Krak van Wervik: “Verenigingsleven is heel belangrijk voor gemeente”

Fanny Wyseur, samen met haar echtgenoot Johan Goemaere en de kinderen Magalie en Nicolas. © (foto Hanne Lammens)
Redactie KW

Fanny Wyseur is verkozen tot de Krak van Wervik. Samen met haar echtgenoot Johan Goemaere runt ze een hobbycenter en zet zich in voor het verenigingsleven in de Gapersgemeente.

Er waren vijf genomineerden voor de verkiezing van Krak van Wervik. Fanny verzamelde dus de meeste stemmen. “Dat ik het haalde, is voor mij een absolute verrassing”, reageert Fanny Wyseur. “Dat ik helemaal niet verwacht. Ik voerde campagne via Facebook en met een e-mail schreef ik ook de verenigingen waarvan ik lid ben aan. De pagina in De Weekbode, met alle genomineerden, stond uitgestald in de winkel op de toonbank. Veel klanten zeiden dat ze voor mij hadden gestemd.”

Fanny Wyseur was de enige van de vijf genomineerden uit Geluwe en wellicht was dat wel een voordeel. “Ik denk dat ook”, zegt ze. “Daar heb ik op Facebook ook naar verwezen. De mensen kennen me wel. Van de winkel en omdat we actief zijn in het verenigingsleven. Dat engagement vind ik wel belangrijk. Ik vind het belangrijk dat mensen hun schouders onder het verenigingsleven zetten. Dat maakt de gemeente levendig. Door het verenigingsleven heb ik veel mensen leren kennen.”

Majorettes

Fanny Wyseur stopte bij de majorettes van de gemeentelijke harmonie Sint-Cecilia. Ze was er van bij het begin bij. “Het is destijds allemaal begonnen ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie, in het zotte en éénmalig”, lacht Fanny. “Ik was toen 40. Nu is het genoeg geweest. Het is geestig dat de majorettes blijven bestaan. Ik ben er trots op. Het is mooi ook en een meerwaarde voor de harmonie. Het was aangenaam en leuk en ik deed het met hart en ziel.”

In november 2013 maakte ze bij de koninklijke toneelgilde Onder Ons haar debuut tijdens de komedie ‘Het reglement van een serpent’. “Bij Onder Ons hebben we een heel goede bende”, zegt Fanny. “Het is leuk en geestig. Tijdens de volgende voorstelling in maart speel ik niet mee, maar waarschijnlijk wel in november. Dan spelen we een klucht. Ik heb nog nooit iets anders gespeeld, dus ik weet eigenlijk van niet beter.” (lacht)

Catechese

“Het moet 16 à 17 jaar geleden zijn geweest dat de toenmalige pastoor Guido Marchand hier is geweest om te vragen of ik het zag zitten om catechese te geven”, vertelt Fanny. “Elke maand komen er vijf vormelingen bij me thuis, op een donderdag van 16.30 tot 18 uur. Dat boeit me wel, bezig blijven met die jonge gasten en contact hebben met de ouders. Als ik later een van die vormelingen tegenkom, dan steken ze hun hand op. Dat vind ik leuk. Er zitten er zelfs al tussen die zelf kinderen hebben. In totaal zijn we in Geluwe met twaalf catechisten. We hebben een heel goede groep en hangen goed aan elkaar. Iedereen kan zichzelf zijn, dat is ook belangrijk.” (Erik De Block)

Bio

Fanny Wyseur

Privé

Fanny Wyseur (49) woont in de Lourdesstraat in Geluwe. Ze is getrouwd met Johan Goemaere en mama van twee kinderen, Nicolas (25) en Magalie (26).

Loopbaan

Ze is afkomstig uit Hulste. Haar ouders hadden er een restaurant en feestzaal. Fanny volgde een opleiding handelsmanagement. In 1995 startte ze met het hobbycenter Goemaere (huis-tuin-dier).

Vrije tijd

Ze staat op de planken bij toneelgilde Onder Ons en is sedert vier à vijf jaar verantwoordelijke voor de vormselcatechese. Fanny is ook lid van het kerkbestuur Sint-Dionysius en van vrouwenverenigingen zoals Femma, Markant en KVLV.

“Samen met de kinderen

op reis naar Vietnam”

Er nooit aan gedacht om in de politiek te stappen?

“Ik ben gevraagd geweest, maar politiek is niet mijn ambitie. Trouwens ook moeilijk te combineren met onze zaak. Ik ben wel geïnteresseerd in de politiek. Federaal denk ik dat we naar nieuwe verkiezingen gaan. De regeringsvorming duurt te lang. Ik ervaar in mijn winkel dat de mensen negatief doen over de nationale politiek.”

Je wordt in april 50 jaar. Staat er iets speciaals gepland?

“Samen met onze kinderen maken we een mooie reis. We gaan voor negen dagen naar Vietnam. Eerst dachten we aan Cuba, maar in de zomer is er daar gevaar voor een orkaan.”

De lokale handel heeft het niet altijd gemakkelijk. Ook hier concurrentie door de online verkoop?

“Alleen wat dierenvoeding betreft. Onze sterkte als lokale winkel is het persoonlijk contact en de service dat we de mensen advies geven en helpen inladen, indien nodig.”

Lees de verhalen van alle kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019