Krak van Waregem: “Volley Vlaanderen moet zitvolley stimuleren”

"Ik viel compleet uit de lucht", bekent Yves Chanterie. © HDV
Redactie KW

Yves Chanterie (48) is de voorzitter van de Waregemse volleybalclub Damesvolley Waregem. Als gedreven man wil hij de club maximaal verder laten ontwikkelen. Vooral zijn inspanningen voor de zitvolleyploeg -die voldoet aan de normen van de G-sport voor Paralympiërs- springen hierbij in het oog.

Zijn inzet voor Damesvolley en Zitvolley Waregem wordt nu beloond door hem te kronen tot Krak van Waregem. Yves is dan ook een Krak, maar beseft het zelf nog niet helemaal goed.

München

“Toen ik in München zat, werd ik gebeld met de mededeling dat ik uitgeroepen was tot Krak van Waregem. Ik viel compleet uit de lucht. De verkiezing van Krak kende ik wel van horen, maar ik wist niet echt wat het precies allemaal inhield”, geeft Yves Chanterie toe.

“Ik sta uiteraard niet alleen voor de volleybalclub, maar ik ben er wel de voorzitter van. Ik ben ook trots dat onze zitvolleyploeg volledig is geïntegreerd in de werking van Damesvolley Waregem. Met een club van 207 leden is dat toch wel een hele uitdaging”, merkt Yves hierbij op.

In België zijn er momenteel slechts drie ploegen die een actieve zitvolleywerking hebben

Damesvolley Waregem bestaat uit negentien ploegen die wekelijks competitie spelen en vier ploegen die nog niet aan competitie doen, maar een paar keer per jaar aan starterstornooien deelnemen. De zitvolleyploeg neemt zes keer per jaar deel aan internationale tornooien. In Nederland, Frankrijk en Duitsland bestaat er al een reguliere competitie voor mensen met een beperking die aan volleybal doen. Maar in België zijn er momenteel slechts drie ploegen die een actieve zitvolleywerking hebben. Naast Waregem zijn dat Zoersel en Ternat. Yves verduidelijkt hierbij: “Zitvolleybal is sinds 1986 een paralympische sport en om de vier jaar komt dit ook op de Paralympics aan bod.”

Reguliere competitie

“Om die reden had ik dan ook graag een oproep aan Volley Vlaanderen en Volley West-Vlaanderen gedaan om ook in Vlaanderen een reguliere competitie te kunnen waarmaken. Daarvoor moeten de bestaande volleybalclubs gestimuleerd worden ook ook een zitvolleyploeg op te richten. Naast de Paralympics, worden er ook Europese en Wereldkampioenschappen georganiseerd. De internationale structuren bestaan dus al. Volley Vlaanderen moet gewoon zijn karretje aan de internationale werking hangen”, besluit Yves.

Zitvolleybal is best wel intens: “Hier is volleybal gericht op mensen met een beperking aan de onderste ledematen. Er wordt zittend gespeeld en snelle reacties zijn belangrijk. Vergeet niet dat er ook zes tegen zes en tot drie winnende sets wordt gespeeld.”

Lage drempel

“Het verschil met de klassieke volleybalwedstrijd is dat het terrein kleiner is en het net lager hangt, maar hierdoor is het dus zeker niet minder intensief. Wij hebben ook een paar valide spelers om zo een volledig team te kunnen samenstellen. Essentieel hierbij is dat wij de drempel laag houden, zeker op financieel vlak. De kosten worden gedragen door de damesvolleybalclub. Wij willen heel wat sociale waarden uitdragen.”

Wat brengt de toekomst voor jou als voorzitter?

“Ik zou graag de jeugdwerking nog verder willen uitbreiden, We zitten met vier ploegen in de halve finale van de West-Vlaamse beker, een unicum in onze clubgeschiedenis. Wij willen dat onze jeugdwerking een toonbeeld is voor Waregem en omstreken, regionaal én provinciaal.”

Is er een bepaalde strategie om de club te doen groeien?

“In de jeugdwerking voeren we met een tweesporenbeleid. Eén gericht op talent en gemotiveerde ambitieuze speelsters en één voor speelsters die volleybal als ontspanning zien en het samenzijn met ploeggenoten belangrijk vinden. We investeren met plezier in onze jeugdopleiding, dus willen we graag dat we na de jeugdopleiding zo veel mogelijk jeugd in onze volwassenenploeg kunnen integreren. Ik rekruteer liever niet extern. Met onze eerste ploeg willen we op korte termijn van eerste provinciale naar divisie stijgen. Een derde damesploeg opstarten staat ook op de planning.”

Wat moet er voor het zitvolley beter in de volleybalcultuur?

“Heel wat! Zitvolley moet in Vlaanderen op de kaart worden gezet. Dat zal ervoor zorgen dat er meer gestructureerd kan worden gewerkt en dat we misschien kunnen groeien van drie naar zes ploegen.”

BIO

Privé

Yves Chanterie (48) is een geboren en getogen Waregemnaar. Hij is getrouwd met Veerle en heeft twee dochters: Helena (21) en Irene (19). Via zijn kinderen is Yves in volleybalclub Damesvolley Waregem verzeild geraakt. Helena is zelf ex-speelster, trainster en stageverantwoordelijke van de volleybalclub. Irene speelt in de eerste ploeg en geeft zelf ook training. De club zocht in 2011 nog enkele mensen om het bestuur te versterken. Yves is nu twee jaar voorzitter.

Loopbaan

Yves is sales manager voor de firma Vetex in Ingelmunster. Hij is verantwoordelijk voor een speciale productlijn, namelijk de naadafdichtingsband. Yves houdt van een uitdaging en werkt graag met mensen.

(Bavo Coene)