Krak van Torhout: “Ik wil met mijn gerechten andere mensen inspireren”

János Coulembier en zijn mama Sabine Van Wichelen in de keuken. © JS
Johan Sabbe

Met zijn 17 jaar is János Coulembier zonder enige twijfel de jongste Krak van Torhout ooit. Als Healthy Chef János bewijst hij met zijn gezonde recepten dat iemand met een beperking, in zijn geval een zware vorm van autisme, tot heel wat in staat is.

“Ik wil met mijn gerechten, die ik dagelijks op mijn Facebook-pagina post en die in mijn boek staan, andere mensen inspireren”, zegt hij.

“Het doet deugd als sommigen mij vertellen dat ze dankzij mijn voorbeeld de moed bijeengeraapt hebben om de draad van hun leven weer op te nemen. Dan gaat het om mensen die ook een bepaalde beperking hebben en het plots weer zien zitten. Ik ben blij om hen dan hoop te geven.”

Bescheiden blijven

“Dat ik sta waar ik nu sta, heb ik op de eerste plaats aan mijn mama te danken, die me zowat zes jaar geleden, toen ik zwaar onder mijn autisme gebukt ging en ook op mijn eten diende te letten, aanspoorde om gezond te beginnen koken. Ze is bakker van opleiding en weet wat het betekent om met voeding bezig te zijn.”

“Ook mijn bompa Jozef Van Wichelen, die in april 91 jaar wordt, heeft veel voor mij betekend. Hij woont nu in een serviceflat van Residentie De Peerdenposterij in de Rijselstraat. Als ik hem nodig heb, staat hij altijd voor me klaar en hij is keihard in mij blijven geloven. Hij is als een heuse vader voor mij. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat ik voor mijn mama en mijn bompa een eindeloos respect heb.”

“Mama drukt me op het hart dat ik nooit arrogant mag worden en ik zal haar wijze raad zeker opvolgen. Ik zou niet weten waarom ik niet bescheiden zou blijven. Die ruim 25.000 volgers op Facebook doen plezier, maar dat is geen reden om gek te doen. Ik ben oprecht dankbaar voor alle kleine dingen van elke dag. Voor een nieuw gerechtje dat lukt bijvoorbeeld.”

János vond het een hele eer om tot de vijf genomineerden voor de Krak van Torhout te behoren. Hij besefte dat hij dankzij zijn brede netwerk kans maakte om te winnen, maar hij noemt ook de vier andere kandidaten toppers. “Het zijn stuk voor stuk mensen die met hun talent hun eigen pad hebben gekozen”, zegt hij. “Allen verdienen de titel even hard. Ik heb grote waardering voor hen. Al ben ik blij dat ik de laureaat ben.”

De verkiezing tot Krak heeft János een boost gegeven. “Nog meer dan zo’n boosterprik tegen corona”, lacht hij. “Het doet deugd te voelen dat zoveel mensen appreciëren wat ik doe. Als ik later iets voor anderen kan blijven betekenen, zal ik gelukkig zijn. Hoewel ik in Torhout ben opgegroeid en deze stad met hart en ziel als mijn thuis beschouw, ben ik er niet zo bekend. Het is vooral via het internet dat ik een uitgebreide aanhang heb. Zelfs tv-kok Jeroen Meus kent mij als Healthy Chef János. Ook Pascale Naessens en Sven Ornelis weten wie ik ben.”

‘Safarikoken’

János probeert klassieke gerechten op een hoger niveau te tillen, maar altijd met het aspect gezond in zijn achterhoofd. “De laatste tijd doe ik ook wel eens aan safarikoken”, lacht hij. “Dat betekent dat ik restjes uit de voorraadkast en de diepvriezer haal en daar een gerecht mee maak. Ik ben van plan om voortaan ook typische lowbudget-recepten te lanceren. Voor mensen die het niet breed hebben, maar toch voor een beperkte prijs lekker willen eten.”

Waar János blij van wordt? “Als jongeren me sturen dat ze recepten uit mijn boek top vinden.”

Wat is je grote toekomstdroom als Healthy Chef János?

“Ik volg nu weliswaar de studierichting grootkeukenmedewerker, maar ik zou later liever niet in een grootkeuken terechtkomen. Ik zou een eigen foodybar willen hebben of meedraaien in de keuken van een bekend restaurant. De kans is aanzienlijk dat ik straks stage mag lopen in De Mangerie in Brugge, een schitterende zaak, uitgebaat door heel vriendelijke mensen. Maar als ik helemaal mag dromen, tja, dan zou ik net als Jeroen Meus tv-kok willen worden.”

Hoe loopt de verkoop van je vorige zomer uitgebrachte boek?

“Die loopt prima, al speelt corona me toch wat parten. Ik kan momenteel op weinig plaatsen promotie voor het boek maken en demonstraties geven. Dat is jammer. Het virus is ook vervelend op school, want al dat afstandsonderwijs is voor mij hinderlijk.”

Is je publicatie ‘90 gezonde recepten’ een dieetboek?

“Neen, dat is het niet. Er staan uiteraard gezonde gerechten in, maar niet om af te vallen. Je vindt er trouwens een heel stevig recept, met name de erwtensoep van mijn overleden grootmoeder, mijn bonneke. Dat is een authentiek familiegerecht. Ik probeer er altijd op te letten dat gezond en lekker samengaan. Als wat je klaarmaakt niet lekker is, is de fun er snel vanaf. Ik heb het in het boek over ontbijt, hapjes, lunch, tussendoortjes, het avondmaal, desserts en gebak.”

BIO

PRIVE

Sinds oktober 17 jaar, woont met zijn moeder Sabine Van Wichelen (51) in een appartement in de Ravenhofstraat.

LOOPBAAN

Volgt het vijfde jaar grootkeukenmedewerker aan de BuSO-school Ter Zee in Oostende, waar hij de juiste begeleiding krijgt voor zijn autisme.

VRIJE TIJD

Elke dag post hij als Healthy Chef János een of twee gezonde gerechtjes op zijn Facebook-pagina met momenteel liefst 25.500 volgers. Vorige zomer bracht hij zijn eigen boek uit met als titel ‘90 gezonde recepten, ook voor oven en airfryer’. Uiteraard is hij in zijn vrije tijd vooral met koken bezig. Hij droomt ervan om ooit tv-kok te worden, al beseft hij dat het niet simpel wordt om die droom in vervulling te laten gaan.