Krak van Tielt: “Tibo heeft héél veel in beweging gezet”

Jens De Meyer en Sofie Verhelst zijn ondertussen de trotse ouders van Iben geworden. "We zullen hem later honderduit over Tibo vertellen." © WME
Philippe Verhaest

Jens De Meyer en Sofie Verhelst beleefden een erg emotioneel 2018. Op 19 januari kwam hun zoontje Tibo levenloos ter wereld, maar die zware momenten brachten heel veel teweeg. Het koppel zamelde met het festival Aarsele in de Wolken, ten voordele van de vzw Boven De Wolken, ruim 20.000 euro in en eind vorig jaar beviel Sofie van Iben. “Hij zal altijd de kleine broer van Tibo zijn”, klinkt het.

De stilgeboorte van de kleine Tibo zal altijd een vitaal onderdeel van het leven van Sofie Verhelst en Jens De Meyer vormen. “Op 17 januari 2018 kregen we het nieuws dat ons zoontje in de buik overleden was”, vertelt het koppel. “Je kan je niet voorstellen wat je op zo’n moment allemaal voelt. Onze grote droom spatte ongewild uiteen.”

Twee dagen later kwam Tibo ter wereld. “We hebben eerst onze familie en dichte vrienden ingelicht en bij de geboorte zelf hadden we een erg dubbel gevoel. Aan de ene kant ben je gelukkig dat je mama en papa bent geworden, maar tegelijk besef je dat je Tibo moest afgeven. De echte klap kwam er na de uitvaart. Toen hadden we ons zoontje niet langer bij ons…”

Verwerkingsproces

Jens en Sofie hadden voor de geboorte al een fotoshoot vastgelegd om de eerste dagen van Tibo in beeld te brengen. “Dat was bij fotografe Yannick Lanssens uit Dentergem en zij is ook actief bij de vzw Boven de Wolken. Die organisatie verzorgt fotoshoots met stilgeboren kindjes en we besloten om ook die stap te zetten. Daar hebben we enorm veel aan gehad. Het hielp ons om alles een plaats te geven. In onze woning hebben we een muur vol foto’s van de bepalende momenten in ons leven en daar is Tibo nu prominent aanwezig.”

We weten dat heel veel lotgenoten er steun zullen uithalen

Het respect voor Boven de Wolken is bij Sofie en Jens torenhoog. “Wat zij doen: chapeau. Niet alleen de foto’s zijn onbetaalbaar, ook de hele omkadering. Ze praten met je, stellen je op je gemak. Het heeft ons verwerkingsproces alleen maar geholpen.”

Vrij snel na de shoot waren Sofie en Jens het er over eens dat ze iets wilden terugdoen voor de organisatie. “In februari kwam het idee een eerste keer op tafel en we verzamelden een kerngroep”, zegt Jens. “Mijn broer Niels en zijn vrouw Ilona De Keukelaere, mijn neef Sven Bethuyne en zijn vrouw Hanne Van Zele en Sofies zus Jasmien.”

1.700 bezoekers

Het initiële idee – een kleine kerstmarkt – groeide al snel uit tot een stevig uit de kluiten gewassen festival. “Aarsele in de Wolken was onvergetelijk. Die bewuste tiende november zakten er tussen de 1.500 en 1.700 man naar het Dorpsplein van Aarsele af. Iets wat we vooraf nooit hadden durven dromen.”

Ook de line-up was er een om duimen en vingers van af te likken. “DJ Yves Deruyter, Sergio… Maar het allerbelangrijkste is dat we Boven de Wolken een stevige duw in de rug konden geven. De mensen van de vzw hadden er ook een eigen stand en raakten volledig uitverkocht. Toen we die 20.537 euro tijdens Music For Life konden overhandigen, hadden we een erg voldaan gevoel. We weten immers dat heel veel lotgenoten er steun zullen uithalen. Onze Tibo heeft, zonder het zelf te beseffen, héél veel in beweging gezet. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn.”

Hoe gaat het nu met jullie?

“Goed. We kijken weer vooruit. Eigenlijk hebben we een jaar lang niet echt geleefd. Maar met de geboorte van Iben hebben we een schitterend cadeau gekregen. We hebben een rollercoaster van emoties beleefd. Het was een jaar met een bijzonder slechte start, maar met een prachtig einde. Iben is nu de kleine broer van Tibo. We zullen hem, wanneer hij wat ouder is, ook honderduit over Tibo vertellen. Hij zal nooit vergeten worden.”

Jullie mogen zich een jaar lang Krak van Tielt noemen. Trots?

“Enorm. We hadden het totaal niet verwacht, maar we beschouwen het als de kers op de taart. We hebben heel veel tijd en energie in Aarsele in de Wolken gestopt, deze titel is een erkenning voor wat we gedaan hebben. Maar we dragen hem op aan Tibo. Zonder hem was dit allemaal niet mogelijk geweest. Of er nog een tweede editie komt? Niet meteen, maar zeg nooit nooit… Misschien binnen een jaar of vijf.”

Wat wensen jullie voor 2019?

“Dat het een zo normaal mogelijk jaar mag worden. Met vooral veel gezinsgeluk. Meer hebben we niet nodig.”

BIO

Privé

Jens De Meyer (27) en Sofie Verhelst (26) wonen in de Vinktstraat in Aarsele. Ze zijn de ouders van sterrenkindje Tibo (geboren op 19 januari 2018) en van Iben, die op 11 december 2018 het levenslicht zag.

Loopbaan

Jens werkt als lasser-monteur bij Demakon in Pittem, Sofie is technisch medewerker glasgroenten bij Inagro in Beitem.

Vrije tijd

Uit eten gaan, iets gaan drinken en gezellige momenten met vrienden beleven.