Krak van Poperinge: “Het doet deugd om de mensen te zien glunderen”

Rudi Leniere: “Ik ben blij dat ik met mijn muziek de mensen kan opfleuren.” (foto MD)
Carmen Boeraeve
Carmen Boeraeve Medewerker KW

Rudi Leniere mag zichzelf ‘Krak van Poperinge’ noemen voor het komende jaar. Zijn wekelijkse accordeonoptredens bij de Poperingse rusthuizen zijn duidelijk niet onopgemerkt gebleven bij de vele stemmers.

“Ik ben heel verrast met de uitslag van deze Krak-verkiezing”, begint Rudi Leniere te vertellen. “Ik moet er zelfs een beetje van bekomen. Ik had zoveel stemmen niet verwacht maar apprecieer het wel enorm.”

“Ik werd de voorbije weken regelmatig aangesproken over mijn nominatie en ik weet dat een aantal mensen actief stemmen geronseld hebben, zoals de medewerkers van het rusthuis. Maar dat ik als eerste zou eindigen had ik niet verwacht.”

Accordeon

“Het begon nochtans allemaal heel onschuldig. Ik wandelde aan het begin van de eerste lockdown in maart 2020 voorbij Proventier en hoorde muziek op de parking. Het was een mooie zonnige dag en er waren muzikanten aan het spelen. Ik zag de bewoners glunderen en oprecht genieten van de vrolijke klanken onder een stralend zonnetje.”

“Toen groeide het idee om hetzelfde te doen met mijn accordeon. Ik informeerde bij de mensen van Proventier en mocht direct het weekend erop gaan spelen op de parking. Ik weet nog dat toen ik er aan kwam, alle bewoners al buiten klaar zaten te wachten op mij. En zo kwam van het ene weekend het andere en sindsdien ben ik er zo goed als elk weekend geweest. Ik speelde in het begin vaak zowel op zaterdag en zondag en ging ook af en toe naar de andere Poperingse rusthuizen.”

Gedachten verzetten

“Ik ben blij dat ik op deze manier wat vreugde kon brengen. Ik zag dat de lockdown toch wel doorwoog in het rusthuis. De bewoners mochten weinig bezoek ontvangen en vaak zelfs geen rechtstreeks contact. Ik zag dat veel mensen verdriet hadden en de familieleden vaak tranen in de ogen hadden bij het verlaten van de rusthuissite. Het was voor niemand een evidente situatie, maar als ik door mijn muziek even hun gedachten kon verzetten, dan was het voor mij al geslaagd. En ondertussen bouw je ook een band op met de mensen.”

Dankbaar

“Ik speelde op zich ook nog niet zo lang accordeon. Ik speelde wel al keyboard. Zes jaar geleden begon ik dus ook met accordeonlessen aan de kunstacademie. Ik had al een accordeon staan, maar had er nog nooit veel mee gedaan. Een van mijn medeleerlingen uit de les ging regelmatig spelen voor groepjes ouderen. Hij vroeg of ik eens mee wilde gaan, maar ik twijfelde, ik kon toen immers nog maar een paar nummers spelen.”

“Maar hij drong aan, dus ik ging mee. Uiteindelijk hebben we die namiddag de zaal plat gespeeld. En ik was verkocht! Sindsdien speel ik ook regelmatig op recepties, rommelmarkten, feesten enzovoort. Ik ben alle stemmers alleszins ongelooflijk dankbaar. Ik broed nog op een plan om iets terug te doen voor de Poperingenaar, maar dat zal op tijd en stond aangekondigd worden.”

BIO

Privé

Rudi Leniere is 54 jaar en woont in de Koestraat. Hij is getrouwd met Maryrose Lamaire en samen hebben ze 1 zoon Nick (21).

Loopbaan

Rudi volgde in het middelbaar de richting metaal in het VTI. Op zijn achttiende ging hij aan de slag bij Picanol. Later werkte hij nog bij Valcke en sinds 2018 is hij installateur bij Megalec.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd is Rudi vooral bezig met zijn accordeon. Daarnaast heeft hij een grote interesse in wagens. Zo gaat hij regelmatig naar meetings voor exclusieve auto’s. Hij gaat ook vaak wandelen met zijn vrouw en regelmatig op reis met de mobilhome. Daarnaast doet Rudi graag vrijwilligerswerk. Veel mensen weten dat ze hem altijd mogen bellen als ze een paar helpende handen nodig hebben.

DRIE VRAGEN

Wil je nog andere instrumenten leren bespelen?

“Het is eigenlijk toevallig dat ik accordeonlessen gekregen heb. Ik ging indertijd naar de academie om te informeren voor saxofoonlessen, maar bleek dat het laatste vrije plaatsje net ingenomen was. Er was wel nog plaats bij de leerkracht accordeon. Ik had thuis al een accordeon van mijn vader, dus heb ik mij ingeschreven. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik droom er wel nog steeds van om saxofoon te leren spelen, maar momenteel heb ik er geen tijd voor.”

Heb je er nooit aan gedacht om in een muziekgroep te spelen?

“Ik heb een twintigtal jaar geleden in een muziekgroep gespeeld in Haringe, maar die bestaat niet meer. We kregen elk andere interesses en vonden nog moeilijk de tijd om samen muziek te maken. Sindsdien ben ik niet meer op zoek gegaan naar een nieuw groepje. Ik zeg nooit nooit, maar momenteel heb ik geen interesse. Ik speel nu af en toe samen met een andere accordeonist en zing ook graag, maar daar laat ik het voorlopig bij.”

Geef je muziekles?

“Momenteel geef ik les aan twee volwassenen, wanneer het past. Een van hen is nu ook gestart met lessen aan de academie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier