Krak van Poperinge: “Geen onderscheid tussen leerlingen”

Rik Rabaey, samen met echtgenote Narcise en de kinderen Floris, Marieke en Wannes. (foto MD)
Redactie KW

Al sinds z’n vijfde is Rik Rabaey verknocht aan de accordeon. En hoewel hij niet de enige accordeonist of dirigent op Poperingse bodem is, springt Rik er net dat tikkeltje meer bovenuit door zijn jarenlange succesvolle werking met Il Sogno, het huisorkest van De Lovie.

Het was vooral de nominatie voor Krak van Poperinge an sich die Rik oprecht tevreden stelde, en niet zozeer de verdere competitie. “In mijn ogen was het verhaal van de andere genomineerden minstens even mooi als het mijne. Eerlijk gezegd heb ik zelf niet echt iets rond mijn nominatie gedaan. Mijn omgeving heeft daarentegen wel toegewijd promotie gevoerd op sociale media. Mij zo gesteund weten alleen al, deed ontzettend deugd. De titel van Krak voelt zeker aan als een soort kers op de taart“, vertelt Rik.

De doorslag voor zijn nominatie en overwinning heeft hij vooral te danken aan zijn inzet voor Il Sogno, de huisband van De Lovie. “In 1995 had De Lovie de intentie om een resultaatgericht muziekgroepje op te richten. We doopten het Il Sogno, ofwel de droom. Uniek is dat het grootste deel van de muzikanten een verstandelijke beperking heeft. Dat we een dergelijk innemend effect op ons publiek zouden hebben, konden we toen onmogelijk voorspellen. De droom is dus uitgekomen en is doorheen de tijd alleen maar blijven groeien. Met maximum twee optredens per maand stond de teller recent op 349, waarvan zes in het buitenland. Een indrukwekkend palmares, dat maar blijft aantikken”, aldus nog Geert.

Mooie projecten

Ook voor 2019 liggen een aantal mooie projecten op tafel, zoals het Dranouter Bad Festival. “Daar verzorgen we al sinds 2010 het openingsconcert. Dat zorgde al voor een aantal mooie samenwerkingen met bekende muzikanten, zoals Amaryllis vorig jaar. Ook werken we aan een optreden met het Noord-Franse Les Papillons, een gelijkaardig grootcentrum als De Lovie waarbij twee verstandelijk beperkte muzikanten en één begeleider musiceren. En in het najaar staat een concertenreeks gepland met een koor uit Diksmuide”, klinkt het trots.

In Rik heeft altijd al de rol van pedagoog gesluimerd. Rik:”Net nadat ik afgestudeerd was in 1990 zag ik de vacature van muziekpedagoog in de Krant van West-Vlaanderen staan. Algauw bleek dat ik het geknipte profiel had om met verstandelijk beperkte muzikanten te kunnen omgaan, iets was zeker niet voor iedereen weggelegd is.”

Muzikanten

“Mijn uitgangspunt is eigenlijk dat ik helemaal geen onderscheid maak tussen mijn leerlingen, of ik nu in De Lovie, of in het gewone kunstonderwijs aan het werk ben. Bij al mijn muzikanten vertrek ik vanuit hun individuele mogelijkheden. Zo bespelen mijn leerlingen van De Lovie veelal melodische instrumenten, zoals het klokkenspel, keyboards of percussie. Op deze instrumenten wordt de klank gevormd met hun handen, toetsen of stokken, wat cognitief minder complex is. De muzikanten zien stralen op het podium, hen te zien genieten van een welgemeend applaus voor wat ze wél kunnen, is de enige juiste focus, vind ik”, besluit Rik.

Hoe is jouw passie voor de accordeon gegroeid?

“Mijn grootvader langs vaders zijde was een grote liefhebber van Franse chansons. Binnen onze familie circuleert al jaren een anekdote over mij als klein jongetje dat wild enthousiast reageerde op een accordeonconcert op tv. Toen de hele familie de week erop speciaal kwam kijken naar mijn bevlogenheid, bleek die plaats gemaakt te hebben voor acute moeheid. Ik was met geen stokken wakker te krijgen. Toch leerde ik op mijn vijfde al accordeon spelen bij Godelieve Boudry in Watou.”

De laatste jaren boomde het aantal accordeonleerlingen in de Kunstacademie. Jouw verdienste?

“Het zou vals bescheiden zijn te beweren dat ik daar geen aandeel in heb. Wat mij drijft in al mijn bezigheden, is het doorgeven van mijn passie voor muziek. Samen bouwen aan iets en iemand daarin zien groeien, hoe miniem ook, daarvoor doe ik het.”

In september 2018 nam je afscheid van je accordeonklas in de Kunstacademie. Nog geen spijt?

“De combinatie van twee jobs met mijn vele vrijwilligerswerk en mijn gezin, was gewoon té veel.”

Privé

Rik Rabaey (51) woont samen met Narcise Fierens in de Waaienburgseweg in Roesbrugge. Samen hebben ze drie kinderen: Marieke, Wannes en Floris.

Loopbaan

Rik volgde kunsthumaniora in Brussel en ging naar het conservatorium in Antwerpen. Sinds 1990 muziekpedagoog in De Lovie, gaf vanaf 1993 accordeonles in Dé Academie in Ieper, vanaf 2006 tot 2018 in de Poperingse kunstacademie.

Vrije tijd

Vaste dirigent van het West-Vlaams accordeonorkest van Ieper en van de accordeonvereniging De Nachtegaal vzw uit Edegem. Ook bestuurslid van Vlamo.