Krak van Pittem: “Mensen aan het lachen brengen, maakt mij gelukkig”

Luc kreeg veel steun van familie en vrienden. © (foto Jan)
Redactie KW

Bij de verkiezing van de Krak 2019 is Luc Roelens als winnaar uit de bus gekomen. De meeste mensen kennen hem als het Pittems Zotteke, maar achter de zotskap schuilt een warme persoon, die van mensen gelukkig maken en plezier te laten beleven zijn levensdoel gemaakt heeft en die een speciale plaats in zijn hart heeft voor de kinderen.

“Ik moet toegeven dat ik stilletjes wel gehoopt had om Krak te worden, maar had niet verwacht het effectief ook te worden”, lacht Luc. “Doordat er online kan gestemd worden, weet je niet wie dit allemaal gaat doen. Het heeft mij echter wel verwonderd hoeveel mensen, van alle leeftijden, mij komen zeggen zijn dat ze voor mij gingen stemmen. Ik ben uiteraard zeer vereerd dat ik Krak geworden ben en zie het als een vorm van appreciatie van de mensen van Pittem en Egem. Ik moet toegeven dat bezig zijn met anderen en de mensen entertainen er bij mij altijd al ingezeten heeft. Ik ben jarenlang lid geweest van de Chiro, waar ik ook leider was van de Speelclub (de kinderen van het derde en vierde leerjaar, red.) ben geweest. Daar was ik bij de activiteiten en tijdens de jaarlijkse show voor de ouders, altijd de eerste om het podium te betreden en de mensen te amuseren en aan het lachten te brengen.”

In andermans huid kruipen

“Het entertainen van mensen is overigens zowat de rode draad in mijn leven. Toen mij in 2001 vanuit toneelvereniging De Loridansking gevraagd werd of ik wou meespelen in hun toneelstuk heb ik niet lang moeten nadenken. Ik ben er met volle overgave ingestapt en heb mij dit nooit beklaagd. In de loop van al die jaren ondervond ik dat je door in de huid van iemand anders te kruipen de toeschouwers kan meenemen in een verhaal en hen voor even al hun zorgen kunt laten vergeten. Naast de zeer goede familiale sfeer binnen onze groep is dit toch wel de hoofdreden waarom toneel mijn passie is. Daarnaast is het voor mij ook een manier om mijn hersenen te blijven trainen en de wintermaanden te overbruggen. Het zijn uiteraard elk jaar weer drie intensieve maanden met repetities op dinsdag en donderdag, maar de voldoening die ik heb bij het spelen is alle moeite zeker waard.”

Pittems Zotteke

“Dat ik in 2000 met veel motivatie de functie van Pittems Zotteke op mij nam, heeft uiteraard ook te maken met mijn drang om mensen te entertainen. Met een onderbreking van de drie jaar toen Dave Buyck het Zotteke was, heb ik sindsdien de functie met veel plezier op mij genomen. Inmiddels werd beslist dat ik dit levenslang mag blijven doen en ik kan nu al zeggen dat, zolang ik het fysiek nog kan, ik het zal blijven doen. Uiteraard zijn de festiviteiten rond Zotte Maandag op dit vlak elk jaar weer hoogdagen voor mij. Ik kan dan letterlijk tussen de mensen staan en voor velen is het vaak al voldoende als ze een handdruk krijgen of wanneer je hen met een kwinkslag aanspreekt. Sinds een paar jaar doe ik als Pittems Zotteke ook de presentatie van de Kinderstoet en daar kijk ik telkens weer naar uit. Wanneer ik met die kinderen hun ‘moment de gloire’ waar maak, kan mijn dag absoluut niet meer stuk.” (JG)

BIO

Luc Roelens


Privé

Luc Roelens (55) is gehuwd met Greet Dewitte (44) en woont in de Jozef Cardijnstraat in Pittem. Hij is de vader Elisa (29) en Jasmien (27) en de plus-opa van Megan (5).


Loopbaan

Luc volgde in het humaniora de richting Bouw aan het VTI van Deinze. Na zijn schooltijd ging hij aan het werk als herbestrater bij diverse firma’s. Momenteel werkt hij bij de firma Jacops uit Deerlijk, nog steeds als herbestrater.


Hobby’s

De vrije tijd gaat naar de U6 van KSV Pittem, waarvan hij sinds 2006 trainer is, naar toneel spelen bij de Loridanskring en naar zijn functie als Pittems Zotteke. In de zomer gaat hij elk jaar op reis, samen met Greet, zijn dochters en hun partners.


“Sommige kinderen denken dat ik in een paddenstoel woon”

Je traint sinds 2004 de U6-kinderen, zou je niet eens grotere spelers willen trainen ?

“Neen, absoluut niet. Ik stond destijds mee aan de wieg van de U6-categorie in Pittem, waardoor ik op een ruime ervaring in de begeleiding van die kinderen kan bogen. Ik denk niet dat ik even veel plezier zou hebben met het trainen van grotere gasten.”

Wat is je drijfveer?

“Dat is zeker de dankbaarheid die je van de kinderen en hun ouders krijgt. Kinderen zijn op die leeftijd nog spontaan en eerlijk en denken nog niet aan persoonlijk voordeel. Daarnaast is het prachtig om te zien wat ze op zes maand bijleren.”

Waaraan zou het liggen dat je als het ware een magneet voor kinderen bent ?

“Belangrijk is dat ik altijd en overal tijd voor hen maak. Daarnaast probeer ik mij altijd in de fantasiewereld van de kinderen te verplaatsen en dan win je al snel hun vertrouwen en een plaats in hun hart. Het feit dat ik er in mijn pak van Pittems Zotteke als een soort van sprookjesfiguur uitzie, speelt uiteraard ook een rol. Weet je dat er kinderen zijn die denken dat ik in een paddenstoel woon ?”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.