Krak van Oostende: “Het strand opruimen is een levensstijl geworden”

Krak van Oostende Kevin Pierloot surft op een berg van PMD, dat allemaal op het strand werd geraapt door de Proper Strand Lopers. © GLO
Gillian Lowyck

Dat het strand opruimen verslavend zou werken, had Kevin Pierloot nooit gedacht. De Proper Strand Loper werd verkozen tot Krak van Oostende. Voor zijn inzet bij het project DeStrandhelden deze zomer, maar ook omdat hij élke dag in de weer is voor een propere wereld. “Ik raap dagelijks zwerfvuil. Op het strand, in mijn wijk of op weg naar het werk. Het kan erg rustgevend zijn maar ook erg frustrerend”, zegt hij.

Kevin Pierloot is een van de trekkers van de Proper Strand Lopers, de burgerbeweging die mensen aanspoort het strand vrij van zwerfvuil te houden. Hij engageerde zich voor de groep toen die van start ging. Deze zomer was hij élke dag op het strand om mee te ruimen met DeStrandhelden, een initiatief in samenwerking met de stad. “Proper Strand Lopers is voor veel mensen meer dan een vereniging”, zegt hij. “Het is een dagelijkse bezigheid, een way of life geworden. Het is een manier van denken en handelen die er geleidelijk insluipt, bij mensen die zich misschien voordien nooit uitgesproken profileerden als voorvechter voor een beter klimaat of natuurbeschermer.”

“Een zakje vinden op het strand, het vullen met afval en er een foto van nemen zodat het gezien wordt. In het begin was dat wat onwennig en in alle stilte hoopte ik dat vooral niemand zag waar ik mee bezig was… Angstig snel naar de vuilnisbak lopen zodat niemand zou denken dat ik aan het sluikstorten was. Hilarisch achteraf gezien”, vertelt hij. “Maar dat was het begin. Vandaag ga ik drie, vier keer per week gaan rapen. Niet alleen op het strand, maar ook in mijn wijk of gelijk waar ik kom.”

Overbodig worden

Vandaag staat Kevin met Tim Corbisier, voorzitter en oprichter, en een groep geëngageerde mensen samen in voor de leiding van de Proper Strand Lopers. “Het is best indrukwekkend wat we hebben gedaan het voorbije jaar”, stelt Kevin. “Onze ambities zijn hoog. Deze vereniging is iets om te koesteren. We willen dat het over enkele jaren een niet te vermijden organisatie is met een duidelijke en belangrijke stem.”

De Proper Strand Lopers willen strijden tegen afval op vele fronten en maken het probleem zichtbaar voor iedereen. “Wie de partijprogramma’s onder de loep neemt langs de kust ziet het strand en de strijd tegen vooral plastic prominent opduiken, dat is nieuw. We zijn er best trots op dat men ons vanuit verschillende gemeenten ook contacteerde en consulteerde bij de opmaak van bepaalde programmapunten op lokaal vlak. Alle kustgemeenten hebben ook besloten om ons te ondersteunen, dat is een erg krachtig signaal. Politici en bedrijven confronteren met hun falen blijven we doen, maar we willen altijd aan een tafel kunnen zitten en proberen zo het maximum te bereiken om ons doel te behalen. Dat doel is vooral overbodig worden”, legt Kevin uit.

En of Kevin zelf ooit iets heeft weggegooid? “Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit afval in de natuur gooide. Geen snoepwikkel, blikje, flesje of papieren zakdoekje. Duizenden peuken helaas wel, flink in het rioolputje gegooid… Ik wijt het aan onwetendheid”, glimlacht de Krak tot slot.

“Klimaat moet prioritair zijn bij beleidsbeslissingen”

Wat vind je van je titel als Krak?

“Zeer bizar vooral. Een vreemde titel. Het lijkt alsof je iets uitzonderlijk zot presteerde wat een ander niet heeft gedaan. Uiteraard is dat helemaal niet het geval. Maar ik zie het als een erkenning voor alle mensen die het voorbije jaar zich hebben ingezet in de strijd tegen zwerfvuil.”

Wat staat er nog op de planning van de Proper Strand Lopers?

“We zijn bezig om een educatief pakket samen te stellen. We krijgen heel veel vragen over de plasticproblematiek vanuit scholen. Het project DeStrandhelden – zestig dagen aan een stuk elke avond het strand ruimen deze zomer was een succes, maar het is nog niet zeker of dat deze zomer herhaald zal worden. We zullen wel nog iets uitdokteren.”

Waar droom je nog van?

“Ik hoop dat we binnen een aantal jaar een structurele vereniging zijn die mee weegt op het beleid. En dat dat beleid, ook in de hoogste regionen, altijd eerst alles aftoetst aan het klimaat. Dat zou prioriteit één moeten zijn, bij elke beslissing die men neemt.”