Krak van Moorslede: “Een leven zonder muziek kan ik me niet indenken”

Davy met echtgenote Marlies en hun zoontje Jack. © Jan STRAGIER
Redactie KW

China, een cruise van de Verenigde Staten naar Mexico. Het voorbije jaar bracht de muziek Davy Vanlokeren naar verschillende continenten. De kersverse Krak van Moorslede is al sinds 2004 verbonden aan metalgroep Spoil Engine. Aanvankelijk achter de schermen, maar sinds vier jaar staat de geboren Dadizelenaar ook op het podium in de spotlights.

De 41-jarige Davy Vanlokeren groeide op in Dadizele. Ravottend in de wijk met zijn kameraden uit de Monseigneur Cardijnlaan of zich uitlevend op het toenmalige Dadipark. Davy vertelt er nog vol enthousiasme over. “Dat waren prachtige tijden. Het deed me dan ook echt pijn toen het Dadipark verdween.”

Davy had echter al snel een andere passie: de muziek. Zijn broer luisterde graag naar AC/DC en Iron Maiden en ook Davy geraakte al snel geboeid door de hardere muziek. Ook meester Paul Vercruysse bracht de muziekmicrobe bij Davy naar boven. “Hij imiteerde soms Mark Knopfler van de Dire Straits”, weet Davy nog. Toen hij op zijn veertiende een eerste gitaar kreeg, zette Davy zijn eerste echte stapjes in de muziekwereld. “Ik experimenteerde binnen verschillende groepjes. Met Deformity brachten we zelf cd’s uit. Toch verloor ik plots enkele jaren de interesse in de muziek.”

Een van de betere metalbands in het land

Dat veranderde al snel toen goede vriend Steven Sanders in 2004 de groep Spoil Engine oprichtte. Davy was er vanaf toe bij quasi elk optreden bij. Niet op het podium, maar achter de schermen als gitaartechnicus. “Ik had toen niet echt de ambitie om mee op te treden. Toen de groep in 2016 een bassist zocht, heb ik toch van die gelegenheid gebruik gemaakt.”

Ondertussen groeide de groep uit tot een van de beste metalbands in ons land. Die opmars werd de voorbije jaren al bekroond met het winnen van de Roeselaarse cultuurprijs en optredens in Azië. Enkele weken geleden speelde Spoil Engine nog op een cruise tussen de Verenigde Staten en Mexico. Daar werden onder andere nummers gespeeld van op het nieuwe album dat onlangs werd voorgesteld. “We maken zware, maar wel toegankelijke muziek. We proberen ons op onze manier in de kijker te zetten. Er kruipt heel veel tijd in, maar een leven zonder muziek zou ik me nu niet meer kunnen indenken.”

Verbondenheid met Dadizele

Ondanks de vele optredens probeert Davy ook verbonden te blijven met de gemeente waar hij opgroeide. “Bij activiteiten in Moorslede en Dadizele proberen we er toch zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Hoewel we in Moorslede wonen, voel ik me toch ook nog altijd wat een Daiselnoare.” Davy maakte vroeger nog deel uit van het bestuur van het plaatselijke jeugdhuis en hielp ook nog mee als technicus bij de voorstellingen van KWB Dadizele, het huidige Volksvermaak. “Sinds het overlijden van mijn vader, die in Dadizele woonde, is de band met de gemeente iets verminderd. Toch sluit ik het zeker niet uit dat ik in de toekomst nog lid word van een Dadizeelse vereniging.” (BF)


BIO

Davy Vanlokeren


PRIVE

Davy Vanlokeren is 41 jaar oud en woont samen met zijn vrouw Marlies Maddens in de Korenwind in Moorslede. Samen hebben ze een zoontje Jack (1). Davy groeide op in Dadizele.


LOOPBAAN

Davy werkt als vertegenwoordiger. Dat doet hij al negentien jaar. De voorbije twaalf jaar doet hij dat in de sector van de hydraulische onderdelen.


VRIJE TIJD

Muziek is al jarenlang een rode draad in het leven van Davy. Als bassist reisde hij al met de groep Spoil Engine rond. Hij geniet ook van evenementen in de gemeente en houdt ook van sport.


“Gelukkig krijg ik veel steun van Marlies en mijn werkgever”

Is het gemakkelijk om je muziekcarrière te combineren met je gezin en je werk?

“Ik heb het geluk dat zowel mijn vrouw Marlies als mijn werkgever mijn enorm steunen in wat ik doe. Zonder die steun zou het niet mogelijk zijn om bijvoorbeeld in Azië op te treden. Toen we die cruise maakten, miste ik Marlies en Jack enorm.”

Onder meer door je tattoos ben je een opvallend figuur. Vanwaar die passie?

“Toen ik twaalf à dertien jaar oud was leerde ik de metalmuziek kennen. Ik begon shirts van de verschillende bands te kopen en wou er zelf ook als een rocker uitzien. Mede daarom liet ik toen ik achttien was mijn eerste tattoo zetten. De voorbije jaren zijn er heel wat bijgekomen.”

Had je verwacht de Krak-verkiezing te winnen?

“Stiekem hoop je het, maar ik had het eigenlijk niet echt verwacht. Via sociale media heb ik wat stemmen proberen te ronselen. Ik dacht dat Guido Bekaert ook veel zou scoren. Hij heeft al veel betekend voor Dadizele. Ook Els Pauwelyn had ik het meer dan gegund. Zij was vroeger nog mijn buurmeisje.”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.