Krak van Moorslede: “Bij de mensen zijn maakt me echt gelukkig”

Rik Cnockaert samen met zijn vrouw Leona bij burgemeester Ward Vergote. © (foto Jan Stragier)
Redactie KW

Wekelijks helpt hij samen met zijn vrouw in het woon-zorgcentrum, maar ook in het Dadizeelse verenigingsleven is hij een sterke kracht. De 64-jarige Rik Knockaert mag zich dan ook terecht een krak noemen.

Op maandagmiddag op stap gaan met de bewoners van het woonzorgcentrum, op woensdag samen met zijn vrouw de cafetaria van Maria’s Rustoord uitbaten, op zondag zingen in de kapel. Het zijn maar enkele dingen die Dadizelenaar Rik Knockaert belangeloos doet voor de plaatselijke senioren. “Ik ben iemand die graag bij de mensen is. De senioren hebben gewoon graag dat je eens op hun deur klopt en met hen een babbeltje slaat.” Ondertussen kent Rik de voornaam van quasi alle bewoners van het woonzorgcentrum. “Soms moet pijn in het hart afscheid van iemand nemen, maar je weet dat dat moment komt.”

Terwijl hij dit vertelt, toont Rik een foto van André Vandenberghe, een inmiddels overleden bewoner die dankzij Rik en Leona op oude leeftijd nog eens naar zijn favoriete voetbalclub Zulte Waregem kon gaan kijken. “Dat sociaal engagement heb ik eigenlijk mee van thuis uit. Ik lijk daarin echt op mijn moeder, een echte engel.”

Actief bij verenigingen

Niet enkel in het woonzorgcentrum is Rik een graag geziene figuur. Ook binnen het Dadizeelse verenigingsleven is hij heel actief. Zo is hij voorzitter van ‘Dadizele Onderneemt’, de recent opgerichte vereniging die nu instaat voor de organisatie van de jaarmarkt op 15 augustus. “Via mijn werk bij Bavik leerde ik heel wat ondernemers kennen. Dadizele is een kleine maar prachtige gemeente, met heel wat enthousiaste ondernemers. Met ‘Dadizele Onderneemt’ willen we die mensen graag ondersteunen.”

koers en G-Voetbal

Ondanks het feit dat Rik al anderhalf jaar op pensioen is, heeft zijn werk bij de brouwerij in Bavikhove nog steeds een grote impact op zijn leven. “Ik help in Dadizele mee met het organiseren van de wielerwedstrijden van de Deizelse Veloclub, maar ben ook nog actief binnen de organisatie van de jaarlijkse profwedstrijd in Bavikhove, dit jaar op 4 mei. Vroeger was ik een basketballer, maar nu ben ik echt gebeten door de wielermicrobe. Zo ben ik ook lid van de JDB-Fans die profrenner Jens Debusschere, die tot voor twee jaar in onze straat woonde, ondersteunt als supportersclub.

Via mijn werk leerde ik ook het G-voetbal kennen. Dit is voetbal voor mensen met een mentale beperking met aangepaste spelregels. Enkele jaren geleden organiseerde ik een grote benefiet voor de G-voetbalploeg van KOG Stasegem. Dat werd echt een groot succes. Sindsdien blijf ik verbonden aan de club en ben ik voorzitter van de G-Ploeg.

Rik is een echte initiatiefnemer. Zo stond hij mee aan de doopvont van de festiviteiten in de Sint-Sebastiaanslaan; waar hij samen met zijn vrouw woont. “Ik geloof altijd dat iets kan lukken. Zolang je maar wil en je je laat omringen door de juiste mensen. Ik ben iemand die graag delegeert. Op een of andere manier luisteren de mensen wel. Zo kunnen we leuke initiatieven op poten zetten.”

Voor wie heb je grote bewondering?

“Dagelijks krijg ik heel veel steun van mijn vrouw. Samen vormen we een hechte tandem. Daarnaast kijk ik ook op naar de zusters van het rusthuis, die ondanks hun hoge leeftijd bakken werk verzetten. Ook pastoor André Monstrey is voor mij een echte krak. Hoe hij het doet om telkens op tijd in elke kerk van de drie parochies te zijn, snap ik niet.”

Wat zijn je andere uitlaatkleppen?

“Ik ben lid van het koor Cantabile. De sfeer daar is uitstekend. Ik merk ook dat we de voorbije jaren stappen gezet hebben als koor. We worden meer en meer gevraagd om te zingen, niet enkel binnen de gemeente, maar ook tot ver er buiten. Ik kan ook genieten van een reisje met Leona en vrienden.”

Had je verwacht dat je de ‘krak van Moorslede’ zou worden?

“Totaal niet. Ik dacht eigenlijk dat het Dadizelenaar Giovanni Maes van DrumSpirit zou worden. Knap wat die man met zijn bende presteert. Ik ben er zeker van dat DrumSpirit het in april heel goed zal doen in het Kursaal in Oostende. Ik was eigenlijk al heel fier dat ik genomineerd was. Dat deed me al heel veel deugd.”

BIO

Prive

Rik (64) woont samen met zijn vrouw Leona Dewitte in de Sint-Sebastiaanslaan in Dadizele. Zij vormen sinds een twintigtal jaar een koppel en zijn gehuwd in 2012. Ze hebben vier kinderen en zeven kleinkinderen.

Loopbaan

Na een carrière van acht jaar in een architectenbureau in Zwevegem, ging Rik voor 35 jaar aan de slag in brouwerij Bavik in Bavikhove. Op 1 juli 2017 ging hij met pensioen.

Vrije tijd

Rik was een getalenteerd basketter en was drie jaren Internationale Junior met deelname aan het EK in 1974 in Frankrijk. Met de Kortrijkse basketbalclub IJsboerke won hij in 1976 de Nationale Beker. Hij is ook wielerliefhebber.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.