Krak van Meulebeke: “Sport is voor mij een sociaal bindmiddel”

Pieter Vanneste deelt zijn passie met zijn vrouw Linda Roelens. © Luc
Redactie KW

Het zat al van bij zijn geboorte in de genen. Pieter Vanneste heeft iets met bewegen en met sporten. Zijn studies en beroepskeuze volgden dat spoor. In 2001 lanceerde hij start to run, een initiatief dat tot op heden nog steeds een succes genoemd mag worden.

Pieter Vanneste is de oudste in een gezin van vier. Vader Nestor was leraar aan het VILO- instituut in Meulebeke, waar hij het vak anatomie doceerde. Moeder Rosa ontfermde zich over haar twee zonen en twee dochters. Na drie jaren humaniora aan het Sint-Jozefscollege in Izegem trok Pieter naar de school van zijn pa. Daarna ging het richting Brugge, waar hij afstudeerde als kinesist.

In 1981 vestigde hij zich in Meulebeke en huwde in 1983 met Linda Roelens, eveneens uit Lichtervelde afkomstig, en zelfs een vriendinnetje uit de kleuterklas. Het koppel heeft nu drie dochters: Tine, Eline en Lore en vier kleinkinderen: Ella-Marie, Juliette, Maurice en Charles. Linda, verpleegster van opleiding, runt nu een pedicure bij haar thuis.

Verzorger

Pieter was al van kindsbeen af in de ban van alles wat met sport te maken had. “Ik voetbalde tijdens mijn jeugdjaren bij Lichtervelde, doorliep er alle jeugdreeksen en speelde zelfs in het eerste elftal. Toen ik me in Meulebeke als kinesist vestigde, heb ik een jaar bij KFC Meulebeke gespeeld, drie jaar bij Wakken en twee jaar bij Rumbeke. In het liefhebbersvoetbal trad ik aan bij Verzekeringen Veys en bij Trappen Vermeulen. Ondertussen werd ik verzorger bij KFCM in opvolging van Willy Delaere. Die job heb ik 20 jaar met heel veel plezier uitgeoefend. Sport is voor mij een sociaal bindmiddel, ik zoek graag de groep op. Dat is eveneens de drive geweest voor mijn beroepskeuze”, aldus Pieter.

Lopen is een sport die voor iedereen toegankelijk blijft

“Na mijn herniaoperatie ben ik steeds blijven lopen. Weet je, lopen is een heel gezonde sport op voorwaarde dat je weet hoe je moet lopen. Een uur lopen is gelijkwaardig aan vier uur fietsen. Lopen is een sport die niet duur is en voor iedereen toegankelijk blijft. Het vergt wel karakter, maar is dat niet zo bij elke sport? In 2001 heb ik dan start to run gelanceerd. Bedoeling was in tien weken tijd de deelnemers 5 km te laten lopen.”

Joggingclub

Tot op heden geniet deze formule nog steeds heel wat bijval. “Uit het vervolg van start to run ontstond dan onze joggingclub die aangesloten is bij AV Molenland. We trainen in vriendengroep tweemaal per week en hebben aan de looppiste op Ter Borcht ons eigen lokaal: ‘t Loopkot.”

“Langs deze weg wil ik iedereen bedanken die voor mij een stem heeft uitgebracht. De titel Krak van Meulebeke waardeer ik enorm, al was het voor mij een complete verrassing”, besluit Pieter Vanneste.

Wanneer ben je in de Berengemeente gestart met start to run?

“Het was in 2001 dat ik begon met die loopsessie, vijf jaar vóór Evy Gruyaert, eveneens van Meulebeke, de loopintroductie populair maakte. Bedoeling was de mensen aan het bewegen te krijgen en heel in het bijzonder hen in tien weken tijd een afstand van 5 km te laten lopen. Het was meteen een schot in de roos.”

Worden er telkens heel wat deelnemers genoteerd?

“Ieder jaar, zo halfweg maart, beginnen we met een nieuwe sessie en ieder jaar noteren we toch ruim 50 deelnemers. Op 17 maart gaan we voor de 19de keer ertegenaan. Voor de jubileumuitgave in 2020 zou ik graag Evy Gruyaert naar Meulebeke zien afzakken, om samen met ons 5 km te lopen.”

Hoe is de joggingclub ontstaan?

“Samen met mijn vriend en collega Geert Duyck lopen we iedere zaterdagmorgen. Uit de vele vragen die we kregen na start to run is onze joggingclub ontstaan, dit in samenwerking met AV Molenland uit Tielt. Op woensdagavond en zaterdagmorgen joggen we zo’n 5 à 10 km.”

BIO

Privé

Pieter werd op 21 augustus 1959 geboren in Lichtervelde. In 1983 huwde hij met Linda Roelens. Het echtpaar heeft drie dochters en vier kleinkinderen.

Loopbaan

Na zijn lagere school trok hij voor drie jaar naar het college in Izegem en daarna naar het VILO in Meulebeke. Pieter studeerde vervolgens af als kinesist in Brugge. In 1981 startte hij een eigen praktijk in Meulebeke. Hij maakt nu als kinesist deel uit van de groepspraktijk Ter Borcht.

Vrije tijd

In 2001 begon hij in Meulebeke met start to run. Zeven jaar later richtte hij een joggingclub op in Meulebeke.

(Luc Bouckhuyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.