Krak van Lo-Reninge: “Nog veel plannen, zoals de IJzer in een film gieten”

Jürgen Depoorter samen met zijn gezin. © foto KVCL
Redactie KW

Jürgen Depoorter uit Lo werd verkozen tot Krak. De amateurcineast won samen met Kurt Mariën uit Koksijde de voorbije jaren verschillende prijzen met kortfilms als Identikwijt, Opgetuigd Opgetogen, MuseOs en Left Luggage. Die laatste productie kaapte zelfs hoofdprijzen weg op nationaal niveau.

Jürgen Depoorter kreeg de filmmicrobe te pakken toen hij 15 jaar was. Met het geld van zijn vakantiejob kocht hij een camera en de filmtrein was vertrokken. “In het begin wilde ik alles zelf doen: filmen, regie, scenario schrijven, klank, belichting, monteren, noem maar op”, blikt Jürgen Depoorter terug. “Maar al snel werd duidelijk dat dit niet de ideale manier van werken was.”

Jürgen zocht en vond met Kurt Mariën een filmpartner. Die samenwerking leidde al tot enkele gesmaakte kortfilms. Allebei zijn ze bestuurslid van de Videoclub Westkust in Koksijde en maken ze kortfilms onder de naam Capricorn Filmgroup. “In 2014 maakte ik de kortfilm Identikwijt samen met Thomas Vander Brugghen (toen nog zonder Kurt Mariën, red.) over het transgenderverhaal van een vriend in zijn overgang van man naar vrouw”, zegt Jürgen. “We wonnen met die prent het filmfestival van de Westkust en op provinciaal niveau kaapten we de eerste prijs weg voor de beste verhaallijn.”

Brons op filmfestival

Daarna volgde ‘Opgetuigd Opgetogen’ over het vaak eenzame leven van paardenvisser Gunther Vanbleu en zijn paard Nikki. Ook hiermee sleepten ze verschillende prijzen in de wacht. “De film is tevens een mooi eerbetoon aan het paard Nikki dat kort na de opnames overleed”, zegt Jürgen. Zowel Identikwijt als Opgetuigd Opgetogen wonnen ook twee keer brons op het filmfestival van de Gouden Kat in Ieper.

Ook MuseOs, over de ontstaansgeschiedenis van een museum vol met skeletten van dieren, kon op veel bijval rekenen. Maar hun laatste productie ‘Left Luggage’ scheerde de hoogste toppen. “Die kortfilm toont de totstandkoming van het gelijknamige kunstproject van kunstenaar Willy Baeyens uit Koksijde, van het prille begin tot de vernissage”, vertelt Jürgen Depoorter. “Het idee voor het kunstproject ontstond na een confronterend bezoek van Baeyens aan het museum Kazerne Dossin in Mechelen. Met Left Luggage kregen we op het Breedbeeld Filmgala in Knokke-Heist de prijs voor Beste Belgische film en was de kortfilm ook de beste in de categorie non-fictie. Op het Nab2.0 FilmFest in Kruisem mochten we naar huis met de prijs voor beste klankband.”

Jürgen zit nog boordevol filmplannen. “Ik zou graag het verhaal van de IJzer in een film gieten, van aan de bron tot aan de monding”, zegt hij. “De rivier tonen over de vier seizoenen heen in de stijl van de documentaires die te zien zijn op de zender National Geographic, dat zou ik graag realiseren. En de tekst laten inlezen door een bekende stem zoals die van Chris Dusauchoit.”

Ook het maken van een langspeelfilm staat nog op zijn verlanglijstje, net als een kortfilm over de kusttram. “Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen, want de andere genomineerden waren niet van de minste.”

Wie de films wil zien, kan terecht op www.vimeo.com/capricornfilmgroup.

Privé

Jürgen Depoorter (45) woont in Lo en woont wettelijk samen met Isabelle Deruyck (35). Hij is de papa van Emiel (9) en Julie (5).

Loopbaan

Jürgen volgde een bakkersopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge en werkte ook jarenlang in een bakkerij. Nu is hij al ruim 10 jaar tram- en buschauffeur bij De Lijn.

Vrije tijd

Jürgen is lid van Videoclub Westkust Koksijde en van de oudervereniging van vrije basisschool Oogappel in Lo. Hij leert ook keyboard spelen en volgt samen met zijn zoon drumles. Tot slot gaat hij ook graag eens skiën.

De Lijn en de chauffeurs komen niet altijd positief in het nieuws. Hoe ervaar jij dat als tram- en buschauffeur?

“Ik doe mijn job heel graag en ga al tien jaar elke dag met veel plezier werken. Tegen alle reizigers die op de tram of bus stappen, zeg ik goeiendag. Als je zelf beleefd bent, zijn de reizigers dat meestal ook. Slechts één keer heb ik iemand van de tram laten halen: iemand die ladderzat stond te urineren in de tram. Voor de rest mag ik echt niet klagen.”

Hoe sta je tegenover het schrappen van subsidies in de cultuursector?

“Daar hebben wij niet veel last van. Veel films zijn low budget gedraaid, maar onze films zijn zowaar no budget. Ik begrijp best dat anderen in de problemen komen. Maar als het realiseren van een kunstproject afhangt van het al dan niet krijgen van subsidies, dan stel ik mij toch vragen.”

Wat is je ultieme droom?

“Mocht ik winnen met de lotto, dan koop ik een Porsche GT3. Ik droom er ook soms van om samen met het gezin te verhuizen naar het buitenland. Oostenrijk lijkt ons wel een leuk.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.KW.be/krak2019