Krak van Lo-Reninge: “Ik ben blij als ik anderen kan helpen”

Godelieve Melis samen met haar man Willy Deturck. (foto KVCL)
Redactie KW

Godelieve Melis (69) uit Reninge is de Krak van Lo-Reninge. Godelieve is een bezige bij. Ze is lid van tal van verenigingen en altijd bereid om hier of daar een handje te helpen. “Ik ben heel blij met deze erkenning”, zegt ze. “Dat doet echt deugd.”

Godelieve Melis sleepte enkele jaren geleden al eens een Kraknominatie in de wacht, maar toen strandde ze nipt op de tweede plaats. Nu was het dus wel raak. “Ik was heel blij toen ik het nieuws vernam”, glundert ze. “Ik had het niet verwacht, want ook de andere genomineerden waren sterke kandidaten. Zij hadden het trouwens evenveel verdiend om Krak van Lo-Reninge te worden. Ik heb aan verschillende mensen gevraagd of ze voor mij wilden stemmen, net als de politici tijdens de verkiezingen. Ook de kinderen hebben veel publiciteit gemaakt voor mij. Veel mensen lieten me weten dat ze voor mij hebben gestemd. Dat deed deugd.”

Positief en helpen

Godelieve Melis is een heel sociaal en positief persoon. Ze staat altijd klaar om te helpen. “Ik zie de mensen gewoon allemaal graag”, zegt ze. “Als er gevraagd wordt om een handje toe te steken, dan kom ik af. Een receptie, een kaasavond, de Warmste Week of andere activiteit: ze kunnen altijd op mij rekenen. Als ik de mensen blij kan maken, dan ben ik zelf ook tevreden.”

Als ik de mensen blij kan maken, dan ben ik zelf ook tevreden

Daarnaast is Godelieve ook bestuurslid van onder meer Samana, Okra en de IJzermanillers en vrijwilligster bij Dorpsdienst Nestor en in woonzorgcentrum Hof Ten IJzer. Ook als er iets moet georganiseerd worden, is ze er graag bij. Zo was ze enkele jaren geleden nog een van de initiatiefnemers van de straatfeesten in de spiegeltent. “De mensen zeggen: Lieve is er altijd bij”, lacht ze. “Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik maak graag leute.” Naast fotografie, is kaarten één van haar grootste hobby’s. Ze is bestuurslid bij de IJzermanillers en lid van de Arendkaarters en de kaartclub van Okra. “Bij de IJzermanillers kaart ik zelf niet mee, maar sta ik onder meer in voor de puntentelling”, zegt ze. “De zaterdag en zondag, en zelfs soms tijdens de week, gaan we ook vaak naar mijn zus of komen zij tot bij ons om een kaartje te leggen. Dat is altijd heel gezellig. Ik nam trouwens ook al deel aan het WK kaarten in Oostende.”

Schatten op zolder

Ook voor een spelletje petanque is Godelieve altijd wel te vinden. En op rommelmarkten kan je haar eveneens tegen het lijf lopen. “Ik sta regelmatig op rommelmarkten in de regio”, zegt ze. “Dan ben ik al om 2.30 uur uit de veren om zeker te zijn van een mooie plaats. Soms word ik wel eens gevraagd om een zolder op te ruimen van mensen die verhuizen of naar het rusthuis gaan. Hoe meer rommel er op die zolder ligt, hoe liever ik het heb. Maar ‘schatten op zolder’ heb ik nog niet gevonden. De opbrengst van de rommelmarkten spendeer ik aan fotomateriaal.”

Waarvan kan je genieten?

“Eens lekker gaan eten en het hoeft daarom zeker niet chique te zijn. Of samen met mijn man een wandeling maken. Als alle kinderen en kleinkinderen hier samenkomen, vind ik dat ook altijd heel speciaal. Het is dan wel druk, maar ook heel gezellig. Dat is echt genieten. Niet dat er dan altijd een uitgebreide maaltijd op tafel komt. Gewoon samen smullen van een grote pot spaghetti of stoofvlees met puree.”

Waaraan kan je je ergeren?

“Zwerfvuil en sluikstorten. Je ziet soms mensen opruimen langs straat, maar de dag nadien ligt er vaak al opnieuw afval. Ook het feit dat de mensen niet meer praten met elkaar stoort me. In de wachtzaal bij de dokter of op restaurant is iedereen op zijn smartphone bezig in plaats van een praatje te maken met elkaar.”

Wat zou je nog willen doen?

“Ik zou ooit nog een boek willen schrijven over mijn leven. Af en toe pen ik al eens iets neer. Ook een mooie grote reis maken staat nog op mijn verlanglijstje. Maar waarheen, dat weet ik nog niet. Verder dan Frankrijk en Zwitserland zijn we nog nooit geweest.”

Bio

Privé

Godelieve Melis (69) woont samen met haar man Willy Deturck in de Zwartestraat in Reninge. Ze hebben 8 kinderen en 21 kleinkinderen.

Loopbaan

Godelieve was jarenlang poetsvrouw. Sinds 1990 is ze aan de slag in de vrije basisschool in Reninge. Daar staat ze nu nog elke middag in voor de bedeling van de warme maaltijden.

Vrije Tijd

Godelieve zet zich in als vrijwilliger bij onder meer Nestor en in woonzorgcentrum Hof ten IJzer. Daarnaast is ze ook bestuurslid van verschillende verenigingen, legt ze graag een kaartje en houdt ze van fotografie en de natuur.

(KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.