Krak van Lichtervelde: “Alle inzet komt terug als echte vriendschap”

Lena D'heedene, omringd door haar naaste familieleden. © (foto Kurt)
Sarah Gadeyne

Ook al had ze niet verwacht genomineerd te worden, laat staan te winnen, toch is het niet echt verwonderlijk dat Lena D’heedene veel stemmen haalde. Ze heeft dan ook een uitzonderlijke loopbaan vol engagementen, verenigings- en vrijwilligerswerk.

Al heel haar leven zet Lena zich in voor anderen. “Het startte toen ik als kind lotjes verkocht voor de missies. Daarna werd ik groepsleidster in de VKSJ, en sindsdien hield het niet meer op: schoolleidster, parochieleidster, we organiseerden allerlei activiteiten, zoals het grote kampvuur op de markt van Lichtervelde. Je groeit uiteindelijk in zo’n dingen en je durft steeds meer, krijgt meer verantwoordelijkheid en vertrouwen”, vertelt Lena.

Na haar studies en werk als verpleegkundige ging het richting Zwevezele. Lena: “Na mijn huwelijk met Walter gingen we in Zwevezele wonen, waar ik naast ons werk als zelfstandige ook in de kerk hielp, catechese gaf, en de dames volleybalploeg oprichtte. Die ploeg bestaat ondertussen vijftig jaar, en daar ben ik echt blij om. Dat was een hechte vriendengroep, met een sterke band. Ik werd ook voorzitter van Markant.”

Na enkele jaren keerden Walter en Lena terug naar Lichtervelde, waar Lena negen jaar De Kaasbolle openhield. “Maar ik kreeg de kans om aan de slag te gaan als thuisverpleegster. Ik kon weer doen wat ik het allerliefst doe: omgaan met mensen die zorg nodig hebben. Ondertussen werd ik ook voorzitter van de parochieraad, en van Markant Lichtervelde. Daarnaast heb ik mij ook nationaal en provinciaal voor Markant mogen inzetten. Ik zing ook in het Margalikoor”, zegt Lena.

Veel voldoening

“In mijn job ontdekte ik dat omgaan met mensen met een beperking een grote zorg was, maar mij ook veel voldoening gaf. Die mensen zijn zeer intens oprecht. Daar heb ik mijn hart aan verloren, en ik ben altijd dankbaar geweest dat ik die kans gekregen heb. Dus help ik ook met plezier in wzc ‘t Hof, ga ik wandelen met bewoners van Tordale en ging ik vroeger in Zedelgem om de drie weken als begeleidster helpen. Walter heeft mij steeds gesteund in alles, hij gaf mij de kans om mezelf te zijn zoals ik wilde zijn.”

Bezige bij

Dat Lena een bezige bij is, mag duidelijk zijn. Ze is ook een zorgzaam persoon. Ze wil mensen als mens ontmoeten, door oprecht interesse in hen te tonen en zich in te zetten voor haar medemensen. “Ik heb veel mensen leren kennen en heb me veel geëngageerd. Alle inzet komt uiteindelijk terug als echte vriendschap, dat merk je vooral in moeilijke periodes. Het was een zwaar jaar met enkele harde noten, zoals het verlies van Walter, de gezondheidsproblemen van David en dan brak ik op de koop toe nog mijn heup. Maar ik heb veel steun gekregen. Dan zie je dat je terugkrijgt wat je geeft. De nominatie kwam op een goed moment. Eerst was ik geschrokken en dacht ik, zou ik mij er wel aan wagen? Maar mijn kleindochter zei dat het al mooi was dat ik een van de genomineerden was, en we zouden wel zien. Ik had niet gedacht dat ik zou winnen, en ben er echt wel blij mee”, besluit Lena. (Sarah Gadeyne)

Bio

Lena D’heedene

Privé

Lena D’heedene (76) woont in de Zwevezelestraat. In augustus verloor ze haar echtgenoot Walter Huys. Ze heeft twee geadopteerde kinderen, Christel en David, een schoonzoon Geert, twee kleindochters en een achterkleinkind. Het tweede achterkleinkind is op komst.

Loopbaan

In Lichtervelde hield ze een tijd De Kaasbolle open, maar uiteindelijk keerde Lena terug naar de zorg. Ze werkte tot aan haar pensioen als thuisverpleegster.

Vrije tijd

Lena is zeer actief als vrijwilliger en in het verenigingsleven in Lichtervelde, Zedelgem, op oudejaar in Roeselare en vroeger ook in Zwevezele.

“Positief duwtje dat ik echt wel kon gebruiken”

Je bent Krak van Lichtervelde, wat doet dat met je?

“Ik was heel blij met het bericht dat ik verkozen ben tot Krak van Lichtervelde. Tegelijkertijd was ik op dat moment nog in het ziekenhuis en dan besef je wel even dat je alleen zit en het aan niemand kan vertellen, maar de vreugde overheerst. Ik ben blij verrast met het resultaat. Dit is het positieve duwtje dat ik echt kon gebruiken na een heel zwaar jaar.”

Wie heb je gemobiliseerd om op je te stemmen?

“Eigenlijk heb ik het slechts een keer gedeeld via Facebook en verder niemand speciaal gemaild met de vraag om te stemmen. De uitslag is dus wel een verrassing.”

Wat is het volgende project?

“Samen met enkele buurtbewoners willen we opnieuw een buurtfeest organiseren voor de Zwevezelestraat. De familie Baert, die het de vorige keer organiseerde, helpt opnieuw mee. We moeten nog heel veel uitdenken, daarna gaan we op zoek naar mensen die willen helpen met de praktische zaken. We willen meer doen dan samen eten. Het uiteindelijke doel is dat we het contact tussen de verschillende bewoners van de straat weer aanzwengelen.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2020.