Krak van Ledegem: “We willen de Winkelnaars cultureel blijven verrassen”

Rik Decock, Jan Vanbesien, Wouter Vandenberghe, Hans Verbeke, Gwendolyne Seurynck, Krak Stefanie Temperman die het glas heft, Ines Wastyn, Griet Debode, Yves Seurynck, Ria Devos, Els Moerkerke, Peter Merlevede. © Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Stefanie Temperman volgde Rik Decock op als voorzitter van het Davidsfonds en schopt het nu tot onze Krak. “Wist je dat ik nog geen lid was toen ze me vroegen voor het bestuur?”

Het ging er spannend aan toe bij de Krak-verkiezing in Ledegem. Maar Stefanie Temperman (42) haalde het. “Ik was wat verrast door mijn nominatie. Ik ben nog niet zo lang voorzitster, maar wel al langer actief binnen het Davidsfonds natuurlijk. We zijn ook een vereniging in evolutie. Sinds kort hanteren wij ook de naam Cultuurwinkel, omdat het Davidsfonds als naam bij sommigen niet sexy overkomt. We zijn sowieso al een vrij jong bestuur. Bij andere afdelingen zijn het vaak zeventigers die aan het roer staan, maar wij willen nog verjongen. Omdat we het gevoel hebben dat we de twintigers en dertigers niet naar onze activiteiten krijgen.”

Operatie verjonging

Zelf werd Stefanie ooit op dezelfde manier naar DF gelokt. “De mannelijke bestuursleden Guy Seurynck, Wouter Vandenberghe en Peter Merlevede hadden de boodschap gekregen om op zoek te gaan naar jonge, vrouwelijke bestuursleden. Dat moest je hen geen twee keer zeggen. Ze klopten bij mij aan, ik was toen zelfs nog geen lid! Bij DF ben je eigenlijk als gezin lid en wij hadden jarenlang procentueel gezien het grootste ledenaantal van Vlaanderen. Maar ook wij gaan nu wat achteruit in leden. We willen dat nu dus keren. Door een ruim, gevarieerd aanbod aan activiteiten aan te bieden. We willen de mensen cultureel blijven verrassen. Maar nieuwe bestuursleden vinden is al niet simpel in een verenigingsgemeente als Sint-Eloois-Winkel. Veel jongere mensen zijn actief in de besturen van de sportverenigingen, het paardenkoerscomité, in het oudercomité… Wij vissen nu wat in de poel van oud-leiders van Chiro en KSA.”

Showrunners

Er wordt per voorstelling ook gewerkt met werkgroepen. “Die werkgroep draagt de eindverantwoordelijkheid, maar kan uiteraard een beroep doen op de rest van het bestuur om bijvoorbeeld de bar te helpen bemannen. We hebben ook twee ‘showrunners’, Ria Devos en Els Moerkerke, die dan een hele checklist doorlopen met de werkgroep om te bekijken of ze niks over het hoofd gezien hebben.”

Zelf leerde ze ook Jan Jaap van der Wal, de huidige presentator De Ideale Wereld, goed kennen. “Hij had op StuBru destijds een programma waarmee hij ons land wat beter leerde kennen. De luisteraars mochten suggesties doen en wij stelden voor om hem kennis te laten maken met Winkel Koerse. Een goed idee vond hij en we zeulden hem een dinsdagnamiddag mee op de paardenkoers. Hij had het duidelijk naar zijn zin. En als tegenprestatie is hij dan voor een habbekrats komen optreden bij het Davidsfonds. In zijn voorstelling had hij zijn kennismaking met Winkel verwerkt. Echt een topkerel.”

Jan Jaap van der Wal had het naar zijn zin op Winkel Koerse

Het gros van de activiteiten van Cultuurwinkel vindt plaats in De Link. “En die zaal is eigenlijk al aan een update toe. Bij het gemeentebestuur zijn ze daarvan al op de hoogte en de verenigingen worden betrokken in de plannen daaromtrent. Om met de nieuwste technieken te werken is de zaal niet echt meer geschikt. Straks biedt het Oud Arsenaal mogelijkheden voor kleinere activiteiten.”

Bio Stefanie Temperman


Privé

Stefanie Temperman (42) woonde ruim 40 jaar in Sint-Eloois-Winkel, maar verhuisde nu met haar partner Kristof Maes en zoon Thomas (15) naar Heule. Hun nieuwe adres is nu het Gemeenhof in Kortrijk, maar nog altijd op een boogscheut van Sint-Eloois-Winkel.


Loopbaan

Stefanie studeerde voor verpleegkundige en is nu hoofdverpleegster op het hartcentrum (cathlab) van AZ Groeninge in Kortrijk.


Vrije tijd

Ze is voorzitster van Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel, dat nu ook als Cultuurwinkel door het leven gaat. Ze houdt van koken en tegen een feestje zegt ze niet graag nee. Verder gaat ze ook graag op reis.

Je woonde in een mooie nieuwbouwwoning in ‘jouw’ Winkel en toch verhuisde je naar Heule… Hoe voelde dat?

Stefanie Temperman: “Ik was er eerlijk gezegd echt bang voor. Heel ons sociaal leven lag daar, maar nu nog steeds uiteraard. We wonen nog altijd op slechts enkele kilometers van het Winkelse centrum, maar toch was het met een klein hartje. Maar het was collega DF-bestuurslid Jan Vanbesien die toen de profetische woorden sprak: ‘Het is beter spijt te hebben van iets wat je gedaan hebt, dan van wat je niét gedaan hebt.’ En we hebben het dus gewaagd.”

Welke troeven heeft Heule?

“Dat is een té gek dorp eigenlijk. Als daar iets te doen is, tekent heel de gemeenschap present. En als we op vrijdagavond zin hebben om snel iets te gaan eten, dan trekken we naar Café Dudu of de Kameleon. Twee lekkere en gezellige kroegen.”

Wat is de top drie van je DF-activiteiten die je al organiseerde?

“Zet de theaterwandelingen maar op één. Op de tweede plaats ons 75-jarig bestaan en op drie het optreden van Jan Jaap van der Wal. En ik droom ervan Maaike Cafmeyer eens naar hier te halen.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.