Krak van Ledegem: “Ik wilde er ook de ouders bij betrekken”

Tine Vandamme, Danny Demeersseman, Nicolas Maertens en Jolien Dewulf. © (foto JS)
Redactie KW

Danny Demeersseman heeft zijn sporen in de orthopedagogie al lang verdiend. Zijn engagement borrelde op tijdens zijn jaren als Chiroleider en – groepsleider in Oostnieuwkerke. Na enkele jaren college en VTI ging hij aan Ipsoc in Kortrijk studeren. Zijn engagement voor ‘t Ferm, een kleinschalig huiselijk dagcentrum voor volwassenen met een beperking, levert hem de titel van Krak op.

“Ik kom uit een eenvoudig arbeidersgezin”, steekt Danny Demeersseman van wal. “Mijn vader was schrijnwerker en mijn moeder huisvrouw. We waren thuis met drie jongens. Het was een warm en hecht gezin, waarbij we alle drie de kans kregen om verder te studeren.”

Zijn vrouw Rosemie Lesage werkt in dezelfde sector, als ergotherapeut in de Hoge Kouter in Kortrijk. “Mijn zoon en dochters werken ook min of meer in dezelfde branche. Eva is kinesiste, Lukas werkt bij het evenementenbureau Twice en Suzanne is momenteel groepsleidster bij de plaatselijke Chiromeisjes.”

Coördinator

Lukas is ook nog een buitenbeentje voor wat betreft atletische prestaties. Al een paar maal liep hij ten voordele van ‘t Ferm en binnenkort staat er weer een evenement op stapel. Bij ‘t Ferm is hij feitelijk voorzitter, maar hij hoort liever de term coördinator voor zijn functie.

“Na wat rondkijken kwam ik tot de vaststelling dat er een soort ‘zwart gat ‘ was voor opvang van mensen met een beperking in de streek Roeselare-Izegem. Het was een godsgeschenk toen de gemeente het Capellehof aankocht en ik, na gesprek met de burgemeester, de toestemming kreeg om er een kleinschalig project neer te zetten.”

ouders betrekken

De filosofie van Danny Demeersseman was steeds om mensen te laten samenwerken en met zijn project is hij daarin geslaagd. “Ik kende Tine Vandamme al van bij De Pelgrim. Ik wilde ook de ouders erbij betrekken en dat lukte met de ouders van Luka, Hilde Demets en Filip Porte, die meewerken in ‘t Ferm. Mijn vriend Jan Devos, die ervaring had met de oprichting van de freinetschool, was de vijfde pijler voor ‘t Ferm.”

Omdat er nog verbouwingswerken moeten gebeuren aan het Capellehof huist ‘t Ferm momenteel in het oude gemeentehuis in de Schoolstraat. “Momenteel zijn er vijf zorgvragers. We hopen tegen juli met acht tot tien te zijn. We doen hier alles zelf. We koken en doen boodschappen. We hebben binnen het Capellehof wat kippen, konijnen en binnenkort ook een schaap. We hebben ondertussen ook een serre op de kop kunnen tikken en we zullen binnenkort ook kunnen ‘boeren’. Steven Banckaert, die twee dagen in de week zal komen helpen, zal onder zorgvragers op weg zetten.”

nieuw-zeeland

Danny Demeersseman besteedt veel van zijn (vrije) tijd aan ‘t Ferm. Daarnaast gaat hij ook graag op reis. Een reisje binnen Europa en een citytrip zijn graag meegenomen. Dit jaar in maart trekt hij nog naar Nieuw-Zeeland. Vroeger was hij al in de Filipijnen, waar Marc Lesage, oom van zijn vrouw, missionaris is.

‘t Ferm staat nu op zijn ‘ferme’ poten. Heb je nooit getwijfeld?

“Toch wel, zeker in het begin. Het was zoeken en rekenen. Ik geloof nog steeds in kleinschaligheid. Bij momenten moet je er wel door en durven risico’s nemen. Ik moet wel toegeven dat ik er enkele nachten en dagen van wakker heb gelegen. Het is al jaren een droom die werkelijkheid is geworden. De steun van mijn vrouw en familieleden waren daarin cruciaal.”

Heb je de nominatie en verkiezing van Krak verwacht?

“Verwacht zeker niet. Toen me werd gemeld dat ik verkozen was, kwam dit ook als een verrassing. Ik heb zelf niet zoveel publiciteit gemaakt. Ik ben geen persoon die zich goed kan verkopen. In alle geval is dit ook geestig voor ons project ‘t Ferm.”

Liggen er nog projecten in het verschiet?

“Eerst moeten we goed afwerken waarmee we bezig zijn. Er is nog veel werk voor de boeg. Ik denk dat er zeker nog vijf jaar nodig is om alles tiptop op punt te kunnen stellen. En of er dan nieuwe projecten komen -ik zal dan al bijna 60 jaar zijn- weet ik nu nog niet.”

BIO

Prive

Danny Demeersseman is 54 en komt uit Oostnieuwkerke. Hij is gehuwd met Rosemie Lesage en heeft drie kinderen.

Loopbaan

Danny is bachelor orthopedagogie. Hij werkt in de Waak in Kortrijk, daarna in De Lovie in Proven en in De Pelgrim in Heuvelland. Hij is coördinator voor ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle. Tussendoor werkte hij 8 jaar in de champignonkwekerij van zijn schoonfamilie.

Vrije Tijd

Danny houdt van voetbal en muziek. Hij is ook sterk verbonden met het muziekcentrum in Dranouter. Hij organiseert in april in De Panne een festival voor mensen met een beperking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier