Krak van Langemark-Poelkapelle: “Optreden voor 10.000 mensen geeft een kick”

Meester Bart in de klas met zijn leerlingen van de derde graad. (foto TOGH)
Redactie KW

Met metalband Spoil Engine speelde Bart Vandeportaele op de grootste festivals van Europa. Maar wanneer met zijn leerlingen zijn eigen Vredeslied mocht brengen op een volle Grote Markt van Ieper, was hij toch onder de indruk. Onlangs nam hij afscheid van Spoil Engine, om meer tijd te kunnen steken in zijn gezin en werk als leerkracht.

De naam Spoil Engine zal wellicht niet opduiken in de hitparades, maar de metalband is wel een grote naam in het hardere genre. “Mijn interesse voor hardere muziek kwam door Rock Torhout“, vertelt Bart Vandeportaele (35). “In 1996 zag ik daar Sepultura en ik was onder de indruk. Pas later begon ik zelf gitaar te spelen. Mijn eerste bandje was Curfew, samen met vrienden van Chiro Staden.” Later was Bart ook betrokken bij Circle Logic, een nu-metalband. “Tijdens een van de laatste optredens van die band stond er iemand van de crew van Spoil Engine in het publiek. Ze zochten een gitarist en Steven Sanders vroeg of ik auditie wilde doen. Twee minuten na mijn auditie mocht ik al beginnen.”

Graspop

Spoil Engine was toen al een relatief bekende band in het genre. “Mijn eerste show was Graspop. Voordien had ik voor maximum 500 man gespeeld, toen was het plots voor een paar duizend”, vertelt Bart. “In het begin bleef het nog beperkt tot België en Nederland. Toen stopte onze zanger en kwam Iris. Met haar als zangeres begon onze sound te veranderen. Vanaf dan kon ik ook mijn stempel drukken op de muziek, waar ik best wel trots op ben. Dan kwamen alle puzzelstukken samen en speelde de band op een hoger niveau. Ik heb een waslijst aan mooie herinneringen. De zotste tour was met de Amerikaanse cultband Prong vorige zomer. We trokken eerst door Europa en daarna mochten we naar China, maar ik kon niet mee. Dat was het moment dat ik aan stoppen begon te denken. In december speelde ik mijn laatste show.”

Eigen vredeslied

Bart moest zijn passie voor muziek combineren met zijn gezin en zijn werk, waar hij ook veel energie in steekt. Zo gooide hij hoge ogen met het Vredeslied dat hij maakte met zijn leerlingen. “Met alle scholen van de gemeente gingen we een schoolfeest houden rond vrede. Ik wilde niet weer een knutselwerkje maken. Op een avond pakte ik mijn gitaar en schreef ik zelf een nummer. De gastjes schreven zelf de teksten en rapten die. Dat lukte goed en we besloten om het op te nemen. Toen ging de bal aan het rollen. Het lied kwam op de Vredeswake en de pers pikte het op. Raf Van Brussel draaide het nummer zelfs op Joe FM. Een paar maanden later hoorden we dat het lied was ingestuurd voor Peace To The World, het slotevenement van GoneWest. We waren geselecteerd om er op te treden, dat was de max. Voor mij was het ook een kick, maar voor de kinderen was het zeker een onvergetelijke ervaring. Zoiets vergeet je niet. De kans is niet zo groot dat ze nog eens voor 10.000 mensen een nummer mogen brengen. Op hun vijftigste zullen ze nog kunnen vertellen dat ze ooit op de Grote Markt van Ieper gespeeld hebben voor 10.000 man, met meester Bart. Dat geeft een fijn gevoel.”

(TOGH)

Hoe kijk je terug op je carrière bij Spoil Engine?

“Ik kijk met een heel voldaan gevoel terug. Andere muzikanten kunnen enkel dromen van mijn palmares. Ik deed voorprogramma’s van bands waar ik als jong gastje grote fan was: Sepultura en In Flames. Ik speelde in een uitverkochte AB met Megadeth. We stonden ook op Wacken, Graspop, Pukkelpop…”

Als ik video’s bekijk, lijk je wel een ander persoon op het podium.

“Je verandert in een andere personage. Je kan niet op een podium komen alsof je voor de klas zou staan. Je brengt een show en dan moet je acteren. Wij verkleedden ons ook, zoals alle bands. Je trekt eens een gescheurde broek aan en een bandshirt, maar zo kom ik niet aan in school. Ik denk dat de echte persoon daar tussenin zit, want in een school moet je ook een beetje acteren om de kinderen aandachtig en gemotiveerd te houden.”

Zien we je in de toekomst nog eens op een muziekpodium?

“Er is geen masterplan. Ik heb geen contact met andere bands, al heb ik wel veel mailtjes gekregen. Ik blijf wel met muziek bezig. Thuis heb ik al nummers gemaakt om mijn ei kwijt te geraken. Maar zeg nooit nooit.”

Bio

Privé

Bart Vandeportaele werd geboren op 1 april 1986 in Roeselare. Hij is de zoon van Martine Verstraete en Ivan Vandeportaele. Hij woont samen met Lieselot Vandamme en Moris (6) en Juliette (4) in de Houthulstseweg in Poelkapelle.

Loopbaan

Hij ging naar school in de gemeenteschool in Staden. Daarna deed hij het middelbaar in het Sint-Jozefscollege in Torhout en studeerde af in Moderne Talen-Wetenschappen. Daarna studeerde hij regentaat lager onderwijs in Torhout. Hij is leerkracht in de derde graad in VBS Madonna.

Vrije tijd

Bart was bijna tien jaar gitarist bij metalband Spoil Engine.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.