Krak van Komen-Waasten: “Zeven dagen op zeven mee bezig”

Benoit Brun is in zijn sas in het zwembad Aqualys. (foto ZB)
Redactie KW

Het was een verrassing van formaat voor Benoit Brun toen hij te horen kreeg dat hij Krak van Komen-Waasten geworden is. Tien jaar geleden werd hij directeur van zwembad Aqualys. Zeven dagen op zeven is hij er in de weer.

Het zwembad Aqualys wordt druk bezocht. In 2017 kwamen er maar liefst 190.000 bezoekers over de vloer. 19 personeelsleden zorgen ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Zij staan onder leiding van directeur Benoit Brun die hier al tien jaar de scepter zwaait over wat hij zelf ‘zijn tweede verblijf’ noemt.

“Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik hier op mijn eigen gemeente de plak zou mogen zwaaien in het publieke zwembad. Ik kwam hier als kind al zwemmen onder begeleiding. Toen ik mijn studies tot leraar lichamelijke opvoeding beëindigd had, kon ik meteen in Komen-Waasten aan de slag en kwam ik terecht in alle scholen van Komen-Waasten.”

“Daarvoor had ik ook al in het zwembad gewerkt als vrijwilliger en op interimbasis was ik ook redder hier en als vrijwilliger bij de zwemclub kende ik alle hoekjes van het bad. Toen tien jaar geleden de functie van directeur van het zwembad vacant kwam, heb ik aan het examen meegedaan en ik was geslaagd. Eigenlijk is dit voor mij een ultieme droom die uitgekomen is want van kindsbeen af ben ik gefascineerd door water. Als directeur van het zwembad heb ik een droomjob. Niet velen krijgen die kans.”

“Momenteel zijn er hier 19 personeelsleden die allerhande taken verrichten waaronder onderhoud, vloermadammen, cafetaria, redders, ticketverkoop, secretariaat. Ongewild gebeuren er steeds dingen die jen iet kan voorzien, we moeten altijd kort op de bal spelen.”

Vernieuwing komt er

“Als directeur moet je ook wat allrounder zijn. Je moet ook iets afweten van de mechanische kant van de zaak zoals de pompen, de filters, de verlichting, kraantjes. Ook alles wat rond de totaalbeleving van het zwemmen gebeurt, behoort tot mijn takenpakket. Moest ik zeggen dat ik enkel mijn 38 uur per week doe, dan zou ik liegen want ik ben er zeven dagen op zeven mee bezig. En als het moet dan kom ik zelf ook een handje toesteken bij een evenement zoals zwemmarathons, sportevenementen, zwemlessen…”

“Wat de toekomst van het bad betreft kan ik iedereen geruststellen want na vele jaren is er in mei vorig jaar een doorbraak gekomen in het dossier nopens alle aanpassingen van het zwembad en zijn de nodige vergunningen afgeleverd. In een eerste fase willen we het zwembad milieuvriendelijk maken. Zo zullen we zonnepanelen plaatsen. Daarn volgt een aanpassing van de binneninrichting waar de noden ook heel hoog zijn. Ik hoop dat het nieuwe bestuur mij wil volgen in de projecten die nu op tafel liggen en deels al gefinancierd zijn door hogere overheden maar ik heb er wel vertrouwen in.”

“En ik kan meteen ook iedere zwemmer gerust stellen. De prijzen zullen niet de hoogte in gaan. Het zwembad zal ook geen maanden dicht moeten, we gaan de veranderingen stap per stap doorvoeren. Scholen, clubs en individuelen zullen iedere dag van de week hun geliefde sport kunnen blijven beoefenen.”

Blijft het bij plannen maken zoals sommige Komenaars beweren?

“Natuurlijk niet, het is normaal dat de inwoners dat zeggen want momenteel zien ze geen verandering. Er zijn heel wat studies aan voorafgegaan. Ik hoop dat het nieuwe gemeentebestuur nu een tandje bijsteekt om de beloften waar te maken. Dat zou mooi meegenomen zijn, ook voor ons personeel dat hier elke dag moet werken want ook zij zijn vragende partij.”

Was de nominatie een verrassing?

“Ik wist in eerste instantie niet waaraan ik de titel te danken had. De nominatie kwam voor mij al volledig uit de lucht vallen. Eerst zag ik het niet zitten om te strijden tegen Christophe en Jean-Marie van voetbal Jespo, Marie-Aude is al lang bezig met jeugd en cultuur en is de spreekbuis van het cultuurhuis MJC en Pascal Plets weet ieder jaar wielertoeristen te motiveren om meer dan 1.000 kilometer te rijden. Ik was geheel van de kaart toen ik het telefoontje kreeg dat ik tot Krak van Komen-Waasten was verkozen.”

Wellicht word je nu nog bekender op de gemeente?

“Misschien zullen de mensen die mij niet kennen mij wel eens in lijvende lijve willen zien (lacht) maar ik zal gewoon verder doen zoals ik bezig ben en altijd de zwemsport verder promoten.”

PRIVE

Benoit Brun (32) is getrouwd met Marie Houdart woont in de Kattegrachtstraat in Komen-Ten-Brielen. Er zijn twee kinderen Baptiste en Juliette.

LOOPBAAN

Benoit volgde de lagere school in Waasten en trok daarna naar het Instituut Sint-Henri in Komen waar hij elektromechanica volgde. Hij studeerde af als leraar L. O. in de sportschool in Nijvel. Momenteel is hij directeur van het zwembad Aqualys in Komen.

VRIJE TIJD

Lid van zwemclub Les Espadons. Tweemaal per week lopen. Zijn laatste marathon liep hij in 2017. Nu zit hij in overgangsfase voor triatlon. Soms thuis klusjes doen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.