Krak van Koksijde: “Ik heb het goed en anderen verdienen dat ook”

Iban zet zich in voor Levensloop en voor Keniaanse straatkinderen. © EDK
Redactie KW

De acties van de Warmste Week zinderen nog na, maar tijd om te rusten, is hem niet gegund. De voorbereidingen voor de zesde editie van Levensloop Koksijde zijn volop aan de gang en tussenin gaat Iban nog op tiendaagse inleefreis naar Kebene Children’s Home in Kenia.

“Genomineerd? Ik?” zei Iban verwonderd. Met zijn vijftien lentes lag dit zeker nog niet in zijn verwachtingen. Een boost, ja, dat was het zeker en het vergrootte zijn inzet alleen nog meer.

Zes jaar geleden liep hij als klein jongetje rond op Levensloop Koksijde. Mama en papa waren comitélid en Iban kreeg het snoepkraampje onder zijn hoede. Zijn eerste stappen als vrijwilliger waren een feit.

Drijfveer

Iban Bogaert: “Levensloop Koksijde is een 24 uur durend evenement dat enerzijds mensen wil aanzetten om solidair te zijn met vechters – mensen die ooit de diagnose kanker kregen – door 24 uur in beweging te zijn. Anderzijds wil Levensloop geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Van verantwoordelijke voor het snoepkraampje bij de eerste editie ben ik geëvolueerd tot lid van het kerncomité. Mijn drijfveer is ervoor te zorgen dat vechters eventjes hun zorgen los kunnen laten, hen een luisterend oor aan te bieden zodat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Tijdens het weekend zelf ben ik de ‘all around’ persoon die ze kunnen roepen als er iets nodig is, als er een probleem is.”

In maart ga ik naar Kenia om van dichtbij kennis te maken met het project

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is Iban sinds dit jaar ook lid van Head Up een familieteam dat zich inzet voor een buitenlands project: Kebene Children’s Home.

Iban Bogaert: “Kebene is een home in Kenia die straat- en weeskinderen opvangt. Zo krijgen kinderen een kans die ze anders nooit zouden hebben. In het team van Head Up ben ik onder andere notulist, leid ik de vergaderingen en zorg ervoor dat iedereen zijn afspraken nakomt. Van september tot december hebben we allerlei acties ondernomen via De Warmste Week. Met groot succes: we zamelden maaar liefst 14.300 euro in. Dit bedrag wordt volledig gebruikt voor de opstart van het Babycareproject dat zal zorgen voor opvang van tienermoeders en dagopvang voor kindjes tot 5 jaar zodat ze niet op straat belanden. In maart ga ik naar Kenia om van dichtbij kennis te maken met het project en mij in te zetten als vrijwilliger. Ik kijk er enorm naar uit. Vooral om de organisatie te leren kennen, de kinderen en jongvolwassenen. Ik wil ze omringen met liefde en hen laten weten dat ik er ben voor hen”, klinkt het.

Kijk op de wereld

“Ik hoop later in mijn job iets te kunnen doen in deze richting, want ik wil vooral delen in mijn leven, ik heb het goed en anderen verdienen dit ook! Via deze weg wil ik Carine Montaine van Head Up en Christel Vervenne van Levensloop Koksijde bedanken omdat zij me alles leren over organiseren en mijn kijk op de wereld verbeteren.”

(EDK)

“Samen het verschil maken”

Loont al jouw inzet en verlies je nooit de moed?

“Ding-dong, mevrouw, wil u soms een gepersonaliseerde tas, een zakje koekjes of een fles prosecco kopen voor het goede doel? Dit zijn kleine bijdragen die samen een groot geheel vormen. Als je dan keer op keer het eindresultaat bekijkt, loont al mijn inzet zeker. Het is samen dat we het verschil maken, niet mijn inzet alleen. Iets doen, is altijd beter dan niets doen.”

Wat doet het met jou om Krak van Koksijde te zijn?

“Eerst en vooral wil ik iedereen bedanken die geloofde in mij en de moeite nam om te stemmen. Ik ben nog altijd een beetje van mijn melk, ongelofelijk is dit! Eerlijk is eerlijk, ik krijg af en toe wel een schouderklopje maar sta daar niet bij stil. Nu ik Krak ben, kom ik tot het besef dat ik niet alleen een puberende jongen ben maar ook iets beteken in Koksijde. Daar ben ik blij en dankbaar voor.”

Waar kunnen we je nog blij mee maken?

“Deze publicatie zet mijn twee projecten opnieuw in de aandacht en daar ben ik enorm dankbaar voor, want hoe meer erover gepraat wordt, hoe meer mensen we kunnen bereiken! Ik zou heel blij worden als Levensloop Koksijde een succes blijft en dat Kebene Children’s Home nog lang deel mag uitmaken van mijn leven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.