Krak van Knokke-Heist: “Kinderen met een beperking zijn een hele verrijking”

Elke De Bree met haar kinderen Briek en Warre en haar ouders Judith Vanosmael en Rik De Bree. © foto DM
Redactie KW

Elke De Bree heeft een zoon met een beperking. Ondanks de drukke agenda is ze een steun voor anderen en startte ze Brick by Brick. Met financiële bijstand helpt de Krak van Knokke-Heist goede doelen, andere kinderen en gezinnen en instellingen.

“Een kind met een beperking is als een cadeautje waar je niet om gevraagd hebt. Toch heb je het gekregen en het gaat niet meer weg. De beperking zal er altijd zijn. Daarom moeten we een weg vinden in het verdragen van de moeilijke kanten”, aldus Elke De Bree, die als jong meisje droomde van wat elk jong meisje droomde. “Trouwen en kinderen krijgen”, weet Elke, die in 2008 in het huwelijksbootje stapte. “Het zwanger worden liep niet van een leien dak, maar op 7 april 2011 werd Briek geboren. Pas na zes maanden groeide er een vermoeden dat er iets mis was. Briek was amper gegroeid. Er volgden een lange reeks onderzoeken. Nooit gedacht dat het verdict zo zwaar zou zijn. Brieks 20ste chromosoom is niet helemaal compleet, waardoor hij een mentale en motorische achterstand heeft. Briek is voorlopig de enige in de wereld met die afwijking.”

Proefkonijn

“In het begin was ik heel kwaad. Vooral op de dokters, want ze stelden niet altijd de juiste diagnoses. Tot we op een punt kwamen dat we het gevoel kregen dat Briek een proefkonijn werd. Dat hebben we afgeblokt door te leren nee zeggen. Want buiten zijn chromosomale afwijking en zijn ontwikkelingsachterstand is Briek perfect gezond. Hij is een vrolijke jongen die van muziek houdt en veel lacht. Het leven met Briek is ondanks al zijn moeilijkheden een geweldige verrijking. Hij kampt met een zware ontwikkelingsstoornis. Zijn spieren zijn slap en missen spanning en kracht, waardoor wandelen en stappen voor hem zware inspanningen vraagt. Maar hij heeft een goede gezondheid, wat laat vermoeden dat hij een even lange levensverwachting heeft als kinderen zonder beperking.”

“Briek is nu 8 jaar en loopt school in Noordveld in Brugge, in wat ze de Toeterklas noemen. Lezen en schrijven is niet aan de orde. Het zou al fantastisch zijn als hij enkele woorden leert praten. Nu pakt hij mijn hand en maakt hij me duidelijk wat hij wil. Als hij honger heeft, gaat hij aan een stoel aan tafel zitten”, aldus Elke, die twee jaar na Brieks geboorte moeder werd van Warre. “Toen ik in verwachting geraakte van Warre was de zware diagnose van Briek nog niet helemaal gekend, maar ik denk niet dat het veel had veranderd. Gelukkig is Warre een compleet gezond kind”, weet Elke, die ook relatieproblemen kreeg. “Het is een redelijk bekend verhaal… Mijn ex-echtgenoot had het heel moeilijk met het opvoeden van een zorgintensief kind en ondertussen zijn we gescheiden.”

Steun van familie en vrienden

“Briek zal nooit zelfstandig kunnen wonen, enkel onder begeleiding. Een dikke dankjewel aan mijn familie en de vrienden. Zonder hen zou ik het allemaal niet kunnen. Ik leerde enorm veel relativeren en tegelijk is het leven met Briek een geweldige verrijking. Krak van Knokke-Heist worden is een eer. Maar ik ben vooral blij dat ik de kans krijg om ruchtbaarheid te geven aan de problemen van en met kinderen met een beperking en dat ik mensen verschillende goede doelen mag leren kennen”, besluit de kleuterjuf. (DM)

Bio Elke De Bree


Privé


Elke De Bree is geboren in Knokke op 7 december 1982. Samen met haar zonen Briek (8) en Warre (6) woont ze in Knokke-Heist. Ze is de dochter van Judith Vanosmael en Rik De Bree en heeft met Hannah De Bree nog een zus.


Loopbaan


Elke studeerde kleuteronderwijs aan het KHBO Brugge en werkt als kleuteronderwijzeres aan de Sint-Margaretaschool in Knokke-Heist.


Vrije tijd


Naast haar dagtaak zet Elke zich ook in als kampleidster bij Sportiek en steunt ze met ‘Brick by Brick’ goede doelen, kinderen en gezinnen en instellingen. Meer info op facebook.com/brickbybrickfonds. Ze houdt ook nog een blog bij: briekenwarresblog.blogspot.be.

“Met Brick by Brick iets terugdoen voor alle steun”

Hoewel ze het zelf financieel niet breed heeft, steunt Elke De Bree met de vzw Brick by Brick een reeks goeden doelen. “Wij zijn zelf door heel wat mensen geholpen en fantastisch opgevangen door verschillende instanties en instellingen. Daarom vind ik het leuk dat wij met Brick by Brick iets kunnen terugdoen”, aldus Elke. “Ik kan wel genieten van een verhoogd kindergeld, maar alles wat ik met Briek doe, is veel duurder. Hij volgt verschillende therapieën zoals logopedie, kinesitherapie, ergotherapie, hypotherapie… Omdat hij muzikaal is aangelegd, volgt hij ook muziekles. Als mijn jongste zoon Warre muziekschool volgt, kost dat tussen de 60 en 100 euro per jaar. Voor Briek betaal ik 225 euro voor tien beurten. Zoals zoveel mensen wachten wij op een Persoonlijk Assistentie Budget, waar kinderen met een beperking recht op hebben. Maar voorlopig is er geen geld en staan we op een lange wachtlijst. Maar dat kan ons enthousiasme niet bekoelen. Vier jaar geleden besloten we Brick by Brick op te richten. Ondertussen leerden we heel wat mooie mensen kennen. Als je één week na De Warmste Week nog 50 vrijwilligers kan mobiliseren om 15 dagen gratis een winterbar open te houden, dan maakt mij dat intens gelukkig. De volgende uitdaging is de Belgian Coast Walk. Op 9 mei wandelen we 80 km van De Panne naar Knokke, waarvan de opbrengst naar de Toontjeshuizen gaat.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019.