Krak van Jabbeke: “Ik werd gerespecteerd om wie ik echt was”

Lara Hugaert, samen met haar man Reginald Cochuyt en de kinderen Laurens, Lara en Heleen. © Davy Coghe
Redactie KW

Lara Hugaert leverde vorig jaar een stevige, authentieke bijdrage in het tv-programma Taboe van Philippe Geubels. Samen met enkele anderen maakte ze obesitas bespreekbaar en liet toe dat heel wat kijkers en de hele goegemeente diep in haar ziel konden kijken. Ze deed dit vooral voor haar soortgenoten, die zich door hun overgewicht slecht in hun vel voelen.

“Deze erkenning voelt zeer onwezenlijk. Ik was al zeer verwonderd, overdonderd en dankbaar bij de nominatie. Ik ben dankbaar dat ik verkozen werd tot Krak van Jabbeke, maar ik vind dat de andere genomineerden dat evenzeer of nog meer verdienen. Eigenlijk sta ik niet zo graag in de schijnwerpers”, zegt Lara. “Door mijn deelname aan het programma Taboe moest ik heel erg uit mijn comfortzone treden. Maar ook daar was ik overtuigd dat ik iets kon betekenen voor die vele mensen met obesitas. Ik wou effectief dat taboe helpen doorbreken.”

“Er spelen in mijn hoofd steeds weer nieuwe projecten. Zo organiseerde ik in Varsenare, samen met functional trainer Yorick Naeyaert, bewegingslessen voor mensen met een maatje meer. Ik vind onze preventieve taak als verpleegkundige uiterst belangrijk. Daarnaast volgde ik vorig jaar de postgraduaatopleiding palliatieve zorgen. Ik ben ontzettend gegroeid als mens door die opleiding. Ik doe mijn werk nog steeds even graag als toen ik afstudeerde. Zelfs nog liever, doordat ik zelf veel bewuster in het leven sta. Als ik op school kom om bijvoorbeeld een avond les te geven, dan voel ik de rust over me komen na soms een dag vol zorgen. Zalig toch als je beroep als een hobby aanvoelt.”

Helend verhaal

“Ik deed niet mee aan het programma voor mezelf, maar eerder voor die vele anderen die vaak hetzelfde voelen als ik. Toch heb ik het gevoel dat het voor mezelf heel veel heeft betekend. Ik kwam er sterker uit. Tijdens die week van de opnames kon ik mezelf zijn. Ik werd gerespecteerd om wie ik was en ik had het gevoel begrepen te worden. Dat bleek ook toen het programma uitgezonden werd. Mijn man, kinderen, zus, ouders… waren best wel trots op mij. Ik heb zelfs het gevoel dat ze door het programma anders naar me kijken”, vervolgt Lara, die sinds het programma anders in het leven staat.

Beste medicijn

“Mijn overgewicht vind ik nog steeds niet oké, maar het maakt me niet meer zo triest. Ik sta positiever in het leven dan voordien en ik geniet meer van elke dag. Ik sta er minder bij stil hoe mensen naar me kijken. Opmerkingen die ik vroeger als kwetsend ervaarde, merk ik nu vaak nog nauwelijks op. Nog steeds sta ik niet graag op de foto, maar de tranen springen me niet meer in de ogen. Als ik boodschappen doe, leg ik nog steeds het fruit, de yoghurtpotjes en de noten achteraan op de band, zodat de mensen achter mij zien dat ik best wel gezonde dingen eet. Het is sterker dan mezelf”, beseft Lara. “In dat jaartje na Taboe kreeg ik er toch zo’n 10 kg af. Misschien is vrede nemen met mezelf wel het beste medicijn om af te vallen”, besluit Lara. (PA)

Bio Lara Hugaert

Prive

Lara Hugaert (43) is getrouwd met Reginald Cochuyt. Het koppel heeft drie kinderen: Laurens, Heleen en Linde.

Loopbaan

Ze zet zich elke dag in voor thuisverplegingspraktijk, Recomed. Daarnaast geeft ze ook les in ZoWe Verpleegkunde in Brugge.

Vrije tijd

In Varsenare organiseert ze, samen met functional trainer Yorick Naeyaert, bewegingslessen voor mensen met een maatje meer.

Welke Krakcampagne heb je gevoerd?

“Ik nodigde via Facebook vrienden en familie uit om een stem uit te brengen. Op die manier wou ik een stem geven aan die vele mensen die worstelen met obesitas. Elke stem was er één voor hen, een stem vol steun.”

Wat doet deze erkenning met je?

“Deze erkenning voelt zeer onwezenlijk. Ik ben dankbaar dat ik verkozen werd als Krak van de gemeente, maar ik vind dat de andere genomineerden dat evenzeer of nog meer verdienen. Ik sta eigenlijk niet zo graag in de schijnwerpers. Mijn deelname aan het programma Taboe vond ik wel een ideale kans om die vele mensen met obesitas te steunen. Ik was ervan overtuigd dat ik iets kon betekenen voor hen.”

Wat is je levensmotto?

“Je hoeft niet perfect te zijn, je bent perfect zoals je bent. Ik zeg dit vol overtuiging aan de mensen uit mijn omgeving. Maar soms moet men er mij ook nog eens aan herinneren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan dus!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.