Krak van Ieper: “Dit is het bewijs dat mijn spel Leeuwentoren aanslaat!”

Stefaan Vanoplynes voor zijn klas: "Zij zijn mijn grootste supporters!" © EF
Redactie KW

Het is niet basketbalster Emma Meesseman die tot Krak van Ieper werd verkozen, maar onderwijzer Stefaan Vanoplynes. Voor de bedenker van het populaire spel Leeuwentoren is dit een grote verrassing.

Nu zijn er bijna 450 spellen de deur uit van Leeuwentoren, horen we van Stefaan Vanoplynes. “Leeuwentoren verovert stilletjes aan Vlaanderen. Af en toe krijg ik ook al Nederlandse, Franse of Zwitserse klanten. Ook Intersoc gebruikt Leeuwentoren als animatie in hun hotels in Zwitserland en Tsjechië.” Ondertussen heeft Stefaan de regels al vaak moeten uitleggen. “Bij scholen, verjaardagen, familiefeestjes, spelletjesclubs en -beurzen, toernooien van Kubb & Mölkky, festivals en nog andere evenementen over heel Vlaanderen tot in Amsterdam en Utrecht. Elke nieuwe uitstap is precies een vuurdoop. Ondertussen weet ik wel dat het spel graag gespeeld wordt door zowel kinderen als volwassenen. De talrijke foto’s die ik krijg van mensen op vakantie bewijzen dat. Zo weet je dat je creatie ergens op de wereld wordt gespeeld.”

Vijf basisregels

Over zijn mooiste Leeuwentoren-moment tot nu toe moet de bedenker niet lang nadenken. “Het Belgisch kampioenschap van afgelopen zomer waar alles perfect verliep: een gezellige sfeer tussen de deelnemers, het mooie weer, de leuke babbels op het terras en tussendoor een potje Leeuwentoren. Op zondag 12 juli wordt er trouwens de tweede editie van het Belgisch kampioenschap Leeuwentoren gehouden, waar je in groep aan kan deelnemen met 3 of 4 spelers. Na deze editie bekijken we eerst of we gaan uitbreiden met een solokampioenschap om daarna eventueel te dromen van een Europees of wereldkampioenschap in Ieper.” Ook over de sterktes van het spel is Stefaan overtuigd. “Ten eerste is het voor iedereen, jong en oud. Op vlak van buitenspellen heb je ook niet veel alternatieven. Misschien het allerbelangrijkste is het spelsysteem: slechts vijf basisregels. Het duurt niet lang waardoor je meerdere partijtjes kunt spelen, maar er is ook tactiek nodig.”

“Emma is mijn krak!”

En Leeuwentoren heeft zo te horen nog groeipotentieel. “Op dit moment doe ik ook alles alleen: van inpakken tot facturatie tot marketing. Ik ben natuurlijk trots op wat ik in dit jaar bereikt heb. Graag zou ik ook de Europese markt (Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Finland, Zweden) en Amerikaanse markt bereiken. Zeker door de combi van Kubb en petanque en het spelsysteem geloof ik dat dit zou kunnen aanslaan. Daarom ben ik ook op zoek naar een investeerder op wereldvlak of internationaal verdeler.” Al is Stefaan ook realist. “Ik ben er mij ook bewust van dat het verhaal ook zomaar kan stoppen, want de toekomst heb je niet in de hand. Dan zal het de geschiedenis ingaan als een uit de hand gelopen hobby, met als resultaat een uniek buitenspel van Ieper.” De blijdschap die we in zijn stem horen als hij het nieuws verneemt over zijn Krak-verkiezing, geeft Stefaan toch een dubbel gevoel. “In mijn ogen is Emma Meesseman een veel grotere krak dan ikzelf! Ik was wel trots op mijn nominatie, maar realistisch. Naast mijn gezin waren mijn leerlingen zeker en vast mijn grootste supporters. Ik vernam het nieuws in de klas en kon mijn blijheid dan ook niet verstoppen!” (SD)

Bio Stefaan Vanoplynes


Privé

Stefaan is gehuwd met Adelien Wesemael, kleuterleidster in de VBS Capucienen. Hij is papa van Ties (5 jaar) en Tiele (3 jaar). Hij woont sinds kort in Boezinge.


Loopbaan

Middelbaar: Moderne (College) & Techniek Wetenschappen (Immaculata). Hoger: Bachelor lager onderwijs in Vives Brugge. Leraar bij VBS Capucienen (1ste leerjaar), VBS Sint-Jan (3de graad), VBS Immaculata (6de leerjaar, 4de leerjaar en ambulant), nu: VBS Sint-Michiels (6de leerjaar).


Vrije Tijd

Stefaan spendeert graag tijd met vrienden en familie. Hij gaat graag lekker eten en houdt van lezen, films bekijken, joggen of mountainbiken … al is dit laatste al een tijdje geleden (knipoogt).

Welk gezelschapsspel speel jij zelf het liefst?

Stefaan Vanoplynes: “Op dit moment KLASK met mijn leerlingen in de klas. Bij ons thuis komt er vaak Azul, Clever, Karuba en Coloretto op tafel. Ik hou van spellen met een fraai uitzicht en een tactisch element waarbij je andere spelers een loer kunt draaien. Spellen die niet te lang duren en toegankelijk zijn voor allerlei spelers.”

Heeft je gezin of werk geleden onder je inzet voor Leeuwentoren?

“Ik deed en doe het allemaal na mijn uren schoolwerk. Dit leidde in het begin tot meerdere nachten doorwerken. Mijn gezin leed er wel vaak onder toen ik vaak onderweg was en heel wat tijd stak in alles wat bij Leeuwentoren hoort. Deze zomer hebben we aan een Leeuwentorenactiviteit een gezellig weekendje met twee in hartje Amsterdam gekoppeld. Ook al is er veel vraag, mijn gezin komt nog altijd op de eerste plaats.”

Zijn er al BV’s die jouw spel in huis hebben gehaald?

“Nog niet dat ik weet, al ben ik wel op zoek naar een peter/meter. Iemand die het buitenspelen wilt promoten bij jong en oud, die gelooft in dit streekproduct, die ook kan genieten van een potje Leeuwentoren bij een barbecue, aperitief of met de kids of vrienden.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.