Krak van Houthulst: “Ik draag deze titel op aan alle vrijwilligers”

Niels Deceuninck (midden onder) tussen zijn moeder Regine Vanstechelman (links) en Marc Matthyssen. Achteraan staat zijn broer Glenn Deceuninck naast Melissa Degirmenci. (foto ACK)
Redactie KW

Een bezige bij die zich op vrijwillige basis inzet voor de Perelaarommegang, het Rode Kruis, de cultuurraad en verscheidene andere verenigingen. Zo kunnen we Niels Deceuninck omschrijven. Zijn verkiezing tot Krak had hij zelf niet verwacht.

“Het komt onverwacht, maar ik ben er zeer blij mee”, reageert Niels. “Het is een erkenning voor waar ik mee bezig ben en voor wat ik al realiseerde. Maar zonder de steun van zoveel anderen zou het niet gelukt zijn. Ik denk daarbij in eerste instantie aan het warme gezin waarin ik opgroeide, dat mij de kansen bood om mij te ontplooien en mij in alles steunde. Aan mijn moeder die me waarden bijbracht, mijn broer met wie ik een toffe jeugd beleefde, maar ook aan de rest van de familie, mijn vrienden, kennissen, collega’s die me steunen. Hierbij mag ik zeker de vele vrijwilligers niet vergeten die meehelpen om allerlei dingen te organiseren. Aan hen allen draag ik de Krak op, want zonder hen zou het niet lukken.”

“Momenteel gaat het grootste deel van mijn tijd naar het organiseren van de stoet, de Perelaarommegang. Om de nodige centen bijeen te garen, stonden we op de kerstmarkt en organiseren we op 2 maart een etentje. We kijken ook al uit naar de verkiezing van de prinses op het eind van 2019. Met de groep vrijwilligers is het vanaf nu volop doorwerken tot in 2020. Dan zal, na zoveel jaren, de stoet opnieuw door de Klerkense straten trekken.”

Allen samen kunnen we het nog veel gezelliger maken

“Ik ben ook gestart als helper bij het Rode Kruis. Ik wou heel graag iets doen om mensen te helpen en had voordien al een basiscursus gevolgd. Ook op mijn werk was ik al EHBO’er. Vanuit mijn interesse voor cultuur, geschiedenis en erfgoed heb ik gesolliciteerd bij de cultuurraad van de gemeente Houthulst en ook daar ben ik sinds januari in actief. Vorig jaar gaf ik ook initiatie mountainbike aan de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de VBS Houthulst en hielp mee aan aan de sportdag, maar momenteel heb ik minder tijd voor het mountainbiken. Op het werk ben ik nijverheidshelper en daarnaast ben ik ook voorzitter van de nieuwe biljartvereniging in Merkem. Ik ben iemand die zich graag inzet voor de mensen.”

Ik hoop dat ik in de toekomst verder mag rekenen op de vele vrijwilligers die mij nu bijstaan, en ben hen dankbaar voor hun steun en hulp. Ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om alle mensen die op mij stemden en mij zo de krak van de gemeente lieten worden, heel hartelijk te danken voor hun steun en hun vertrouwen. Het is een aanmoediging om verder tijd en moeite te investeren in een mooi en gezellig Houthulst waar iedereen zich kan thuis voelen. Onze gemeente heeft heel wat te bieden en allen samen kunnen we het nog veel gezelliger maken voor iedereen. Dit geldt ook voor de Perelaarommegang, we hebben iedereen nodig, zowel jonge als minder jonge vrijwilligers maar ook figuranten van alle leeftijden. De ommegang wordt een weerspiegeling van de geschiedenis van ons dorp.”

Hoeveel tijd spendeer je per week aan vrijwilligerswerk en verenigingen?

“Ik ben daar iedere dag mee bezig. Ik heb geen uur meer over, maar ik doe het heel graag. Ik ben altijd beschikbaar en ben eigenlijk geen enkele avond thuis.”

Had je verwacht genomineerd te worden en dan ook nog te winnen?

“Vooraf was ik er niet echt mee bezig, je doet één en ander voor de maatschappij maar verwacht er eigenlijk niets voor terug. Toen ik vernam dat ik genomineerd was, vond ik dat al een hele eer. Maar eenmaal genomineerd moet je er voor gaan en ergens schept een nominatie wel verwachtingen. Winnen had ik toch niet verwacht, het waren immers allemaal goede kandidaten die verdienden te winnen. Ik ben superblij met de overwinning. Het is een opsteker, maar vooral ook een teken dat ik goed bezig ben.”

Wat wil je in de toekomst nog bereiken?

“Zeker en vast de Perelaarommegang tegen 2020 terug op gang trekken, met veel gemotiveerde vrijwilligers en een grote opkomst. En de stoet om de zoveel tijd laten doorgaan.”

Bio

Privé

Vrijgezel Niels Deceuninck (30) woont in de Perelaarommegangstraat in Klerken. Hij woont er samen met zijn moeder Régine Vanstechelman. Niels is peter van Siebe, het zoontje van zijn broer Glenn.

Loopbaan

Niels studeerde tuinbouw in Torhout en kon onmiddellijk na zijn schooltijd beginnen bij Voestalpine SADEF in Gits-Hooglede waar hij ondertussen al 12 jaar werkt.

Vrije tijd

Alle vrije tijd wordt besteed aan de verschillende verenigingen en organisaties, zoals het Rode Kruis, het terug opstarten van de Perelaarommegang, de cultuurraad en nog vele andere.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.