Krak van Hooglede: “Je krijgt veel waardering voor wat je doet”

Oswald Vereenooghe met echtgenote Rita Dedene: "Zonder haar zou ik dit allemaal niet kunnen doen." (foto JT) © (foto JT)
Redactie KW

Veel verenigingen staan of vallen met de hulp van vrijwilligers op wie je altijd kan rekenen. Oswald Vereenooghe is zo’n persoon. Zowat dagelijks is hij in de weer om ervoor te zorgen dat het verenigingsleven draait en zet hij zich in voor zijn medemens. De ene keer bij het feestcomité van de Rodenbachwijk, de andere keer bij wandelclub Warden Oom Stappers of als vrijwilliger in het rusthuis.

Oswald Vereenooghe is al meer dan twintig jaar lid van de Warden Oom Stappers, de laatste vijftien jaar zit hij ook in het bestuur. “Mijn takenpakket is hier erg veelzijdig”, opent Oswald. “Als gepensioneerd magazijnier sta ik natuurlijk in voor het beheer van al ons materiaal. Ik ben erg punctueel en alles staat dan ook altijd netjes geordend. Ik heb zelfs geen lijst nodig want ik weet uit het hoofd hoeveel en waar.”

Parcours uitstippelen

“Verder stippel ik ook het parcours uit voor de wandeltochten. Dat begint met het uitzoeken van een leuk parcours op de computer. Op zoek gaan naar paadjes, het uitmeten van de afstanden en zo verder. Samen met Erwin Desnyder ga ik vervolgens op verkenning met de fiets om te kijken of alles wel correct is. Met een gps controleren we ook de afstand.”

“Het werk stopt hier echter nog niet, het volledige parcours moet namelijk ook voorzien worden van pijlen. Je spreekt toch al snel over zo’n 300 à 400 pijlen voor een wandeltocht. Daags na de wandeltocht haal ik alles terug op en krijgen de pijlen een poetsbeurt. Zo zie je maar dat er heel wat bij komt kijken.”

Ook bij het feestcomité van de Rodenbachwijk kunnen ze steeds rekenen op de trouwe hulp van Oswald. “Bij elke activiteit help ik mee waar nodig. Zo draag ik altijd de briefjes en de krantjes rond naar de 240 huizen op de wijk.”

“De belangrijkste activiteit zijn echter onze Aarthurfeesten in augustus. Op zondag krijgen we dan zo’n 30.000 bezoekers in onze wijk tijdens de rommelmarkt. Die week ben ik van woensdag tot maandag nauwelijks thuis te vinden. Ik ben erbij vanaf dat de tent wordt opgezet tot ze uiteindelijk op maandag weer wordt afgebroken. Ik leef er bijna 24 uur op 24 maar het is fijn om er deel van uit te maken.”

Het laatste deel van zijn vrijwilligerswerk besteedt Oswald in het woonzorgcentrum Ter Linde in Gits. “Mijn schoonmoeder verbleef er destijds zelf. Toen ze zes jaar geleden overleed, heb ik beloofd om me er verder te blijven inzetten. Ze hebben altijd heel erg goed voor haar gezorgd en vandaar dat ik er op vrijwillige basis blijf terugkeren. Dat varieert van meehelpen bij het kerstfeest, tot meegaan naar de tandarts met iemand of een toertje gaan wandelen met de bewoners.”

Twintig vrijwilligers

“Je krijgt er veel waardering voor het werk dat je doet. Soms ben ik er tot drie keer per week te zien. Men heeft iemand nodig en dan bellen ze naar mij. Ik ben een brave mens en knik dan weer van ja”, lacht Oswald.

We beschikken over een groep van zo’n twintig vrijwilligers en de sfeer is altijd goed. Het is een fijne manier om anderen te leren kennen. Natuurlijk mag ik ook mijn vrouw niet vergeten want zonder haar zou ik dit allemaal niet kunnen doen.”

Had je de nominatie verwacht?

“Neen, ik had het eerlijk gezegd zeker niet voelen aankomen. Ik kende ook niet echt het concept van Krak van de gemeente. Toen ik naar de andere kandidaten keek, dacht ik vooral dat Frank Lagrou, de cafébaas uit Gits, de grote favoriet zou zijn. Er kwam wel heel wat reactie in de buurt, veel mensen hebben namelijk de nominatie gezien. Ook wel grappig dat er met Marleen Deceuninck een collega bij zat vanuit de wandelclub. Toen we elkaar tegenkwamen vroeg ik al lachend: ga je op mij stemmen, Marleen? Waarop zei antwoordde: ja, als jij op mij stemt.”

Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?

“We zijn geen koppel om een hele dag aan het zwembad te liggen. Tijdens onze reizen willen we iets van de omgeving zien. Een stadswandeling hoort er altijd bij.”

Waarom de keuze voor vrijwilligerswerk?

“Ik vind het leuk om mensen te helpen en ook het sociale aspect is belangrijk. Vrijwilligers zijn de kern van veel organisaties. Zonder hen mag je het vergeten om activiteiten te organiseren. Vandaar dat je je medewerkers op handen moet dragen.”

BIO

Privé

Oswald Vereenooghe (68) is getrouwd met Rita Dedene. Ze wonen in de Rodenbachstraat en hebben een zoon, Kenny.

LOOPBAAN

Oswald liep school in Roeselare. Hij volgde er de opleiding hout en ging op 14-jarige leeftijd aan de slag in een meubelfabriek in Torhout. Daarna werd hij magazijnier bij Deprez in Roeselare. Hij werkte daar 39 jaar tot hij met pensioen ging.

VRIJE TIJD

Oswald is bestuurslid bij de Warden Oom Stappers. Hij is ook nauw betrokken bij alle evenementen van de Rodenbachwijk. Daarnaast helpt hij wekelijks mee als vrijwilliger in het wzc Ter Linde in Gits.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.