Krak van Hooglede: “Acties voor goede doel geven me weer energie”

Charlotte Soenen met haar gezin: "Sinds er bij Dennis huidkanker werd vastgesteld, staat ons leven in het teken van operaties, onderzoeken, scans en vooral bang afwachten." © EV
Redactie KW

Dynamisch, actief, energiek, goedlachs, warm en sociaal, zo omschrijft iedereen Charlotte Soenen uit Gits. Sinds de diagnose kanker haar man Dennis keihard trof, is ze de rots in de branding voor haar gezin.

“Dennis en ik zijn eigenlijk ‘aangespoelde’ Gitsenaars”, steekt de kersverse Krak van wal. “Ikzelf ben van Zonnebeke en Dennis van Zedelgem. In 2007 bouwden we ons huis in de Middenstraat. We kenden hier toen nog niemand maar al snel werd het duidelijk in welke warme gemeente we terechtgekomen waren. Via de school leerden we heel wat mensen kennen en we kregen een hechte band met het dorp. Toen Dennis twee jaar geleden getroffen werd door kanker, hebben we pas echt beseft hoe warm deze gemeente wel is. Veel mensen hebben ons al enorm gesteund en geholpen en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Zorg voor anderen

Zelf probeert Charlotte ook zoveel mogelijk anderen te helpen. De zorg voor anderen loopt als een rode draad door haar leven. “Dat engagement heeft eigenlijk altijd al in mij gezeten”, klinkt het. “Na mijn studies als verpleegster trok ik naar Guatemala. Daar trok ik enkele maanden als vrijwilliger van het ene dorp naar het andere om er gezondheidszorg te geven aan de mensen. Dat was een onvergetelijke ervaring waarin ik veel geleerd en gezien heb. Ik ontmoette er ook mensen die ik nooit meer vergeet.”

Na haar buitenlandse ervaring keerde Charlotte terug naar België en ging in de Westhoek aan de slag als thuisverpleegster. “Ik werk intussen al 19 jaar in de thuisverpleging en trek nog altijd met veel enthousiasme naar mijn patiënten, dikwijls door weer en wind en met een lach en een traan.”

Actief in ouderraad

In haar vrije tijd engageert Charlotte zich al negen jaar in de ouderraad van de Vrije Basisschool Gits Groeit. “Al die jaren heb ik al deel uitgemaakt van een heel enthousiaste ploeg. Sinds september deel ik het voorzitterschap en wil ik met onze ouderraad op dezelfde weg verdergaan. Het team is elk jaar anders, vertrouwde gezichten verdwijnen als hun zoon of dochter naar het middelbaar gaat, maar dan zijn er weer nieuwe ouders van kleuters die zich willen engageren. Dankzij allerlei activiteiten zoals de pyjamafuif en de kaarting kunnen we de school financieel een duwtje in de rug geven. Alles wat we organiseren, komt zo de Gitse kinderen en de school ten goede.”

Het engagement van Charlotte ligt uiteraard voor het leeuwendeel bij haar gezin. De voorbije twee jaar voelden voor haar als een emotionele rollercoaster. “Sinds er bij Dennis huidkanker werd vastgesteld, staat ons leven voor een stuk in het teken van operaties, onderzoeken, scans en vooral bang afwachten. Toch proberen we de angst niet te laten overheersen. Als uitlaatklep probeer ik positieve acties te ondernemen. Zo bakten we al twee jaar op rij duizenden brownies in de Warmste Week voor Kom op Tegen Kanker. Ook volgend jaar organiseren we zeker iets. Zulke projecten voor het goede doel geven me terug energie. Daarnaast trekken we er met ons gezin zoveel mogelijk samen op uit en zoeken we de natuur op. Ik geloof heel sterk in de helende kracht van het samen zijn en de natuur. Wat morgen brengt, weet je pas als vandaag gisteren was. Geniet!” (EV)

Bio Charlotte Soenen


Privé

Charlotte werd geboren in Ieper op 21 maart 1980 en groeide op in Zonnebeke. Ze is getrouwd met Dennis Marvellie. Ze gingen in Gits wonen en kregen twee dochters, Camille en Céleste.


Loopbaan

Charlotte studeerde voor verpleegkundige in Roeselare. Na haar studies trok ze naar Guatemala om er vrijwilligerswerk te doen. Daarna ging ze aan de slag als thuisverpleegster. Haar werkgebied ligt in Zonnebeke.


Vrije Tijd

Als voorzitster van de ouderraad zet Charlotte zich in voor de Vrije Basisschool Gits Groeit. Stilzitten is aan haar niet besteed. Sport en avontuur zijn de hoofdingrediënten van haar vrije tijd. Ze houdt van volleybal, lopen, watersport, skiën en vooral reizen.

Je bent nu Krak, hoe voelt dat?

Charlotte Soenen. “Ik was al blij met de nominatie en vind het heel tof dat zoveel mensen op mij gestemd hebben. Mijn titel wil ik echter opdragen aan alle mensen die elke dag moeten vechten tegen gelijk welke ziekte. Dat zijn voor mij de enige echte Kraks die de titel verdienen, want zij staan dagelijks voor een loodzware uitdaging.”

Wat is jouw levensmotto?

“Je kunt enkel tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten. De tegenslagen waarmee ons gezin geconfronteerd wordt, doen ons heel hard beseffen hoe kostbaar tijd wel is. We proberen dan ook zoveel mogelijk te genieten van elkaar. Die tijd samen koesteren we en ons waardevolste bezit zijn onze herinneringen.”

Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?

“Een kampeervakantie naar onverwachte en avontuurlijke bestemmingen. We trekken graag naar ongekende plaatsen en ontdekken zo dikwijls de mooiste plekjes. Als ik maar kan genieten van een mooi uitzicht, de rust en de natuur, dan voel ik me op mijn best. Als dat dan samen met mijn gezin is in een prachtig berglandschap of aan een waterval, dan spreken we over mijn droomvakantie.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.