Krak van Heuvelland: “Mensen weten wat ze aan me hebben”

Kathy Leterme, samen met echtgenoot Pedro en de zonen Vic, Tuur en Flor. (foto EF)
Redactie KW

Kathy Leterme uit De Klijte werd verkozen tot de Krak van Heuvelland 2018. Ze werkt als logistiek medewerkster in een leefgroep van Ons Tehuis en is sinds 14 jaar actief in het bestuur van het kermiscomité van De Klijte.

Kathy Leterme is afkomstig van Dikkebus, maar woont al sinds haar negende in De Klijte. “Mijn ouders kwamen in de wijk wonen toen ik halfweg de lagere school was. Hoewel ik op dat moment al op school zat in Ieper maakte ik vlot vriendjes in mijn nieuwe dorp. Dan al had ik blijkbaar een vlotte babbel”, lacht Kathy. “Mijn vrienden en vriendinnen van toen zijn dat nog steeds. De meesten zijn hier blijven plakken, net als ik.”

“Ik engageerde me vrij vlug in het verenigingsleven. Ik speelde enkele jaren toneel in Dikkebus en was actief in het oudercomité toen onze kinderen school liepen in De Klijte. Later hielpen mijn echtgenoot en ik vaak mee wanneer het kermiscomité iets organiseerde in De Klijte. Zo’n veertien jaar terug vroeg men me om in het bestuur te stappen. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.”

Kathy is een zeer sociaal ingesteld iemand. “Twintig jaar lang heb ik in de verkoopsector gewerkt. Ik heb dat altijd graag gedaan, en ik deed het ook goed. Een van mijn bazen zei me ooit: ‘Jij zou nog een frigo aan een eskimo verkocht krijgen!’. (lacht) Ik heb in die twee decennia veel geleerd en mij elke werkdag met hart en ziel ingezet. Maar op een bepaalde leeftijd wou ik iets meer tijd om de dingen te doen die ik graag doe en om wat meer tijd voor mijn gezin vrij te kunnen maken. Ik ging op zoek naar een nieuwe jobuitdaging, waarbij ik niet meer in het weekend moest werken. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om iets nieuws te vinden. Vrij vlug kwam Ons Tehuis op mijn pad. Na een korte interim van drie weken kon ik aan de slag in leefgroep De Sneppe, waar kinderen en jongeren opgevangen en begeleid worden.”

Supergevoelig

Niet alleen op haar werk, maar ook in haar thuisomgeving stelt de Krak van Heuvelland zich graag voor anderen open. “Het valt me op dat mensen vlug hun hart bij mij uitstorten. De mensen in mijn omgeving weten wat ze aan me hebben. Ik ben een open en eerlijk persoon. Ik voel vlot iemand aan en ga snel anderen helpen. Ik luister en probeer raad te geven als iemand met een probleem zit, maar ik kan ook zwijgen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ze bij mij terecht kunnen. Mijn empathie is heel groot, maar dat maakt me dan ook weer supergevoelig.”

Stemmen

Misschien is het vooral daarom dat Kathy als Krak verkozen werd? “Ik zou het echt niet weten. Ik was al enorm verrast door mijn nominatie, maar nu nog meer met de titel. Veel promo heb ik niet gemaakt. Een paar keer plaatste ik op mijn Facebookprofiel dat ik bij de genomineerden was en dat er gestemd kon worden. Mensen spraken me wel regelmatig aan. Tijdens het winkelen zei er dan plots iemand: ‘Ik heb jou in de krant zien staan!’ Van bepaalde mensen in De Klijte verwacht je dat ze op jou stemmen, maar dat er ook vanuit andere dorpen op mij gestemd werd, verbaast me toch.”

Hoe kwam je erbij om je in te zetten voor het kermiscomité?

“In mijn jeugdjaren ging ik al naar activiteiten die het kermiscomité in mijn dorp organiseerde. Later werd ik vrijwilliger en op een dag kwam van Jacques Deforche en Sabrina Carbon de vraag of ik deel wilde uitmaken van het kermisbestuur.”

Motiveert deze Krakverkiezing je om je verder in te zetten voor het verenigingsleven?

“Ik doe dit vooral omdat De Klijte een levendig dorp zou blijven. We proberen er iets goeds van te maken, voor jong en oud. De ambitie van heel het kermiscomité is dat dit kan blijven bestaan. We zijn een hecht klein groepje, dat goed aan elkaar hangt. Dat ik als Krak verkozen ben, geeft me uiteraard veel voldoening. Ik ben ook heel trots dat De Klijte bekend staat om ‘zijn goeie kerremesse’.”

Heb je dromen of voornemens voor 2019?

“Dit jaar wil ik het wat sportiever aanpakken, zoals zovelen wellicht (lacht). Maar vooral wil ik samen met mijn gezin veel van de wereld ontdekken. Tot nu toe hebben we heel veel van Europa gezien. Nu willen we het iets verder gaan zoeken.”

Privé

Kathy Leterme (45) woont met haar man Pedro Jacques in de Kleikouter in De Klijte. Ze hebben drie zonen: Flor, Tuur en Vic.

Loopbaan

In de Heilige Familie in Ieper volgde ze de opleiding verkoop en etalage. Na haar studentenjob bij Westvlees bleef ze daar werken. Daarna werkte ze twintig jaar als verkoopster: eerst bij Goudwinde (Boezinge), dan bij Dierenplezier (Ieper). Twee jaar geleden ging ze in de sociale sector aan de slag, als logistiek medewerkster in Ons Tehuis.

Vrije tijd

Lid van het kermiscomité, uit eten gaan, op stap gaan met man en kinderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.