Krak van Dentergem: “Titel geeft me moed om voort te doen”

Annie Verschuere met dochters Annelies en Annouschka en kleinkindjes Anne-Elle en Noah. Op de foto haar overleden kinderen Nikolaas en Petra. © Nele
Redactie KW

Annie Verschuere (70) mag zich met een mooie voorsprong op de andere genomineerden dé Krak van Dentergem noemen. De kersverse en kwieke zeventiger besloot in februari vorig jaar een oude belofte aan haar aan kanker overleden dochter waar te maken en een actie voor het goede doel op te zetten. Ze besloot te breien en de opbrengst aan het Kinderkankerfonds te schenken. Bijna een jaar later staat de teller op liefst 240 sjaals en kon ze 14.000 euro inzamelen.

Het noodlot sloeg bij het gezin van Annie in de loop der jaren meermaals toe. Zoon Nikolaas was in 1997 amper 24 jaar toen ze te horen kregen dat hij longkanker had. “De dokters ontdekten een gezwel in zijn longen, maar we kregen pas tien dagen later in bedekte termen te horen dat hij de ziekte met hoofdletter K had. Het was een tijd waarin er nog een taboe op kanker rustte. Hij heeft nog even dapper gevochten, maar verloor een jaar later toch de strijd.”

30.000 pannenkoeken

Niet veel later organiseerden de vrienden van Nikolaas een pannenkoekenbak, waarbij ze uit eerbetoon aan hun overleden makker de opbrengst aan de Belgische Vereniging voor Kankerbestrijding en de oncologische afdeling van het UZ Gent zouden schenken. “Het was een ongelofelijk succes. We hebben toen in 48 uur tijd liefst 30.000 pannenkoeken gebakken“, blikt Annie terug. “Met een deel van het geld zijn er toen nog televisies met videorecorders aangekocht om te laten gebruiken door patiënten in dagopname.”

Nieuwe klap

Enkele jaren later volgde een nieuwe klap met het nieuws dat dochter Petra borstkanker had. “Ze had gezien wat de ziekte bij haar broer gedaan had en wist dus wat haar te wachten stond“, zucht Annie. “Toch is ze blijven strijden. Op een gegeven moment merkte ze op dat ze in het ziekenhuis naar een van de televisies aan het kijken was die gekocht was met het geld dat de vrienden van Nikolaas hadden ingezameld. In februari 2003 verloor ook Petra de strijd tegen de ziekte.”

Ik vroeg voor mijn zeventigste verjaardag geen cadeaus, maar een gift voor het Kinderkankerfonds

Nog was de lijdensweg van het gezin niet voorbij, want in 2011 overleed Annies man Jozef aan een hartaderbreuk. “Tijdens een wandeling, dag op dag dertien jaar na het overlijden van mijn zoon”, zegt ze. “Petra deed me in haar laatste maanden nog beloven ook ter nagedachtenis van haar een actie voor het goede doel te organiseren. Dat heeft jaren gesluimerd, maar op mijn zeventigste verjaardag in februari heb ik er eindelijk werk van gemaakt. Ik vroeg geen cadeaus, maar een gift voor het Kinderkankerfonds en besloot een jaar lang sjaals te breien en die te verkopen.”

14.000 euro

De actie was met 240 verkochte sjaals een onverhoopt succes. “Samen met verschillende giften leverde dat tot nu toe bijna 14.000 euro voor het Kinderkankerfonds op. Daar zit ook 5.000 euro opbrengst bij van een eetfestijn dat de vriendenkring van Nikolaas vorig jaar organiseerde.”

Dat Annie nu tot Krak van Dentergem is verkozen stemt haar meer dan tevreden. “Ik draag deze titel eerst en vooral op aan mijn overleden kinderen en man, maar het geeft me ook goede moed om voort te doen.”

De plantjesverkoop voor Kom op tegen Kanker, later dit voorjaar, ligt je na aan het hart. Waarom?

“Mijn dochter Petra heeft daar vier jaar aan meegeholpen, ook toen ze al de diagnose had gekregen en met een kaal hoofd rondliep. Ze bleef zich inzetten. Als ik nog één wens heb, dan is het wel dat er meer mensen zich voor deze actie zouden inzetten. Het is zó moeilijk om daar vrijwilligers voor te vinden en al zeker bij de jeugd. Door de muziekschool, sportclub of het verenigingsleven zijn ze vaak ook in het weekend actief, maar ik zou willen vragen dat ze dit voor één weekend in het jaar laten voor wat het is en zich hiervoor mee komen inzetten.”

Waarvoor zou je de opbrengst van je actie graag gebruikt zien?

“Mijn dochter Petra woonde in Ruiselede en kreeg na haar diagnose alleen een kleine uitkering van het ziekenfonds. Wij hebben de huur van haar woning voor haar betaald, maar niet iedereen is zo fortuinlijk. ‘Ziek maakt arm en arm maakt ziek’, zeggen ze soms, maar daar schuilt veel waarheid in. De opbrengst van de huidige actie zou ik graag gebruikt zien worden voor de organisatie van kampen voor kankerpatiëntjes. Zij moeten al genoeg binnen zitten en het zou me deugd doen dat ze nog eens naar buiten kunnen.”

BIO

Privé

Annie Verschuere (70) werd geboren op 23 februari 1948. Haar man, Jozef Devaere, overleed onverwacht in 2011. Ze is de moeder van Nikolaas (+ 1998), Petra (+ 2003), Annouschka en Annelies en grootmoeder van Anna-Elle en Noah.

Loopbaan

Annie is met pensioen, maar stond haar hele loopbaan voor de klas. Ze stond tot 1973 voor de klas in het Bijzonder Beroepsonderwijs. Later gaf ze les in de lagere school van Bachten-Maria-Leerne.

Vrije tijd

Annie houdt van breien en wandelen. De komende tijd wil ze zich als gemeenteraadslid én in haar vrije tijd inzetten voor verschillende sociale aangelegenheden.

(Valentijn Dumoulein)