Krak van De Panne: “Ik droom van profcarrière of job in het wielrennen”

Joran kreeg veel steun van zijn ouders. © foto MVO
Redactie KW

“Zelf had ik niet meteen verwacht dat ik de Krak van mijn gemeente zou worden”, steekt Joran van wal. “Ik vond het al een verrassing en een hele eer om mee te mogen doen.”

“Vanaf het moment dat ik wist dat er kon gestemd worden, heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk stemmen te verzamelen. Ik heb het aan iedereen gevraagd: aan mijn familie, sportvrienden, schoolgenoten en ook lanceerde ik het op Facebook en Instagram. Ik weet nog niet hoe de mensen zullen reageren want ik heb het voorlopig nog aan niemand verteld! Ik wil via deze weg iedereen bedanken die voor mij heeft gestemd! Ook mijn ouders hebben mij enorm gesteund en geholpen: zij plaatsten een oproep op de Facebookpagina van hun zaak, en omdat het een fietsenwinkel is, zal dat zeker een steentje hebben bijgedragen tot dit mooie resultaat! Zij zijn blij verrast dat ik als winnaar uit de bus ben gekomen! Ik had er wel stiekem op gehoopt, maar nu kan het voorbije jaar niet meer stuk. Vorig jaar won ik ook het Sportjuweel van De Panne, ik werd provinciaal kampioen en tweede in het tijdrijden!”

“Het is fantastisch dat ik dit allemaal mag meemaken, en ik probeer zoveel mogelijk te genieten van de mooie momenten die op mij afkomen. Toch blijf ik een nuchtere jongen, en mijn ouders herinneren mij er wel op tijd en stond aan dat ik niet moet gaan zweven. Winnen is geweldig, maar elke koers moet eerst gereden worden. Hoe je ook je best doet, iedereen kan wel eens pech hebben of een mindere dag. Belangrijk is dat ik het graag doe, en het blijft nog altijd een hobby.”

Mathieu van der Poel is grote voorbeeld

“Trainen doe ik twee tot drie keer per week, soms met vrienden, soms alleen. Voorlopig slaag ik er nog in om mijn sport te combineren met mijn studie wetenschappen. Mathieu van der Poel is voor mij het grote voorbeeld en stimuleert mij om er elke wedstrijd keihard voor te gaan. Als tweedejaars koester ik de ambitie om opnieuw op het podium als provinciaal kampioen te staan.”

Joran droomt stiekem van een profcarrière, maar is zich er goed van bewust dat dit niet evident is: “Ik wil vooral op zeker spelen en eerst mijn diploma halen. Momenteel volg ik de studierichting Wetenschappen ik zit nu in het 4de jaar in het College – en met mijn studies gaat het goed. Later zou ik graag iets willen doen dat verband houdt met wielrennen: sportkinesist, ploegleider… als het maar met wielrennen te maken heeft. Het liefst van al wil ik wielrennen en studeren zo lang mogelijk combineren, maar als ik verder studeer, zal dat niet simpel worden.”

Veel zelfdiscipline

Jorans ouders vullen aan: “Joran heeft veel zelfdiscipline. Hij maakt altijd zelf zijn planning op zodat hij het trainen en studeren kan combineren. Hij heeft er ook geen last van als hij na een training ‘s avonds nog tot 10 uur moet doorwerken om alles gedaan te krijgen. Wij denken dat dit heel belangrijk is om verder te gaan en studie en hobby in de toekomst te kunnen blijven combineren. Ooit zal hij een keuze moeten maken maar nu moet hij vooral genieten van de mooie momenten die zijn levenspad kruisen. Wij merken dat hij zich goed in zijn vel voelt, en dat is essentieel!” (MVO)

BIO

Joran Luyssen


Privé

Joran Luyssen is geboren in Veurne op 4 maart 2004 en woont in Adinkerke. Hij is de enige zoon van Jochen Luyssen en Sindy Fieuw.


Loopbaan

In het College van Veurne volgt Joran het vierde jaar wetenschappen. Het liefste zou hij later profwielrenner worden, of toch zeker een beroep uitoefenen dat aan de wielersport is gelinkt.


Vrije tijd

Zijn leven wordt gedomineerd door de koersmicrobe. Tot drie keer per week traint hij, maar zelf gaat hij ook graag naar cross- en wielerwedstrijden kijken.Daarnaast heeft Joran nog een wielersport-gerelateerde hobby: hij verzamelt bidons van wielerploegen, en daar steekt hij heel wat tijd in.


“Ik doe er alles aan om er een mooi seizoen van te maken”

Hoe is de passie voor het wielrennen ontstaan?

“Toen ik nog heel klein was, ging ik al samen met mijn inmiddels overleden opa Gratien naar wedstrijden kijken. Ook de cross op tv boeide mij, en toen ik 7 jaar was, wilde ik gaan cyclocrossen. Maar ik bleef meegaan met mijn opa en toen ik later een poging op de weg waagde, merkte ik dat ik daarin meer mijn gading vond.”

Is deze titel een stimulans om de lat nog hoger te leggen qua sportprestaties?

“Ik blijf met mijn twee voeten op de grond, maar de ambitie om te winnen, is er natuurlijk altijd. Ik heb me goed voorbereid op het komende seizoen en ik hoop enkele keren op het podium te staan. Mijn programma voor volgend jaar staat al vast en ik zal alles in het werk stellen om er een mooi seizoen van te maken.”

Wat zijn de ambities voor dit jaar/dit seizoen?

“Ik hoop op een paar overwinningen maar ik laat de koersen eigenlijk gewoon op mij afkomen en ik zal elk weekend mijn uiterste best doen! Bij de ploeg van de ‘Molenspurters Meulebeke’ kan ik mij goed ontplooien. Ik kan er mij honderd procent geven, zonder dat er hoge verwachtingen worden gesteld, maar winnen is altijd leuk!”


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.