Krak van Damme: “Een monument, onze rots in de branding”

Martine Hillegeer wordt op handen gedragen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De strijd om de titel Krak van Damme was in jaren niet zo spannend maar finaal reed Martine Hillegeer iedereen eraf. De voorzitster van dameswielerclub De Beuterblommen houdt dan ook wel van een sprintje. “Als ik ergens aan deelneem, dan is het om te winnen”, lacht Martine.

Martine Hillegeer heeft naar eigen zeggen gedroomd over de Krak-wedstrijd. “Het was eigenlijk meer een nachtmerrie”, kan ze er nu wel mee lachen. “Ik droomde namelijk dat een andere kandidaat, wiens naam ik nu niet zal noemen, gewonnen had! Iemand van wie ik écht niet wilde verliezen.”

Sterke madame

De familieleden, vrienden en sympathisanten van Martine – die waren afgezakt naar haar woning in Oostkerke om de overwinning te vieren én om mee op de foto te gaan – kunnen er smakelijk mee lachen. Ze kennen Martine allemaal als een ‘sterke madame’ die erg graag plezier maakt en een glaasje drinkt maar ook wel competitief is ingesteld.

“Het is waar, als ik ergens aan deelneem, dan wil ik winnen; dat zal ik niet ontkennen”, zegt Martine. “Of ik verwacht had te winnen? Dat is moeilijk te zeggen… Op een bepaald moment wel maar dan dacht ik later weer dat er wel een andere kandidaat aan het langste eind zou trekken. Ik heb er toch wel een en ander voor gedaan om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen, daar zal ik niet flauw over doen. Omdat nogal veel mensen me vroegen wat die ‘Krak’ nu precies is, waar ze daarvoor kunnen stemmen en hoe ze dat moeten doen, heb ik een praktische oplossing bedacht. Ik heb kleine briefjes gemaakt met daarop een korte, praktische uitleg hoe ze gemakkelijk voor mij kunnen stemmen. Met dus ook de url van de website erop. Overal waar ik kwam had ik die briefjes bij de hand. Voor de garage breng ik vaak wagens van onze klanten naar de autokeuring. Daar ontmoet ik natuurlijk heel wat volk en ook die mensen heb ik aangesproken. De medewerkers van het keuringscentrum waren me alleszins positief gezind”, lacht Martine. “Ook de leden van de Beuterblommen hebben me heel goed gesteund. Een aantal dames maakte ook op het werk promotie voor mij. En Facebook helpt natuurlijk ook om mensen te mobiliseren.”

Als we aan het gezelschap vragen waarom Martine de titel van Krak van Damme verdient, blijkt al gauw hoeveel steun ze geniet. “Martine is onze voorzitster, onze rots in de branding. Ze staat er altijd, al bijna dertig jaar lang”, klinkt het bij een van de Beuterblommen. “Ik durf Matine een monument in Oostkerke noemen”, zegt Lut Fockedey, gemeenteraadslid in Damme en goed bevriend met de nieuwe Krak. “Haar engagement is groot en dat houdt ze ook al tientallen jaren vol. Chapeau daarvoor!”.

oudejaarsfeest

Nog andere vrienden wijzen naar het oudejaarsfeest in de Oostkerkse zaal De Beuterblomme dat ze al jarenlang organiseert. “Samen met haar zus organiseerde ze dit leuke feest nu al voor de elfde keer op rij, en dat telkens tot ieders tevredenheid”, klinkt het. “Ik ben erg fier en blij met deze titel en wil iedereen bedanken die me steunde en op me stemde”, besluit Martine.

Bio Martine Hillegeer

Prive

Martine is geboren op 15 juli 1956 in Knokke en groeide op in Hoeke, aan de oever van de Damse Vaart. Ze is gehuwd met Remi Standaert en heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen. Martine en Remi wonen langs de Koolkerkesteenweg in Oosterke.

Opleiding en werk

Martine volgde de lagere school in Hoeke en in het middelbaar een technische opleiding in Maldegem. Ze werkte 14 jaar bij decoratie-atelier Vervaercke langs de Lippenslaan in Knokke en werd daarna meewerkende echtgenote in de garage-carrosserie Remi Standaert

Vrije tijd

Fietsen en plezier maken met familie en vrienden.

Weet je nog wanneer en hoe jullie damesfietsclub De Beuterblommen ontstaan is?

Martine Hillegeer: “Dat is intussen 29 jaar geleden in wat nu café The Butler is in Knokke. Mijn man Remi reed bij Wielerclub The Jumpers en daar was toen een filmavond.. De vrouwen zaten aan de toog bij elkaar en het idee groeide om als vrouwen samen ook iets leuks en sportief te gaan doen. De naam de Beuterblommen is een verwijzing naar de parochiezaal in Oostkerke die we vaak gebruiken.”

Blijven jullie nog steeds voldoende gemotiveerde dames vinden?

“Dat lukt nog wel behoorlijk goed. Ons aantal blijft stabiel en schommelt rond de dertig leden. Ons jongste lid is 30 en het oudste lid is 64 jaar.”

En de heren zijn nog steeds niet welkom?

“Het is en blijft een damesfietsclub. Wij maken veel plezier onder elkaar en dat zou niet hetzelfde zijn als er mannen bij zijn. Zeker onze jaarlijkse fietsreizen zijn altijd heel plezant. Overdag stevig fietsen en ‘s avonds stevig feesten, dat is ons programma.”