Krak van Alveringem: “Iedereen die tegen kanker strijdt, is een Krak”

Didier was best ontroerd toen plots een heel aantal teamleden aan de deur stonden om mee op de foto te gaan. We zien echtgenote Clara Maes, Lies Deman, Dominique Lehoucke, Kurt Albrecht, Philippe Vervaeke en Patriek Hauspie. © foto AB
Redactie KW

Didier Millecam heeft de Krakverkiezing gewonnen. Hij is lid van De Alveringemse Harten, een klein team dat geld inzamelt voor de Stichting tegen Kanker. “Hier zit een heel gelukkig team”, zegt Lies Deman. “Want met Didier en Dominique Lehoucke hebben wij eigenlijk twee Kraks.”

Team De Alveringemse Harten werd drie jaar geleden opgericht door Izenbergenaar Patriek Hauspie en Lieselot Styl uit Alveringem. Patriek en Lieselot wilden via het jaarlijkse evenement Levensloop Koksijde, dat telkens het laatste weekend van mei plaatsvindt, geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Patriek strijdt ondertussen tien jaar tegen de ziekte, Lieselot is tijdens de editie van 2018 overleden.

“In 2017 zaten wij allebei in een situatie waarin wij de vooruitgang van de wetenschap heel hard nodig hadden”, zegt Patriek Hauspie. “Daarom besloot ik om Levensloop Koksijde te steunen. En vooral ook om het gebeuren in mijn woonplaats Alveringem naambekendheid te geven. Dat was voordien nog absoluut niet het geval. Ik ben in geen enkele andere vereniging actief maar ondertussen is dit wel een van mijn grootste levensdoelen geworden. Zonder iets te verkopen, haalden we in 2017 maar liefst 4.000 euro aan giften op. Tijdens de editie 2018 zamelden we 7.000 euro in en vorig jaar was dat zelfs 13.400 euro. Het is een sneeuwbal die elk jaar groter wordt. Het succes maakt me trots en nog meer gedreven om door te gaan”

Op naar 600 pizza’s

“Tot voor enkele jaren kende ik Patriek niet persoonlijk, Lieselot wel. We waren allebei lid van The Vintage Hotties”, vertelt Didier Millecam, die op Dorp 28 woont. “In februari 2018 bezocht ik Lieselot in het ziekenhuis. Ze vroeg mij om iets te maken om op Levensloop te verkopen. Ik zag het wel zitten om verse pizza’s klaar te maken. We verkochten er dat eerste jaar 50 in Koksijde en 70 in voorverkoop. Goed voor 1.020 euro. De editie 2019 was een grandioos succes: we verkochten er opnieuw 50 op Levensloop zelf en maar liefst 415 in voorverkoop. Dat bracht samen 2.800 euro op. Ook nadat Levensloop was afgesloten, ben ik blijven pizza’s maken. Zo verkochten we er vorige zomer 130 op het strand van Koksijde en op de kerstmarkt in Fortem nog eens 120. Mijn streefdoel is om 600 pizza’s te verkopen tegen dat Levensloop eind juni 2020 afsluit”, zegt Didier.

Hechte band

Didier maakt de pizza’s thuis aan de keukentafel. Het zijn hartige pizza’s met verse bolognaisesaus, ham, salami en paprika. Ze kosten 12 euro per stuk en wegen een royale 900 gram. “Ik maak er tien per uur, op voorwaarde dat ik goed kan doorwerken”, glimlacht Didier. “Mijn maten stellen mij voor om te helpen, maar los van een klein beetje logistieke steun van mijn echtgenote, werk ik het liefst alleen.”

“Ik weet ook waarom ik dit doe. Mijn vader is drie jaar geleden plots aan kanker overleden. We hadden een hechte band. Ik mis hem nog elke dag. Het is voor hem en voor alle andere mensen die tegen deze vreselijke ziekte strijden, dat ik dit doe.”

(Anne Bovyn)

BIO Didier Millecam


PRIVE

Didier Millecam is 52 jaar. Hij is al 31 jaar gelukkig getrouwd met Clara Maes. Hij is vader van drie zonen: Arne, Joran en Jonas. Ondertussen heeft hij ook twee schoondochters.


LOOPBAAN

Didier werkt als aannemer in bouwwerken.


VRIJE TIJD

Hij houdt van muziek, koken en fietsen.

Wat wens je aan Patriek en alle mensen die tegen kanker strijden?

“Ik wens hem een spoedig herstel toe. En om dat te helpen bereiken duim ik op veel vooruitgang in de medische wetenschap. Want alle vechters zijn voor mij echte Kraks!”

Wat vind je van de prestatie van Dominique Lehoucke?

“Dominique reed vorige zomer de Tour. In de nasleep van die grote prestatie zamelt hij nog altijd geld in voor het team van De Alveringemse Harten. Om wat conditie te kweken en mijn hoofd leeg te maken, rijd ik zelf ook met de fiets. Zijn prestatie is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Dominique is minstens evenveel Krak als ik.”

Op 29 februari organiseert jullie team een ribbetjesavond in sportzaal Rethorica. Hoe ziet die avond eruit?

“Dominique zal er zijn eindbedrag aan team De Alveringemse Harten overhandigen. Mensen kunnen hem dus nog tot die allerlaatste seconde financieel steunen. Iedereen is van harte welkom om die avond ribbetjes te komen eten. De opbrengst gaat naar Levensloop 2020. Kaarten zijn te koop bij Patriek in Aveve in Izenberge en in dorpswinkel De Platse.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.