Krak Pieterjan Marchand : “Mijn gekke hobby is uitgegroeid tot mijn job”

Pieterjan Marchand wierf stemmen via een YouTube-filmpje.© GF
Pieterjan Marchand wierf stemmen via een YouTube-filmpje.© GF
Stefan Vankerkhoven

Pieterjan Marchand is door onze lezers verkozen tot de Krak van Brugge. Humor heeft het gehaald in deze coronatijd. Met zijn YouTube-kanaal ‘Supercontent’ en grappige covers bekoort hij velen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Wist je dat ik mijn carrière in de mediawereld begonnen ben bij Koeken Troef! , het productiehuis van Bart De Pauw? Maar ik heb weinig sms’jes van hem ontvangen”, glimlacht Pieterjan Marchand (27). Na zijn master taal en letterkunde aan de KUL studeerde deze oud-leerling van het Sint-Lodewijkscollege een jaar aan de filmschool van York in het Verenigd Koninkrijk.

Supercontent

Na een half jaar als redacteur bij Koeken Troef! kreeg Pieterjan Marchand de opdracht om voor SBS, het moederbedrijf van televisiezenders VIER en VIJF, trailers te maken voor nieuwe programma’s. “Ik mocht filmpjes maken die De Slimste Mens en De Mol aankondigden. Tijdens die opdrachten heb ik Jeff Bronder leren kennen, met wie ik nu samen het YouTube-kanaal Supercontent maak. Samen vormen we een creatief duo.”

“Wellicht kennen de meeste mensen ons van onze covers. Toen de Rode Duivels de finale van het WK niet haalden, maakten we de parodie Football is not coming home. Het videofilmpje kreeg een paar honderdduizend views. Zo rijpte het idee voor Supercontent : een eigen YouTube-kanaal waarop we satirische filmpjes posten. We gaan op zoek naar nieuwe trends en steken er de draak mee. Het leverde ons al een tiendelige reeks voor Iedereen Beroemd , telkens op woensdagavond, op. En we mochten voor VIER een eindejaarsjaaroverzicht maken.”

“Wellicht kennen de meeste mensen ons van het Marc Van Ranst -lied een cover van Hoe het Danst . Deze ode aan onze bekendste viroloog is op YouTube 1,4 miljoen keer bekeken. Op Facebook kreeg het bijna evenveel views. Ik zing en speel wat piano, mijn lessen aan het Brugs muziekconservatorium hebben toch voor iets gediend!”

Ik heb hier nog veel vrienden: ‘k en Brugge in men erte

“Voor Ik ga naar de Hema , een parodie op Jeruzalema in het West-Vlaams, heb ik mijn collega Jeff toch een taalbad moeten geven. Hij komt immers uit Aalst en was niet erg vertrouwd met het West-Vlaams. Hij keek zelfs een beetje neer op het Brugs, maar ik heb hem gelukkig op betere gedachten gebracht. Er wordt trouwens ook veel gelachen met Aalst en de inwoners. Inmiddels hebben we heel wat verwantschap tussen beide dialecten ontdekt”, glimlacht Pieterjan Marchand.

“Met een YouTube-kanaal vallen er weinig centen te rapen, maar dankzij al onze filmpjes krijgen we andere opdrachten van diverse media. Zo kunnen Jeff en ik van een gekke hobby ons beroep maken”, zegt de Bruggeling, die om beroepsredenen vier jaar geleden naar Schaarbeek verhuisde.

Cowboys

“Vele Bruggelingen blijven na hun studies in Gent plakken, ik ging nog een stapje verder. De voornaamste reden is dat ik de files rond Brussel absoluut wou vermijden. Ik heb een tijd in Gent gewoond, met het openbaar vervoer of met de auto naar Brussel gaan, waar alle grote mediabedrijven gevestigd zijn, was horror. Het was aanpassen in Schaarbeek, vooral inzake verkeersveiligheid. In Brugge houden de meeste chauffeurs zich aan de verkeersregels en kun je veilig fietsen. In Brussel kruipen er veel cowboys achter het stuur.”

Waaraan dank je je verkiezing tot de Krak van Brugge?

“Vanwege van mijn mooie ogen?” (lacht)

Je was de jongste kandidaat, terwijl ons weekblad overwegend een ouder publiek heeft.

“Jeff en ik hebben voor ons YouTube-kanaal een video gemaakt waarin we de kijkers opriepen om voor mij te stemmen. Blijkbaar hebben velen gehoor gegeven aan die oproep. Maar mijn ma Ann Verdonck is lid van Kiwanis Brugge. Via die serviceclub heeft ze voor mij campagne gevoerd. Dat zal wellicht ook geholpen hebben bij de ietwat oudere lezers.”

Je woont in Schaarbeek, heb je nog voeling met je geboortestad?

“Ja hoor, door corona kon ik minder dan vroeger naar Brugge komen. Mijn ouders wonen er, ik heb er nog vele vrienden. Ik heb contact gehouden met veel jaargenoten uit het Sint-Lodewijkscollege. We gaan samen op reis en vieren normaal gezien – behalve in 2020 – samen oudejaar. ‘k en Brugge in men erte , om het met de woorden van Benny Scott te zeggen. Ik had de overwinning graag aan deze 80-jarige Brugse zanger gegund. Maar de lezers van KW hebben er anders over beslist.”

Pieterjan Marchand

Privé

Geboren op 29 mei 1993 in Brugge. Zoon van Ann Verdonck en Frank Marchand. Heeft twee broers: Korneel (29) en Emiel (20). Woont in Schaarbeek.

Carrière

Studeerde na zijn humaniora aan het Sint-Lodewijkscollege taal en letteren aan de Kulak en KUL. Volgde nadien een master film en tv in York in Engeland. Debuteerde zijn carrière in de media bij Koeken Troef, het productiehuis van Bart De Pauw. Maakte trailers voor tv-programma’s van Vier en Vijf, werkt mee aan Iedereen Beroemd. Realiseert samen met Jeff Bronder het YouTube-kanaal Supercontent.

Vrije tijd

Piano spelen en filmpjes maken.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.