Krak Luc Vermeersch : “Binnenkort nieuwe videofilmpjes van Baziel”

Luc Vermeersch, hier met zijn kleinkinderen Zoë, Emma en Tijs en dochter Joke, is apetrots op zijn Krak-titel.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Luc Vermeersch, hier met zijn kleinkinderen Zoë, Emma en Tijs en dochter Joke, is apetrots op zijn Krak-titel.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Kenny Martens
Kenny Martens Medewerker KW

Luc Vermeersch (67) is de Krak van Tielt. In de Tieltse volksmond is hij beter bekend als Mister Baziel. Zijn muzikale interesse gebruikte hij om tijdens de lockdown muziek te spelen in zijn ‘deurgat’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het geeft me toch wel een blij gevoel om de Krak van Tielt te worden genoemd. Het is weer een erkenning bij nadat ik in het verleden al uitgeroepen werd tot cultuurlaureaat. De overwinning heb ik vooral te danken aan het feit dat ik speel in zes harmonieën. Ik had mijn nominatie verspreid via sociale media en meteen kreeg ik veel reacties van mensen die zeiden dat ze voor mij hadden gestemd. Zelfs mensen van buiten Tielt”, lacht Luc.

Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als het coronajaar. “We konden nog een tijdje repeteren in de Europahal, maar toen de maatregelen scherper werden, was het niet meer te doen en viel alles weg. Alle optredens die gepland stonden voor de Bazielmoppen vielen ook in het water”, aldus Luc. Over wat hij het meest gemist heeft in 2020 hoeft Luc alvast niet lang na te denken. “Absoluut mijn muziek. De repetities en de gezelligheid achteraf, wanneer we samen aan de toog zitten om onze repetitie na te bespreken.”

Tijdens de lockdown speelde Luc muziek in zijn deurgat. “Toen ik hoorde dat er nog mensen waren die dat deden, besliste ik om dat ook te doen. Een vriend van mij kwam langs om alles op te nemen.” Eerder gaf Luc al te kennen dat zijn liefde voor muziek met de paplepel werd ingegeven en daar blikt hij met heel veel plezier naar terug. “Mijn vader speelde mondharmonica waarmee hij alle liedjes kon spelen. De zondagnamiddag haalde hij dat dan uit en wij zongen mee. We waren een gezin van acht, dus plezier gegarandeerd. Op een dag mocht ik mee met mijn vader naar het Volkshuis omdat ze op zoek waren naar muzikanten en zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Nu zijn we zestig jaar later en ben ik nog steeds gebeten door de muziekmicrobe.”

Kleinzoon

De muziekmicrobe lijkt hij alvast te hebben doorgegeven aan zijn kleinkind. “Mijn zoon speelde fagot en volgde ook muziekschool tot hij het ietwat beu was. Hij was nochtans een goede muzikant, want hij speelde ook in het jeugdorkest. Nu is mijn kleinzoon recent gestart met klarinet spelen waarbij ik hem met plezier af en toe wat help. Ik fleur er toch wel van op als ik dan samen met mijn kleinzoon klarinet kan spelen.”

Babbeltje slaan met de mensen doe ik graag

Tijdens de lockdown speelde Baziel ook een centrale rol en nu nog altijd. “We hebben recent 25 nieuwe videofilmpjes opgenomen van Baziel die we op het einde van de maand zullen loslaten op het grote publiek. Dus ik zou zeggen: hou de sociale media in de gaten. Tot op vandaag zijn er nog veel mensen die zeggen ‘dag Baziel’ in plaats van ‘dag Luc’. Ik vind dat persoonlijk wel plezant.”

Toch heeft Luc ook bepaalde ergernissen. “We mogen niet samenzitten om te repeteren, kappers mogen niet werken, cafés zijn gesloten, maar op reis gaan, was lange tijd wel toegelaten. Ze komen dan terug van reis en de cijfers gaan weer de hoogte in. Daar kan ik mij best wel druk in maken.” Voor de lezer heeft hij één boodschap. “Ik wens iedereen een goede gezondheid en lees elke week de krant!”, lacht Luc Vermeersch.

Wat met 2021?

“Hopelijk niet hetzelfde scenario als 2020. Ik heb wel mijn bezighouding gehad, maar ieder jaar mijn huis schilderen van boven tot beneden zal ik nu ook weer niet doen. Als ze straks starten met de vaccinatie zal ik zeker niet twijfelen.”

Sociaal dier of muzikaal dier?

“Als ik moet kiezen tussen de twee ben ik toch het meest van al een sociaal dier. Ik hou ervan om een babbeltje te slaan met de mensen en een goede Bazielmop te tappen.”

Als afsluiter een Bazielmop om de lezer te verblijden?

“Baziel was in een zangkoor en door de corona waren er veel leden thuis gebleven. Toen ze weer mochten repeteren, zegt de dirigent: we zijn nu nog met vijf leden en dat is te weinig om mooie liedjes te brengen. Dus ik stel voor dat iedereen iemand meebrengt naar de repetitie, dan zijn we toch alweer met tien. Baziel vraagt aan Hector of hij geen interesse heeft. Hector ziet dat wel zitten en vraagt: wat doen jullie dan allemaal op zo’n repetitie? Wel zegt Baziel: we kaarten of we spelen een beetje biljart en we drinken een pintje. Maar vraagt Hector: wanneer zingen jullie dan? Wel zegt Baziel: als we naar huis gaan!”

Luc Vermeersch

Privé

Luc (67) woont in de Wulfstraat en was twintig jaar getrouwd met Carine Wittevrongel. Sinds 2003 is hij weduwnaar. Hij is de vader van Joke (36) en Pieter-Jan (34). Verder is hij de trotse opa van Zoë (10), Tijs (9) en Emma (4).

Loopbaan

Zijn middelbare school doorliep hij in het VTI van Tielt waar hij afstudeerde in de richting A2 Elektronica. Hij ging aan de slag bij de Post. Als postbode was hij actief in Ingelmunster en Schuiferskapelle. Na 39 jaar ging hij met pensioen.

Vrije tijd

Aangezien Luc deel uitmaakt van zes harmonieën draaien zijn hobby’s vooral rond muziek. Ook heeft hij zijn bezigheid met de moppen van Baziel, want in de Tieltse volksmond wordt hij nog altijd als Baziel aangesproken.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.