Krak Luc Grimmonprez : “Erkenning voor zaken die je gerealiseerd hebt”

De krak van Staden Luc Grimmonprez samen met zijn vrouw Lucrèce Willemyns.©JOKE COUVREUR Joke Couvreur
De krak van Staden Luc Grimmonprez samen met zijn vrouw Lucrèce Willemyns.©JOKE COUVREUR Joke Couvreur
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Krakwinnaar Luc Grimmonprez (71) is een bezig baasje. Hij is overigens niet van plan om in de toekomst activiteiten af te bouwen. Luc is in de wolken met zijn titel van Krak van Staden, maar had er niet op gerekend.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik wou wel graag de titel Krak van Staden in de wacht slepen, maar had niet verwacht ook effectief verkozen te worden”, zegt Luc. “De overige vier kandidaten waren heel sterk. De concurrentie was dan ook behoorlijk zwaar.”

“De Kraktitel zie ik als een erkenning waar je heel fier op mag zijn. Je wordt immers gekozen uit 11.000 inwoners. Ook de vier andere kandidaten mogen heel fier zijn. Een nominatie is immers een erkenning voor zaken die je gerealiseerd hebt. Wij mogen met ons vijf dan wel kraks zijn, de grootste kraks in deze coronatijden zijn de mensen uit de zorg. Daarmee bedoel ik niet alleen artsen, verpleeg- en zorgkundigen, maar ook de brandweer en de politie.”

Actief in verenigingen

Luc was en is nog altijd heel actief in het verenigingsleven. “Ik maak al 25 jaar deel uit van de raad van bestuur van de voetbalbond West-Vlaanderen”, vertelt Luc, “In al die tijd heb ik maar twee vergaderingen gemist. Verder ben ik al 30 jaar lid van de gemeentelijke sportraad en ben ik medeorganisator van de ludieke wielerwedstrijd Staon Koerse. Ik was ook tien jaar jeugdvoorzitter van SK Staden.”

Hulpsint

Ook op andere gebieden is Luc druk bezig. Zo is hij ruim 44 jaar actief als hulpsint. Hij haspelt daarbij elk jaar tal van huisbezoeken af en is als hulpsint ook van dienst in een aantal warenhuizen. De coronacrisis weerhield ‘Sint-Luc’ er niet van om toch huisbezoeken af te leggen, zij het dan digitaal.

“En dat viel best mee”, stelt onze Krak. “Ik zou het zeker opnieuw doen, al hoop ik natuurlijk de kinderen eind dit jaar opnieuw in levende lijve te mogen bezoeken.”

Planckaerts stemden voor mij

Luc zet Staden voor een stuk ook op de kaart door zijn deelname aan televisieseries en films als figurant en als acteur. “Ik was onder andere te zien in Familie , Aspe , Tegen de sterren op , in Loft en in De Buurtpolitie ”, weet Luc. Hij krijgt daarbij ook geregeld een ‘sprekende’ rol. Dat was al een paar keer het geval in De Buurtpolitie . In Undercover had hij dan weer een onderonsje met gouwgenoot Sébastien Dewaele.

Aan zijn verleden als verzorger hield Luc dan weer een blijvende vriendschap met oud-renner Eddy Planckaert over. “Ik trek twee keer per jaar samen met mijn echtgenote naar de Planckaerts”, vertelt Luc, “In de zomer gaan ook de kleinkinderen mee.”

Luc is in elk geval nog niet van plan om activiteiten of hobby’s te schrappen. “Wat ik doe, blijf ik met veel goesting en plezier doen”, stelt Luc. “Met zaken waarvan je voelt dat je ze niet meer aankan, stop je beter. Maar dat is voorlopig nog niet het geval. Ook mijn verhaal als Sint is zeker nog niet ten einde. Ik wil doorgaan zolang mijn gezondheid dat toelaat.”

Blije kinderen

“Ik heb wel eens gezegd dat ik zou stoppen omdat ik een jaartje ouder wordt, maar uiteindelijk verdwijnt die gedachte meteen al bij het eerste huisbezoek als ik de kinderen hoor zingen en hun blije gezichtjes zie.”

Wat heb je zoal gedaan in de wielerwereld?

“Nadat ik bij Bloso het diploma van trainer behaald had, begeleidde ik wielrenners Benny Godderis en Filip Casier (+). Omdat het voor hun verzorger soms niet lukte om massages te geven, ging ik les volgen bij de Belgische Vereniging voor Sportverzorging en behaalde het diploma van sportverzorger. Via profwielrenner Luc Wallays (+) kwam ik bij wielerploeg Tönissteiner terecht. Ik werkte ook voor Robland, Hitachi en Isoglas-Assur Carpets. Ik had onder andere Freddy Maertens, Didi Thurau, Jean-Marie Wampers, Dirk De Wolf, Rudy Dhaenens (+) en Adri van der Poel onder mijn hoede.”

Wat vonden de Planckaerts van je Kraknominatie?

“Ik raakte met Eddy bevriend toen ik verzorger was. Verzorger van Eddy was ik evenwel nooit. Ik heb voor de Krak campagne gevoerd via onder andere Facebook. Ik kreeg van Eddy meteen de reactie ‘Gie moet dat winnen’. Eddy heeft voor me gestemd en ik denk dat ook Francesco en Junior een stem op mijn naam uitbrachten.”

Heb je nog veel contact met mensen uit het wielermilieu?

“Ik heb nog geregeld contact met een aantal van mijn vroegere poulains, onder andere met Hendrik Redant en Jean-Marie Wampers, vaak via Facebook. Eddy Planckaert is toen hij opnames voor Vive le Vélo in Oostende had, bij me binnengewipt. Ik ga ook twee keer per jaar logeren in hun gastenverblijf in de Ardennen.”

Luc Grimmonprez

Privé

Geboren in Ieper op 28 oktober 1949. Opgegroeid in Boezinge. Woont sinds zijn huwelijk met Lucrece Willemyns in Staden. Ze hebben twee kinderen: Django en Dieter. Levi, Scout, Romy en Aaron zijn de vier kleinkinderen.

Loopbaan

Na de middelbare school prospecteur voor brouwerij Sas Pils uit Boezinge. Nadien werkte hij tot aan zijn pensioen bij de RTT/Belgacom als ploegbaas-kabellegger. Daarnaast was hij verzorger bij professionele wielerploegen met onder meer Freddy Maertens en Adri van der Poel onder zijn hoede.

Vrije tijd

Wandelen, fietsen en op restaurant gaan. Samen met Lucrece naar voetbal en koers kijken. Luc is ook geregeld als figurant en acteur op TV te zien, recent nog in Undercover. Verder vindt Luc plezier in zijn koivijver.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.