Krak Luc Debergh : “Je inzetten doe je nooit alleen maar met een hele groep”

Luc Debergh met zijn kinderen Simon en Hannah.© ACK
Luc Debergh met zijn kinderen Simon en Hannah.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Luc Debergh is verkozen tot Krak van Houthulst door zijn inzet bij De Zwartrokers van Toen, het Langewadecomité en zijn lidmaatschap bij verschillende harmonieën. Zijn nominatie vond Luc al ongelooflijk. “Maar dat ik ook nog de verkiezing zou winnen, dat had ik nooit gedacht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“De titel Krak van Houthulst winnen, is een heel aangename verrassing. Ik aanvaard die titel graag in naam van het bestuur, de leden en alle medewerkers van De Zwartrokers en Het Langewadecomité en de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Merkem, immers zonder hen zou er niets gebeuren. Wat je doet, doe je nooit alleen maar met een hele groep.”

“Ik ben heel blij met deze titel, het is toch een appreciatie voor wat je doet. Ik wil heel graag iedereen bedanken die op mij stemde maar ook iedereen die campagne voerde voor mij, vooral dan mijn kinderen en Marjolein Capoen van de harmonie.”

“Het was een spannende maar ook leuke ervaring. Spannend omdat de andere kandidaten het zeker ook verdienden en ook omdat je een hele tijd geen zicht hebt op hoe de stemming loopt. Iedereen vraagt wel ‘weet je al iets’ maar je weet zelf helemaal niets tot dan de melding komt dat je gewonnen hebt. Op dat moment gaat er een mix aan gevoelens door je heen, heel leuk!”

Het hele gezin is spelend lid bij harmonie Sint-Cecilia Merkem, Luc is dat al meer dan 40 jaar. Hij is onder andere ook lid van De Kerels, de harmonie verbonden aan het VTI in Ieper.

Jaarlijkse noveen

In 2000 werd Luc lid van het Langewadecomité, hij nam het lidmaatschap over van zijn moeder die toen overleed. Het Langewadecomité zorgt voor de verfraaiing van de kapel van Langewade in Merkem.

“De verkoop van gadgets zorgt ervoor dat we de kapel goed kunnen onderhouden. Ieder jaar wordt er een noveen gehouden die wordt opgeluisterd door de harmonie en met de hulp van het lokale brandweerkorps.”

Ik ga gewoon verder doen zoals ik bezig ben

“Ieder jaar komt een 1.000-tal mensen naar de kapel op bedevaart. Ook op gewone dagen komen nog altijd heel wat mensen de kapel binnen.”

De Zwartrokers organiseren ieder jaar een feest in pure folklorestijl waarbij Luc instaat voor administratie, contact met de standhouders, in detail uittekenen van de zaal, tent en standplaatsen en samen de tractorrondrit organiseren. Het bestuur van De Zwartrokers bestaat uit tien personen en sinds kort is ook de zoon van Luc, Simon, tot het bestuur toegetreden. De Zwartrokers zijn in 2004 kleinschalig gestart met een folkloristisch gebeuren dat als doel heeft het industrieel erfgoed in de landbouwsector in stand te houden.

“We zijn gestart met enkele tractoren, de jaren erna kwam er een ambachtenmarkt bij, later nog stationaire motoren, toen bedachten we dat we een podiumevenement konden bijzetten en zo groeide ons evenement jaar na jaar” vertelt Luc vol passie. “Iedereen in het bestuur heeft zijn eigen taken en samen bespreken we wat we kunnen en willen doen en werken we samen om er een gezellige dag van te maken voor iedereen. Alles om Merkem draaiend te houden.”

Wat is jouw reactie op het feit dat je Krak bent?

“Verrast en ook heel content met het resultaat maar ik nam niet voor mezelf deel maar wel voor de verenigingen. Vrijwilligerswerk doe je omdat je het graag doet en op die manier bouw je ook een vriendenkring uit.”

Kreeg je veel reacties op jouw nominatie?

“Zelf ben ik niet echt iemand die graag in de kijker loopt maar toch kreeg ik heel wat reacties, allemaal positieve reacties, ook van de collega’s. Ik vond het wel heel spannend. De kinderen stonden altijd volop achter hun papa en voerden campagne, ook Marjolein Capoen van de harmonie heeft campagne gevoerd. Hannah en Simon zijn trots op hun papa.”

Ben je van plan nu iets extra te doen als Krak?

“Ik ben iedereen die voor me stemde heel dankbaar en draag de titel op aan alle bestuursleden, leden en vrijwilligers die zich voor de vele verenigingen inzetten. En verder zal ik gewoon verder doen zoals ik nu bezig ben. Ik ben niet iemand die daar nu mee te koop zal lopen.”

Luc Debergh

Privé

Luc Debergh is weduwnaar met twee kinderen: Hannah (20) en Simon (17) en woont in Merkem.

Loopbaan

Luc volgde houtbewerking aan het VTI in Ieper. Na zijn studies ging hij werken bij Durie in Merkem die horeca-inrichting deed. In 1996 zette Luc de stap naar het onderwijs, hij werd leerkracht op de houtafdeling van het VTI in Ieper.

Vrije tijd

Luc repeteert wekelijks bij de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Merkem, valt soms in bij De Woudfanfare van Houthulst, en speelt ook bij de De Kerels, de harmonie van het VTI Ieper. Hij is lid van het Langewadecomité in Merkem, dat voor het onderhoud van de kapel van Langewade instaat. Zijn grootste taak ligt bij De Zwartrokers, die jaarlijks een folkloristisch evenement in Merkem organiseren.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten