Krak Lieven Luyssen : “Ik ken stress noch schroom op de planken”

Lieven Luyssen – hier met mama Josiane, zus Sophie en vader Frank – toont trots zijn Krak-trofee. Lieven kreeg ook een filmpje met gelukwensen van burgemeester Liefooghe en die andere toneelkrak: Kurt De Ruyter.©Anne Bovyn Anne Bovyn
Lieven Luyssen – hier met mama Josiane, zus Sophie en vader Frank – toont trots zijn Krak-trofee. Lieven kreeg ook een filmpje met gelukwensen van burgemeester Liefooghe en die andere toneelkrak: Kurt De Ruyter.©Anne Bovyn Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Hij leek misschien een outsider, maar Lieven Luyssen uit de Lindemolen haalde toch de titel van ‘de Krak van Alveringem’ binnen. “Dit was een prettige afleiding in deze coronawinter”, zegt Lieven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik vond de nominatie al fijn en ik was zeker niet teleurgesteld geweest als ik niet had gewonnen”, vertelt Lieven Luyssen op zondagvoormiddag in de ouderlijke hoeve aan de Lindemolen. “Ik woon niet meer in Alveringem, al kom ik er nog minstens elk weekend en voel ik me nog zeer verbonden met mijn geboortedorp. Ik ben en blijf immers een boerenzoon die enkel voor zijn studies vijf jaar in een grootstad is gaan wonen. Ik keek daar uit op een rij huizen. Vroeger begreep ik niet dat mensen uren in de file wilden staan om op zondag de zee te zien. Toen heb ik daar begrip voor gekregen (glimlacht) !”

“Ik ben een actief lid van de Alveringemse parochieraad en heb twee jaar geleden samen met mijn zus Sophie het secretariaat van toneelvereniging Voor Outer en Heerd overgenomen. Vorig jaar stond ik daar voor het eerst op de planken. Ze misten een mannelijke speler ‘voor een kleinere rol.’ Die rol bleek in werkelijkheid een soort van hoofdrol, maar goed, het is gelukt. Toen we hoorden dat andere Krak-kandidaten volop reclame aan het maken waren, zijn ook wij in actie geschoten. Mijn ouders hebben zich hard ingezet om mensen aan te spreken. Ik zie mijn vader binnenkort een Blankenbergse rekening ontvangen voor alle telefoons die hij heeft gedaan”, lacht Lieven. “Mijn zussen spraken via Facebook hun vriendenkring aan en ik de mijne. Mijn voordeel ten opzichte van pakweg een Wilfried Laureys – die meer verdiensten heeft dan ik en gekend is door velen – is volgens mij dat ik jong ben en dat er online gestemd kon worden.”

Onbevreesd

Vijf jaar geleden werd Lieven toneelspeler bij het gezelschap in Merkem. Bestuursleden van Alveringem hadden er zijn talent gezien en overtuigden hem om ook in Alveringem op de planken te kruipen. En zo zagen zo’n 1.200 mensen hoe hij in februari-maart 2020 onbevreesd in de huid van luierik Soit kroop. “Toneelspelen, ik doe dat graag”, vertelt Lieven. “Hoe zotter, hoe liever. Het is ooit anders geweest. Tijdens examens was ik op van de stress. Mijn turnleraar in het College omschreef mij ooit als een muurbloempje: “Je bent er wel, maar we horen je niet”, zei hij. Dat veranderde in het vijfde middelbaar toen ik in de Engelse les een sketch moest brengen. De leraar was zo onder de indruk dat hij vond dat ik moest deelnemen aan het jaarlijkse vrij podium op school. Zo gezegd, zo gedaan. Ik trek graag een smoel en overdrijf graag en voelde me als een vis in het water op dat vrij podium.”

Ik kijk op naar toneelspeler Kurt De Ruyter

“Mensen zeggen dat ik een krachtige stem heb en dat ze me goed verstaan. Dat is een voordeel voor wie toneel speelt. Dat ik als negenjarige al misdienaar was en als twaalfjarige al voorlas in de mis, heeft daar wellicht invloed op gehad. Of ik nu voor tien of voor 200 man toneelspeel, maakt geen verschil meer. Ik ken stress noch schroom op de planken. Behalve misschien als ik weet dat er volk in de zaal zit dat ik goed ken, zoals op tweede Kerstdag in Merkem. Traditioneel komt heel de familie dan kijken … Dan kriebelt het nog altijd wel een beetje.”

Is het een gemis om dit jaar geen toneel te kunnen spelen?

“Toch wel. Temeer omdat mijn andere liefhebberijen – quizzen en dansen – ook niet kunnen. Omdat ik tegenwoordig bij de toneelgezelschappen van Alveringem én Merkem speel en de repetities elkaar ietwat overlappen, ben ik minstens drie avonden per week weg voor toneel. Het is behoorlijk intensief, maar ook leuk. Je leeft met een groep mensen naar de opvoeringen toe en dat schept een vriendschapsband.”

Zien we je in 2022 terug op het podium van de Kwelle?

“De kans bestaat van wel. Het bestuur heeft mij de vraag gesteld en mijn antwoord was dat ik beschikbaar ben als ze een mannelijke speler te kort hebben. Let wel, ik zal nooit Merkem laten vallen waar Sophie en ik al vijf jaar spelen. Merkem is een klein gezelschap, het zou een grote impact hebben moesten wij daar afhaken.”

Wie is jouw favoriete speler bij het Alveringemse ‘Voor Outer en Heerd’?

“Zonder twijfel Kurt De Ruyter. Ik heb Kurt nog nooit slecht weten spelen. Hij speelt meesterlijk en het is een plezier om hem bezig te zien. Die man kan volgens mij alle soorten rollen aan.”

Lieven Luyssen

Privé

Lieven (31) is single. Hij genoot een onbezorgde jeugd aan de Lindemolen in Alveringem. Hij komt er nog elk weekend terug maar verhuisde recent naar Oostkamp. Hij is de zoon van Frank Luyssen en Josiane Ghesquière.

LOOPBAAN

Lieven is burgerlijk ingenieur bouwkunde en werkt bij studiebureau Stabitec in Brugge.

VRIJE TIJD

Toneel spelen, quizzen en dansles volgen samen met zus Sophie. “In aanloop naar het huwelijk van zus Liesbeth kon geen een van ons beiden dansen en dat vonden we schamel. Ik beweer niet dat we ondertussen volleerde dansers zijn, maar we hoeven al niet meer beschaamd te zijn om ons op de dansvloer te begeven.”

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.