Krak Leen Hinnekint : “Kinderen positief begeleiden naar zelfstandig zijn”

Leen Hinnekinet samen met enkele kindjes van kinderopvang Knuffel: Brajan, Esther en Juul: “Het zorgen zit voor een stuk in mijn bloed.”©Emely Vanhaecke EV
Leen Hinnekinet samen met enkele kindjes van kinderopvang Knuffel: Brajan, Esther en Juul: “Het zorgen zit voor een stuk in mijn bloed.”©Emely Vanhaecke EV
Redactie KW

Leen Hinnekint is in Gits en Hooglede beter bekend als ‘Tante Leen’. De voorbije 26 jaar zorgde ze met hart en ziel voor de kinderen in haar kinderopvang. Zelfs tijdens de lockdown heeft ze nooit getwijfeld om de opvang open te houden en aan haar pensioen denkt ze al helemaal niet. Haar toewijding voor de kinderen die aan haar zijn toevertrouwd, zorgt bij vele ouders voor talloze dankbare herinneringen. De titel ‘Krak van Hooglede’ is een mooie erkenning voor zoveel inzet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Leen Hinnekint is oorspronkelijk van Moorslede afkomstig maar vestigde zich na haar huwelijk met Ronny Misplon in Roeselare. Later trokken ze naar Gits om er tot op vandaag te blijven wonen. Beroepshalve werkte Leen eerst op pediatrie maar haar droom was altijd al een eigen kinderopvang te beginnen.

“Op mijn veertigste heb ik dan uiteindelijk de stap gezet en startte ik een kinderopvang bij mij thuis. Vanaf de eerste dag kreeg ik heel wat aanvragen en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.”

De kinderen én de opvang groeiden en bloeiden. “Nu, 26 jaar later, is de opvang gevestigd in de Clemens Carbonstraat en werken we er met vier. Ikzelf, mijn dochter Bieke Misplon, Tina Devriese en Mia Vermander wisselen elkaar af en vormen een goed team. We hebben plaats voor 17 kinderen, zowel voor de dagopvang als voor naschoolse opvang.”

“Eens de kinderen naar school mogen, verliezen we hen niet uit het oog. ‘s Middags halen we hen op aan school om hier een verse maaltijd te komen eten en ook na school zijn ze hier welkom. Voor die oudere kinderen hebben we een ‘clubhuis’ ingericht in de tuin. Zo zien we hen groeien van baby tot het zesde leerjaar en blijf ik hen bij me hebben.”

Gemengde opvang

“Het is volgens mij zeker een voordeel dat we een gemengde opvang hebben. Zo kunnen ze leren van elkaar. We proberen om heel actief bezig te zijn met de kinderen en hen op een positieve manier te begeleiden naar zelfstandig zijn. Lekker vers eten en gezonde buitenlucht vinden we daarbij heel belangrijk.”

Tante Leen vierde in 2020 haar 66ste verjaardag maar aan stoppen denkt ze nog lang niet: “Ik ben nog steeds heel gemotiveerd en heb eigenlijk nog nooit gedacht dat ik het niet meer graag doe. Het zit voor een stuk in mijn bloed en het is me nooit te veel. Vandaar dat ik aan de slag blijf. Deze titel geeft me ook een boost om verder een krak te blijven en mijn best te doen.”

Met een complimentje ben ik altijd blij

Na haar nominatie in deze krant werden op social media veel verhalen gedeeld van kinderen en ouders die bij Leen opgevangen werden. Ze wordt steevast geprezen door de liefde die ze schenkt aan de kinderen en de lekkere maaltijden die ze klaarmaakt.

De vele reacties en stemmen voor de krak hebben Leen echt deugd gedaan: “Ik ben echt super blij om de Krak van Hooglede en Gits te mogen zijn. Ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn erg trots. In Gits staken veel mensen een duim omhoog en zwaaiden. Al die blijken van waardering doen me enorm veel plezier!” (Emely Vanhaecke)

Welke invloed heeft corona op jullie kinderopvang?

“We beschermen ons met maskers en handgel en de ouders zetten de kinderen af in de gang. Zieke kinderen kunnen natuurlijk niet komen naar de opvang. De moeilijkste periode was tijdens de lockdown in maart en april. Toch hebben we er nooit aan gedacht onze opvang te sluiten uit angst om zelf besmet te worden. Ik heb zelf nog in de zorg gewerkt en voor mij was het prioriteit dat die mensen opvang hadden voor hun kinderen zodat zij hun werk konden doen.”

Had je, naast de kinderopvang, nog een andere droom?

“Ik wou ook graag een groot gezin. Met vier kinderen is die droom helemaal uitgekomen. Intussen breidde onze familie uit met acht kleinkinderen waarvan er enkele bij mij in de opvang zitten of gezeten hebben, dat was ook een heel bijzondere ervaring. Voor de kleinkinderen die wat verder woonden, legde ik met plezier elke week de afstand naar Leuven af om ook voor hen te kunnen zorgen.”

Waarmee kun je jou een plezier doen?

“Met een complimentje ben ik altijd blij. Ik geef ook graag een cadeautje aan iemand anders.”

Wat is je favoriete reisbestemming?

“Ik ga graag op avontuurlijke reizen. Zo trok ik al met de rugzak door Bolivië. Daarnaast doe ik ook cultuurreizen naar Italië. Een bezoek aan stad of museum staat dan zeker op het programma.”

Leen Hinnekint

Privé

Geboren op 6 oktober 1954. Haar jeugd bracht ze door in Moorslede. Later trouwde ze met Ronny Misplon. Ze woonden eerst in Roeselare en trokken daarna naar Gits. Ouders van Sarah, Bieke, Bram en Julie.

Loopbaan

Gestart als verpleegster op pediatrie. Op haar 40ste, intussen al 26 jaar geleden, maakte ze haar droom waar en begon zelfstandig een kinderopvang. Bij kinderopvang Knuffel in de Clemens Carbonstraat zorgt ze intussen met een team van vier 4 voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Aan haar pensioen denkt ze nog lang niet.

Hobby’s

Fietsen. Samen zijn met haar vier kinderen en acht kleinkinderen staat hoog op het lijstje. Gedurende tien jaar volgde ze lessen beeldhouwen maar die hobby staat op een laag pitje.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.