Krak Larissa De Coene :“In 2021 wil ik met mijn vriend gaan samenwonen”

Larissa De Coene is nu ook trainster bij AVI.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Larissa De Coene is nu ook trainster bij AVI.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De familie De Coene is duidelijk een familie met Krak-gehalte. Nadat mama Kathleen Debels negen jaar geleden in Ingelmunster krak werd voor haar inzet voor AVI, is het nu de beurt aan dochter Larissa De Coene om in haar eigen stad Izegem de trofee binnen te slepen. “Het is me opgevallen hoe fel deze verkiezing leeft.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Larissa De Coene is geboren met een open rug. Ze onderging al ruim tien operaties, maar uiteindelijk besloot ze zichzelf neer te leggen bij een leven in een rolstoel. Maar dat weerhoudt haar niet om positief in het leven te staan en te helpen waar kan. En nu ze ook verkozen is tot Krak van Izegem geeft dat haar een extra boost. “Ik was al heel blij met mijn nominatie. Ik vond de concurrentie ook vrij sterk. Mijn oma waarschuwde me al dat er sterke tegenkandidaten waren. Ik zat nog in de klas bij de echtgenote van commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse die ook genomineerd was. En die kent toch heel wat mensen. Ik heb zelf wat reclame gemaakt via Facebook en anderen deden dat ook spontaan voor mij. Soms stopten er ook mensen die ik eigenlijk niet kende om te vertellen dat ze voor mij gestemd hadden. Het is opvallend hoe fel deze verkiezing leeft. En uiteindelijk haalde ik het. Ik heb mijn overwinning goed geheim gehouden. Enkel mijn mama wist het. Zij was zelf ooit Krak van Ingelmunster, maar om haar te plagen zeg ik dan wel eens dat ik toch krak ben van een stad en zij van een gemeente. ( lacht ) Mijn mama en ik doen ook veel samen en zijn twee handen op één buik. Dat is altijd al zo geweest. Zij is ook secretaris van AVI. We hopen dat dit jaar de Brigandsloop wel zal kunnen doorgaan, maar dat is dus nog afwachten.”

“Wagen is mijn vrijheid”

Larissa koestert ook dromen voor 2021. “Ik zou graag gaan samenwonen met mijn vriend. Nu gaan we elk weekend naar elkaar en verblijven we om beurten een weekend in Vichte en in Izegem. Maar straks gaat mijn broer Jarni ook samenwonen in Ardooie en hij is jonger dan ik. De logische gang van zaken is dat ik ook zelfstandig ga wonen, ik ben immers ouder. We kijken ondertussen uit naar een woning waar dat zou kunnen.”

Larissa De Coene is nu net als haar mama Krak

Ondertussen heeft Larissa ook haar nieuwe wagen. “Het duurde even omdat we door corona die niet mochten aan afhalen. Ik moest ook opnieuw mijn rijbewijs halen en moest daarvoor naar Oost-Vlaanderen. Mijn auto betekent voor mij mijn vrijheid. In het ziekenhuis heb ik geleerd hoe we de rolstoel zelf in de auto moeten krijgen. We moeten er nu nog iets op vinden om zowel van Thomas, mijn vriend die ook in een rolstoel zit, als van mij de rolstoel in de wagen te krijgen. Dat moeten we nog eens goed uitdokteren. Thomas studeert overigens nog, maar hij zit ondertussen in zijn laatste jaar.”

Maar het jonge koppel komt ook graag eens buiten. “Dan gaan we eens ‘wandelen’. Dat hebben we door corona nog meer gedaan dan anders. We doen dat wel graag, we rijden dan door nieuwe wijken tot aan Wallemote en kijken eens naar de nieuwe huizen. En ook op training bij AVI ben ik buiten, ik heb dat nodig.”

 

Hoe ervoer je zelf de impact van de coronacrisis?

 

“In die eerste lockdown konden we nergens naar toe en toen had ik het wel even moeilijk. Gelukkig mocht ik twee keer per week naar mijn kinesist Kurt Plyson in de Baronielaan. Hij heeft zelf gesport ( Kurt Plyson maakte ooit het mooie weer bij KSV Ingelmunster, red .) en durft me ook te pushen. Volgens de dokters is het niet nodig, maar met hem leer ik stappen. Ik draag daarbij speciale braces die mijn knieën ondersteunen. Dat wandelen is ook goed voor de bloeddoorstroming in mijn benen. Ik hoop zo ooit ook een kwartiertje in huis rond te kunnen stappen.”

 

Ontwikkelde je ook coronahobby’s?

 

“Ik ben beginnen haken en breien. Voordeel is dat je dat kunt terwijl je tv kijkt. Ondertussen haakte ik al een sprei voor het kindje van mijn neef. Verder heb ik ook veel gelezen en gingen we hier vaak een toerke doen.”

 

Je bent nu ook trainster bij AVI. Hoe valt dat mee?

 

“Heel goed eigenlijk. De jongens en meisjes luisteren goed. Ik zit ook op ooghoogte van hen. Wellicht dat dat wel helpt.”

Larissa De Coene

Privé

Larissa De Coene (24) is dedochter van Pascal De Coene en Kathleen Debels. Ze heeft nog een broer Jarni (22). Haar vriend is Thomas Steverlynck (23) uit Vichte. Ze woont nog bij haar ouders in In de Mentenhoekstraat.

Loopbaan

Larissa volgde hotelschool in Kortrijk en nog HBO5-opleiding in Kortrijk. Ze doet momenteel vrijwilligerswerk bij Pleegzorg in Roeselare.

Vrije tijd

Ze beoefent zelf atletiek en is sinds januari ook aan de slag als trainster bij Atletiekvereniging Ingelmunster (AVI). Bij Paradanszo, ook al in Ingelmunster, doet ze aan rolstoeldansen. Maar door corona liggen de activiteiten daar helemaal stil. Ze houdt ook van knutselen is en lid van de creaclub in ‘t Elfde Gebod in Izegem.

 

Bekijk de video’s en de verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

 

 

Voor onze Kraks hebben we een leuke verrassingsvideo gemaakt. Die zijn samen met de verhalen van de Kraks te bekijken op www.kw.be/proficiat

 

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.