Krak Koen Peirs : “Toch cultuur tot bij de mensen kunnen brengen”

Koen Peirs is al 15 jaar voorzitter van Feest & Cultuur Machelen.©MV3 MV
Koen Peirs is al 15 jaar voorzitter van Feest & Cultuur Machelen.©MV3 MV
Redactie KW

De Krak van Zulte is dit jaar Machelenaar Koen Peirs. Als voorzitter van Feest & Cultuur maakte hij, samen met zijn topploeg, het onmogelijke waar en bedacht het ene na het andere originele alternatief om coronaproof cultuur tot bij de mensen te brengen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Koen Peirs (59) is al 20 jaar lid en 15 jaar voorzitter van Feest & Cultuur Machelen. “Ik ben er destijds ingestapt omdat ik meer cultuur wou die breed toegankelijk was, zonder pretentie en aan een minimumprijs. Destijds was cultuur in Machelen herleid tot Roger Raveel en één toneelvereniging. Machelen is veel meer dan Raveel alleen. Intussen staat Feest & Cultuur in Machelen wel op de kaart. We hebben in die 15 jaar ook de sponsoring en steun van de gemeente kunnen opbouwen”, aldus Koen.

“Vóór corona werd het organiseren van evenementen erg duur. Nu zijn artiesten heel goedkoop, ze zijn al blij dat ze nog eens mogen optreden. In oktober kwamen comedians Joost Van Hyfte, David Galle en Igor uit Poperinge optreden. Hiervoor bedachten we een systeem waarop we op één avond drie zalen vulden met een beperkt aantal mensen en de comedians van zaal naar zaal reden. Het publiek kon alle drie de komieken zien en de komieken hadden elk hun eigen chauffeur. Dit was een uniek concept en ze zagen dit direct zitten.”

Zoektocht

“In juli organiseerden we een zoektocht in Machelen. Hierin zaten enkele klassieke elementen zoals het zoeken naar bepaalde details van op foto en voor de jongsten plaatsten we enkele Pokémons achter de ramen langs het parcours. Het unieke aan deze zoektocht was dat er enkele quizvragen rond de Machelse geschiedenis inzaten waarvoor de deelnemers een voorbijganger of een oude Machelenaar moesten aanspreken. Zo was er vroeger een rusthuis in Machelen tot de nonnen die het uitbaatten te oud werden en het moesten sluiten. Eén van de vragen was wanneer dit rusthuis gesloten werd, dat vind je niet op het internet. Op die manier wilden we mensen in contact brengen met elkaar”, vervolgt Koen.

Er zitten enkele sterke karakters in ons bestuur

“Het hoogtepunt van het jaar van Feest & Cultuur is Machelen Gulde, twee weekends in juli vol activiteiten. Al van bij de aankondiging van de eerste lockdown in maart wist ik meteen dat we de Gulde dit jaar konden vergeten. Daarom zijn we vrij snel aan een alternatief beginnen denken. Uiteindelijk hebben we een achttal filmpjes gemaakt waarin we Machelenaars aan het woord lieten die rechtstreeks met de pandemie te maken hadden, zoals het verzorgend personeel, de horeca of ouderen. Hier kwam heel wat bij kijken. Gelukkig konden we rekenen op Jan De Smet, een videograaf uit het dorp. Vroeger maakten we al eens enkele sketches in de stijl van ‘Wat Als?’ en dat was onverwacht moeilijk, daarom besloten we het nu professioneler aan te pakken en het resultaat mocht er zijn.”

“Doorheen heel het jaar is de ploeg even enthousiast gebleven. We namen de beperkingen serieus, maar wilden toch cultuur blijven brengen voor de mensen. Deze erkenning doet dan ook deugd. De Kraktrofee draag ik op aan de hele ploeg.” (Jonathan Folens)

Wat is het geheim om 15 jaar lang voorzitter te blijven van Feest & Cultuur Machelen?

“De meeste bestuursleden zijn al meer dan 10 jaar lid en we kennen elkaar dus zeer goed. Ze weten wat ze aan mij hebben. Als voorzitter geef ik vaak de doorslag bij tegenstrijdige meningen. Er zitten sterke karakters in ons bestuur, maar die hebben we net nodig.”

Machelen is een mooie gemeente, is dat een meerwaarde voor een cultuurvereniging?

“Zeker, Machelen heeft een goeie ligging, een mooie zaal en prachtige natuur om wandelingen in te organiseren. Maar het is vooral de dorpsmentaliteit die belangrijk is. We hebben een groep van zo’n 500 buitenlopers in Machelen die veel naar activiteiten komen. Zij zullen andere mensen altijd goed ontvangen en meteen opnemen in de groep.”

Is de opvolging verzekerd binnen de vereniging?

“In het bestuur nu zijn de jongste mensen rond de 35, dus dat valt nog wel mee. We hebben vroeger nog flyers uitgedeeld met een oproep om in ons bestuur te stappen. Veel mensen zien het wel zitten, maar willen liever wachten tot hun kinderen wat ouder zijn.”

Koen Peirs

Privé

Koen Peirs (60) is getrouwd, heeft twee zonen en een kleinkind. Hij woont in de Tuinwijk in Machelen, maar is oorspronkelijk afkomstig van Zulte.

Loopbaan

Koen werkt als ambtenaar bij het ministerie van Financiën op de dienst Rechtszekerheid in Oudenaarde. “Ik werk al maanden vijf dagen per week van thuis uit. Eén keer om de drie weken ga ik naar het kantoor.”

Vrije tijd

Al 15 jaar is Koen voorzitter van Feest & Cultuur Machelen. Daarnaast is hij ook lid van het bestuur van de tennisclub van Kruisem en van de cultuurraad van Zulte. Ook in het verleden is Koen altijd actief geweest in het verenigingsleven, hij is oud-leider bij de Chiro, zat in het oudercomité van de lagere school en was afgevaardigde van voetbalclub KME Machelen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.