Krak Joeri Verbeeck : “Gedaan met de operaties. Ik ben wie ik ben”

Joeri Verbeeck met vader Tony, moeder Martine en zus Femke©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Joeri Verbeeck met vader Tony, moeder Martine en zus Femke©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Joeri Verbeeck (22) s verkozen tot Krak van Kortrijk. Toen hij zeventien was, werd hij het slachtoffer van een dodehoekongeval op de ring rond Kortrijk. Daarbij verloor hij zijn linkeroog en rechterarm. Sindsdien onderging hij liefst dertig operaties. Dat volstaat, vindt hij: “Gedaan met die operaties.” Maar Joeri is een vechter. “Ik geniet met volle teugen van het leven”, zegt hij. En ondertussen heeft hij een eenvoudig en betaalbaar systeem uitgedokterd dat het aantal dodehoekongevallen drastisch moet doen verminderen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er is een dag in april 2015 die veel Heulenaars zich wellicht nog herinneren. Joeri Verbeeck werd toen met zijn fiets door een vrachtwagen gegrepen. Het begin van een jarenlange strijd om zijn leven weer op de sporen te krijgen. Nu, na dertig operaties, zet Joeri er een medisch punt achter.

“Het is genoeg geweest. Ik heb het gehad. Ik sluit dit hoofdstuk af. Ik kan al lang leven met mijn littekens. Er komt geen linkeroogprothese, geen haarimplantaat en geen medische tatoeage om mijn litteken te camoufleren. Iedereen kent me nu zoals ik er nu uitzie. Gedaan met de operaties. Ik ben wie ik ben. Ik leef nog en jà, ik geniet met volle teugen van het leven”, vertelt de Krak.

Joeri is ondanks alles zijn humor niet verloren. “Nu ben ik ‘Kapitein Eenoog’”, lacht hij.

Sportief blijven

Ondanks zijn beperkingen is Joeri nog altijd sportief. “Wandelen doe ik iedere dag. En ik fiets veel met de speciaal voor mij aangepaste fiets.”

“In de lente en de zomer speel ik buiten met vrienden. Ik voetbal en basket, maar niet in clubverband.” Hij hoopt te kunnen voetballen in de G-competitie. Daar kunnen alle voetballers met een beperking terecht. “Voor mijn ongeval speelde ik als diepe spits.”

Fietsers, kijk goed uit !

In de herfst- en winterperiode focust Joeri zich op livestream spelen op Playstation. “Ik game al van mijn zes jaar. Ik speel live. Ik heb veel internationale volgers. Ze zien me spelen met één hand met drie vingers. Dat is uniek in de gamewereld”, vertelt hij.

Eenvoudig systeem

Joeri geeft voordrachten in scholen over hoe je dodehoekongevallen kan voorkomen. En daarvoor heeft hij een eenvoudig en betaalbaar systeem bedacht.

“We monteren een rode en groene lamp op de rechterbuitenspiegel van de truck. Het doel is de fietser of voetganger te informeren via een rode lamp, die oplicht vanaf het moment dat de chauffeur het knipperlicht aanzet. Als hij de zwakke weggebruiker opmerkt in zijn dodehoekspiegel, kan hij met een knopje de lamp van rood naar groen laten springen. Daardoor weet de fietser of voetganger dat hij of zij is gezien”, legt Joeri uit. Hij is met zijn voorstel al naar de minister van Mobiliteit en Openbare Werken gestapt en mocht het uitvoerig uit de doeken in de druk bekeken ‘Gert Late Night’-show. Joeri hoopt dat alvast het buitenlandse vrachtverkeer het systeem toepast. We wensen hem daarbij natuurlijk alle succes.

Had je verwacht dat je de Krak zou zijn?

“Neen, helemaal niet. Voor mij is het een hele eer en een opsteker. Dankzij mijn familie, vrienden en kennissen is het mij gelukt. Zonder hun stemmen… Ik sta ervan versteld waar al die stemmen vandaan komen. Ik wist niet dat zoveel mensen daarmee bezig zijn. Het is tof om de Krak te zijn. Wellicht deed mijn motto ‘Never give up’ het’.”

Waarvan kan je als Krak nog dromen?

“Ik droom ervan fulltime gamer te worden en met online spelen geld te verdienen. Nu is het gamen voor mijn plezier. Daarnaast hoop ik dat de dodehoek-melder er komt. Ik wens niemand hetzelfde toe wat ik heb meegemaakt. Ik hoop dat de overheid er oor naar heeft en actie onderneemt. Liever voorkomen dan genezen. Ik ben er nog, maar tal van andere fietsgebruikers lieten er al het leven bij.”

Wat is je gouden raad voor fietsers?

“Pas op! Blijf op kruispunten en verkeerslichten achter de vrachtwagens. Daar is het het veiligst. Het is rapper gebeurd dan je je kan indenken. Ik krijg al schrik als ik een fietser naast een indraaiende vrachtwagen zie rijden. De vrachtwagenbestuurders moeten attent zijn, maar de zwakke weggebruiker moet dubbel zo voorzichtig zijn. Wees niet roekeloos. Het gevaar schuilt overal. Vandaar: kijk uit!”

Joeri Verbeeck

PRIVE

Joeri Verbeeck (22 jaar) is de zoon van Tony Verbeeck (57) en Martine Demely (57). Joeri heeft een jongere zus Femke (20) en een oudere broer Stijn (25). Joeri woont bij zijn ouders in Lenteleven in Heule.

LOOPBAAN

Joeri studeerde houtbewerking aan de BuSo De Hoge Kouter Kortrijk en werkt nu in het houtatelier van de branding. Daar maakt hij onder andere designvoorwerpen die te koop zijn in de winkel/verwencafé ‘Het Idee’ in het Ring Shopping Kortrijk.

VRIJE TIJD

Joeri’s hobby’s zijn fietsen, wandelen, voetbal en op Playstation spelen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.