Krak Inge Briels : “Iedereen heeft zijn of haar verhaal over het klooster”

Inge Briels met haar man Sven Wouters en zoon Sam.©Eric Flamand Eric Flamand
Inge Briels met haar man Sven Wouters en zoon Sam.©Eric Flamand Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Samen met haar gezin reed Inge Briels -de kersverse Krak van Mesen- in de zomer van 2017 haar geboortedorp Merksem binnen na een vakantie. Haar man zag haar stralen wanneer herinneringen werden opgehaald en zei dat ze haar droom, een B&B, moest waarmaken. Inge googelde en kwam terecht bij het oud-klooster in Mesen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Mesen was mij totaal onbekend, maar de foto sprak me zo aan dat we in april 2018 de bed and breakfast nieuw leven inbliezen”, opent Inge Briels. “Wat we eerder zouden zoeken in Frankrijk, zoals veel Belgen, vonden we uiteindelijk in het vredige Mesen.”

De Antwerpse maakte van Le Cloître opnieuw een drukbezochte B&B. “Ondanks corona kunnen we spreken van een geslaagd jaar. Gelukkig biedt dit oud klooster zodanig veel ruimte dat we onze gasten een coronaproof verblijf kunnen aanbieden. Zo goed als bij elke kamer hoort een aparte zit- en eetruimte.”

De kamers van Le Cloître in Mesen zijn genoemd naar wetens- en bezienswaardigheden in Mesen (Sint-Niklaas naar de kerk, Adèle naar de gravin van Mesen en Joseph naar de patroonheilige van het klooster) en één kamer naar haar vader Jacques. (lacht) “Gelukkig heet mijn vader geen Eddy, want Saint Eddy zou niet zo goed geklonken hebben als Saint Jacques.”

Inge had dan ook een sterke band met haar vader. “Ik was de laatste drie jaar van zijn leven zijn mantelzorgster. Papa stierf nu vijf jaar geleden aan de spierziekte ALS. Hij was enorm trots dat ik nog een diploma als binnenhuisarchitecte behaalde. Hij hoopte dat ik ermee aan de slag ging. Ik hoop dat hij het nu nog kan zien dat ik dit volledig kon met het inrichten van dit klooster.”

My Way to Walk

Inge is van opleiding tandtechnieker. “Uiteindelijk heb ik dat nooit als beroep gedaan, maar ging ik als tandartsassistente aan de slag. Geen idee of mijn eerste job afhing van het toen populaire liedje waarvan iedereen weet dat het altijd lente is in de ogen van de tandartsassistente. Maar voor mij alvast niet, bij het minste bloed trok ik wit…”

De Vredeswandeling is echt wel must

Dankzij haar B&B is Inge samen met haar man en zoon al goed ingeburgerd in Mesen. “We hebben van bij de start het verenigingsleven opgezocht. Ook al begrepen we niet altijd dat dialect, we begrepen vlug dat we hier welkom waren. En elke Mesenaar heeft wel zijn of haar verhaal over dit klooster.”

Na bijna drie jaar heeft Inge ondertussen haar stad en bewoners leren kennen. “Ook mede dankzij de gasten. Ze betrekken me graag in hun verhaal dat ze hier beleven. En dat draaide met de opening in april 2018 vooral rond de Eerste Wereldoorlog. Nu komen heel wat van onze gasten hier hemelse rust zoeken en ongestoord wandelen. Met plezier promoot ik de Vredeswandeling. Wie tijdens de wandeling hier binnenspringt, schenk ik graag een warm drankje in. De opbrengst stort ik door naar het project My Way to Walk van Cyrano. Zijn grootouders wonen hier in Mesen.”

Ook organiseerde Inge voor de actie al een huis-aan-huisontbijt. “Tijdens de winter staan we per ontbijtmand 5 euro af aan het project. In deze kleine stad is het makkelijk om de ontbijtmanden aan huis te leveren.”

Wat is je favoriete seizoen?

“Met stip de zomer, dan kunnen we hier in Le Cloître volop genieten van onze tuin die zeker een meerwaarde is voor de gasten. Maar ook de winter, zeker de periode rond kerst, vind ik ook zalig. Vooral omdat ik me dan kan uitleven met de kerstversiering. Dan voel ik me nog eens binnenhuisarchitecte.”

Wat is je favoriete plek in Mesen?

“Een plek heb ik niet echt of ik moet alle bezienswaardigheden opsommen. Maar wat voor mij onvergetelijk is, is de lange rechte weg van Wijtschate naar Mesen die we ooit namen om de eerste afspraak te maken rond de aankoop van Le Cloître. En dan vooral dat moment waarop de Sint-Niklaaskerk opduikt, een kerk die hoog boven Mesen uitsteekt en waarvan de toren straks iedere bezoeker een prachtig panorama zal bezorgen.”

Wat is je favoriete wandeling?

“De Vredeswandeling, makkelijk om volgen door de nagelklinkers op het wegdek. Een must voor al mijn gasten, met mooie vergezichten en vele weetjes over Mesen. Totaal verschillend met een wandeling in mijn geboortestreek. Daar verandert de eerste sneeuwval al vlug in een vieze brij. Hier in Mesen ligt alles er lang vredig wit bij.”

Inge Briels

Privé

Inge Briels (43) werd geboren in het Antwerpse Merksem en is gehuwd met Sven Wouters (46). Ze hebben één zoon, Sam (12). Inge volgde aan de middelbare school een opleiding tot tandtechnieker.

Loopbaan

Ze begon na haar studies als tandartsassistente. Aansluitend deed ze secretariaatswerk en werkte ze in de voedingszaak van haar zus Debby. Ze zorgde ook drie jaar lang voor haar papa Jacques die ondertussen overleden is. Als ALS-patiënt koos hij voor euthanasie. Ze baat sinds april 2018 B&B Le Cloître Saint-Joseph uit.

Vrije tijd

Gasten ontvangen, koken, het huis inrichten en creatief bezig zijn, dat zijn haar hobby’s. “Dat ik dit alles kwijt kan als uitbaatster van een B&B vind ik zalig”, aldus Inge.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.