Krak Hannes D’heedene :“Willen blijven verrassen met unieke creaties”

Hannes D’heedene met van links naar rechts dochter Lea, echtgenote Sietske Deleersnyder en de tweeling Achiel en Jef.© DRD
Hannes D’heedene met van links naar rechts dochter Lea, echtgenote Sietske Deleersnyder en de tweeling Achiel en Jef.© DRD
Roland Van de Steene
Roland Van de Steene Medewerker KW

Hannes D’heedene is trots op zijn nieuwe titel van ‘de Krak van Deerlijk’. De jonge chocolatier toont in zijn bereidingen een passie voor smaak, vorm en kleur. Een aanpak die hem in nauwelijks vijf jaar tijd geen windeieren heeft gelegd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het was al een hele eer dat ik bij de vijf genomineerden was”, reageert Hannes bescheiden op zijn nieuwe titel. “Dat ik uiteindelijk de hoofdvogel heb afgeschoten, doet uiteraard bijzonder veel deugd. Het is een erkenning voor onze aanpak. We gaan het geweer zeker niet van schouder veranderen maar op de ingeslagen weg verdergaan”, vertelt Hannes.

“Ik had nooit verwacht dat het allemaal zo’n vaart ging lopen toen ik na het lager naar Ter Groene Poorte in Brugge trok voor de opleiding tot bakker. Tijdens mijn specialisatiejaar kreeg het ‘chocoladevirus’ me helemaal te pakken. Daar is de belangrijke basis gelegd. Ik heb later ervaring opgedaan bij verschillende bakker-chocolatiers. Eerst op kleinschalige basis waar ik echt heb leren werken met chocolade en later in een grote firma van chocoladedecoraties waar ik ook zelf nieuwe dingen kon uitproberen.”

Zijn droom, een eigen atelier starten, werd in 2016 realiteit. In zijn vader Luc, die voorheen in de textielbranche actief was, vond hij als meewerkende vennoot een perfecte partner.

Papa Luc

“Er is veel voorbereidend werk aan voorafgegaan”, gaat Hannes verder. “We kregen het niet zomaar in de schoot geworpen. We moesten van nul beginnen. We hebben heel wat geëxperimenteerd om met de juiste afgewerkte producten te kunnen uitpakken. Ik ben mijn vader heel dankbaar. Hij staat mij nog altijd met raad en daad bij. Ook Sietske verdient zeker een pluim! Zij heeft mij altijd gesteund om mijn droom te kunnen verwezenlijken.”

Ik heb een voorliefde voor alles wat ambachtelijk gemaakt is

“Van bij de start hebben we de lat hoog gelegd door pralines met iets extra’s aan te bieden. We proberen te verrassen met unieke creaties en fascinerende smaakcombinaties. Ook de perfecte vorm en kleur zijn essentieel in onze artisanale bezigheden. Niet alleen de smaakpapillen maar ook de ogen willen immers wat. Ik werk in een open atelier zodat het voor de klanten een beleving is. Die weloverwogen aanpak werkte van bij de start voortreffelijk.”

Erkenning

“De erkenning volgde snel want we werden door de middenstandsorganisatie Unizo verkozen tot Starter van het Jaar 2016 van West-Vlaanderen. Kort daarna ontvingen we het authenticiteitslabel voor ambachtelijke ondernemers, Handmade in Belgium. We zijn een van de 101 hotspots van Toerisme Leiestreek en werden nu voor het derde jaar op rij opgenomen in de Gault&Millau”, klinkt het trots.

“Ik blijf enthousiast verder werken. We blijven zoeken naar nieuwe creaties. Dat zal straks wel vanop een andere locatie gebeuren. Het huidige atelier is te krap geworden en ook naar visibiliteit toe zitten we hier niet ideaal. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we in het najaar van 2022 onze intrek nemen op het gelijkvloers van Karamel. Dit nieuwbouwproject wordt gerealiseerd aan het Kerkplein in het centrum van de gemeente.” (Rik Devos)

Hannes D’heedene en Deerlijk: twee handen op één buik?

“Ik ben trots om Deerlijknaar te zijn. Mijn (groot)ouders zijn allen rasechte Deerlijknaars. Ik voel me hier perfect thuis. Deerlijk heeft een bruisend verenigingsleven, zowel op het vlak van jeugd, sport als cultuur. Na een wat moeilijkere periode, waarin enkele zaken de deuren sloten, is het centrum aan het heropleven. Dat jonge mensen de stap durven zetten naar een zelfstandig bestaan, is de max.”

Denken of doen?

“Urenlang met de neus in de boeken zitten, is nooit mijn dada geweest ( knipoogt ). Laat mij maar creatief zijn met chocolade in mijn atelier. Maar een zaak runnen, is uiteraard meer dan dat. Als je een nieuw product wilt lanceren, vergt dat toch enige voorbereiding. Gelukkig kan ik hiervoor rekenen op mijn papa Luc.”

Waarmee kunnen ze jou culinair verwennen of verrassen?

“Samen met Sietske ga ik heel graag uit eten. Er zijn in de regio heel wat toffe restaurants, bistro’s en eethuisjes waar je voortreffelijke zaken voorgeschoteld krijgt. Als we tijdens een stadsbezoek ergens voorbij een ‘concullega’-chocolatier passeren, ga ik altijd eens binnen en koop ik er pralines. We kunnen nog altijd bijleren.”

Hannes D’heedene

PRIVE

Hannes is 34 jaar en getrouwd met Sietske Deleersnyder. Samen met de tweeling Achiel en Jef en hun jongste spruit Lea wonen ze in de Lijsterlaan.

Daar is ook het atelier en de winkel van Chocolaterie

D’heedene gevestigd.

LOOPBAAN

Na zijn lagere school in Deerlijk trok Hannes naar Ter Groene Poorte in Brugge voor de opleiding ‘bakkerij’. Hij volgde er een specialisatiejaar ‘chocolade’. Hij deed ervaring op bij diverse chocolatiers en startte in 2016 met zijn eigen zaak.

VRIJE TIJD

Hannes spendeert graag tijd met familie en vrienden. Hij houdt van uit eten gaan en van uitstapjes. Bricoleren, zeg maar creatief naar oplossingen zoeken voor allerlei problemen, interesseert hem zeer. In de tuin werken vindt hij ontspannend.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.