Krak Geike Verstraete : “Chiro is voor mij een vorm van dienstbetoon”

Geike Verstraete is al bijna haar hele leven gebeten door de Chiromicrobe.© LB
Geike Verstraete is al bijna haar hele leven gebeten door de Chiromicrobe.© LB
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Geike Verstraete is al drie jaar de gedreven hoofdleidster van de Chiromeisjes. Samen met haar 16 afdelingsleidsters speelt ze het klaar om een groep van 100 enthousiaste meiden te boeien. Al is dit nu in deze coronatijden niet altijd even simpel, vertelt de kersverse Krak van Meulebeke.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“De liefde voor de Chiro is me met de paplepel ingegeven”, vertelt Geike. “Mijn mama, Hilde Belaen, was ooit negen jaar hoofdleidster en enkele jaren kampleidster. Mijn papa, Nico Verstraete, nam enkele jaren de leiding waar bij de jongens. Ik ben in de Chiro gegaan toen ik in het derde leerjaar zat. Mijn ouders hebben me er nooit toe gedwongen. Het was eerder op aanraden van vriendinnen dat ik de stap naar de Chiro zette. Ik vond de zondagse speelnamiddagen gewoon het einde. Het werd een heerlijk verlengstuk van de speelmomenten op school samen met de vriendinnen. Mijn eerste kamp beleefde ik pas op 16-jarige leeftijd. De vakanties met mijn ouders waren immers steeds een fijn gebeuren dat ik absoluut niet wilde missen. We trokken dan naar Cyprus waar mijn ouders vrienden hadden. Voor mij was dit telkens weer een stukje thuiskomen.”

Kansen geven aan kinderen met een beperking

“Na de lagere schooljaren veranderde er heel wat. Vriendinnen trokken naar verschillende middelbare scholen en de zondagnamiddagen waren dan steeds warme momenten van ontmoeting.”

Ideale Bindmiddel

“Dan besef je dat Chiro het ideale bindmiddel was en nog steeds is om contact met elkaar te houden”, vertelt Geike. “Op die momenten worden de kampen een ware belevenis. Dan ben je voor 10 dagen even zorgeloos weg uit je dagelijkse omgeving. Dan besef je dat je trots mag zijn om tot de Chirofamilie te behoren. Vanzelfsprekend ligt er hier een grote opdracht voor de leiding van de groep. Iedereen moet goed op elkaar afgestemd zijn. Een goede kampvoorbereiding is een absolute noodzaak want als leiding draag je eenmaal een enorme verantwoordelijkheid. Ik probeer steeds, ook voor de gewone zondagse speelnamiddagen, mijn groep leidsters optimaal te motiveren zodat ze met de juiste energie aan de slag kunnen en die weten door te geven aan de leden. Om te zorgen dat alles optimaal blijft verlopen, is een evaluatie nadien noodzakelijk.”

Rolmarathon

“Verder organiseren we ook activiteiten met de volledige Chirofamilie. Dan denk ik vooral aan onze jaarlijkse Chiro rolmarathon nog steeds het topmoment in onze werking die weldra zijn gouden jubileum mag vieren. In 2020 is de ‘rol’ ons ontglipt maar dit jaar willen we, coronaveilig, een ‘aangepaste’ rolmarathon serveren. Hiervoor zijn we met de leiding nu al druk in de weer. Mijn grote dank hierbij aan hoofdleider Lennert Lapeere en zijn ploeg leiders. Ook met de nieuwe kampperiode 2021 in de omgeving van Tilburg zijn we al bezig.”

“Bij dit alles mag ik zeker mijn vriend Emiel Fraeyman niet vergeten. Hij begrijpt als geen ander wat Chiro betekent want hij was ook ooit lid van deze jeugdbeweging in Pittem. Momenteel ontfermt Emiel zich, naast zijn studies kinesitherapie, over de jeugdspelers van Wingene en traint hij eveneens kinderen met een beperking.”

Werd je studiekeuze beïnvloed door je engagement in de Chiro?

“Ik speelde al lange tijd met de idee om de richting kiné te volgen maar dan specifiek voor kinderen met een beperking. Ik twijfelde ook om voor verloskunde te kiezen. Toen ik een lezing bijwoonde over Pedagogische Wetenschappen, was de keuze vlug gemaakt.”

Wat trekt jou daarin zo aan?

“De richting orthopedagogiek sluit heel goed aan bij hoe ik onze Chirowerking verder wil uitbouwen. Ik zou heel graag nog meer kleur binnen onze Chiromuren halen. Ik begrijp dat dit niet vanzelfsprekend is en een zeer goede voorbereiding vergt van iedereen. Volgend jaar loop ik zes maanden stage en werk ik ook mijn masterproef af. Die zal handelen over ‘Inclusief onderwijs’.

Wat is jouw toekomstdroom?

“Ik breek een lans om alle kinderen les te laten volgen in eenzelfde schoolomgeving. Dan heb ik het over leerlingen met of zonder handicap, anderstalige nieuwkomers of leerlingen uit kwetsbare gezinnen. Kinderen met een beperking moeten dezelfde ontplooiingskansen krijgen als kinderen zonder handicap. Dit geldt zowel voor het onderwijs als voor alle vormen van ontspanning.”

Geike Verstraete

Privé

Geike Verstraete, geboren op 15 juni 1999, is de dochter van Hilde Belaen en Nico Verstraete. Ze heeft nog een jongere zus Indy. Het gezin woont in de Schoondorpstraat.

Loopbaan

Na haar lagere schooljaren in Meulebeke koos Geike resoluut voor de afdeling Latijn-Moderne Talen aan De Bron in Tielt. Momenteel volgt ze een opleiding Pedagogische Wetenschappen-Orthopedagogiek aan de Gentse universiteit waar ze haar eerste masterjaar

gestalte geeft.

vrije tijd

Heel wat van haar vrije tijd besteedt Geike aan de Chiro. Toch weet ze nog steeds een prima balans te bewaren tussen haar studies, haar vrije tijd en haar vriend Emiel Fraeyman.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.