Krak Dorine Snoeck : “Ik wil anderen helpen met raad en daad”

Haar gezin speelt duidelijk de hoofdrol in het leven van Dorine, die nog zolang mogelijk van de warmte van haar man, kinderen en kleinkinderen wil genieten.© Jan Goossens
Haar gezin speelt duidelijk de hoofdrol in het leven van Dorine, die nog zolang mogelijk van de warmte van haar man, kinderen en kleinkinderen wil genieten.© Jan Goossens
Redactie KW

Dorine Snoeck kwam met overtuigende cijfers als winnaar uit de bus voor de Krak van Pittem. Ze is duidelijk iemand met een groot hart, die altijd voor anderen klaar staat en die, ondanks haar ziekte, toch een verbazend positieve ingesteldheid blijft houden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik was vooreerst zeer verbaasd als Krak gekozen te zijn en wil iedereen die voor mij gestemd heeft bedanken”, steekt Dorine enthousiast van wal. “Ik ben wel sociaal en wellicht heeft dat ook ergens meegespeeld. Ik heb ook met iedereen medelijden, wil altijd iedereen helpen en wil voor iedereen proberen goed te doen, iets wat uiteraard niet kan, maar toch blijf ik het proberen. Ondanks dit alles heb ik echter nooit de behoefde gevoeld om lid te worden van een vereniging, maar probeer op mijn eentje zoveel mogelijk anderen te helpen met raad en daad.”

Voorraadkamer

“Ik kan moeilijk iets weggooien en denk altijd dat ik met oude spulletjes nog iemand een plezier kan doen. Ik verzamel dan ook kleren, schoenen en andere zaken in een soort van voorraadkamer, die een beetje mijn uitvalsbasis is. Mijn verzamelwoede heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik in 2010 door het online platform Yunomi verkozen werd tot ‘Vrouw van het Jaar’.”

Positief blijven helpt zeker

“In die periode hielp ik met de verzamelde spullen mensen die het moeilijk hadden om de touwtjes aan elkaar te knopen. Naar aanleiding van een oproep van het platform had ik dit verhaal gedeeld en blijkbaar sprak dit de lezers dermate aan dat ik tot winnaar uitgeroepen werd. Ik heb mij ook eens ingeschreven voor De Droomfabriek met als droom met Artsen Zonder Grenzen naar het buitenland te gaan werken. Ik werd uiteindelijk niet geselecteerd, maar heb enkele jaren later voor deze organisatie wel in drie dagen tijd 82 paar sportschoenen ingezameld. Daarnaast help ik met mijn gratis spullen waar ik kan, zoals bijvoorbeeld bij asielzoekers of nieuwe buitenlandse gezinnen, die vanaf nul moeten beginnen.”

Mondmaskers

“In het voorjaar van 2020 heb ik dan 1.880 mondmaskers gemaakt. Omdat ik zelf bang was voor corona had ik al mijn nog openstaande vakantie opgenomen en om de tijd nuttig te besteden ben in mondmaskers beginnen te maken voor mijn gezin en familie. Ik had hiervan een foto op facebook gezet en de bal ging aan het rollen. Van overal, onder andere van de gemeente, kwam de vraag naar mondmaskers en dus ben ik een versnelling hoger geschakeld. Uiteindelijk heb ik er 900 gemaakt voor de gemeente, 240 voor de politiezone Tielt, 360 voor de federale politie en de rest voor vrienden en kennissen. Door mijn ziekte ben ik ermee moeten stoppen, anders had ik er nog veel meer gemaakt. Ik heb er nooit geld voor gevraagd, maar sommige mensen wilden toch iets betalen. Al dat geld is naar een goed doel gegaan. Facebook speelt overigens toch wel een aanzienlijke rol in mijn leven. Net nadat ik ziek werd heb ik de facebookgroep ‘Samen sterk!!’ opgericht. Daarnaast ben ik nog beheerder van de groepen ‘Alles gratis’, ‘Pittem en Egem zoals het vroeger was …’ en nog een zoekertjespagina. Op die manier blijf ik onder de mensen.” (Jan Goossens)

Kan je het verloop van je ziekte even schetsen?

“Op mijn 35ste werd baarmoederhalskanker vastgesteld. Gelukkig waren we er toen voldoende snel bij en genas ik. In augustus 2010 kreeg ik de diagnose borstkanker, waarna een borstsparende operatie en bestralingen volgden. Op 9 juli vorig jaar kreeg ik plots moeite met praten en stelde men vast dat ik een hersentumor had. Uit de verdere onderzoeken bleek dat ik terminale longkanker had met uitzaaiingen naar de hersenen.”

Hoe ging je familie daarmee om?

“Het was uiteraard elke keer een zware klap voor mijn man, mijn kinderen en mijn ouders. Ik weet dat ze mij steeds wilden steunen, maar weet ook wel dat ze thuis dan uithuilden bij elkaar. Corona heeft het in juli nog wat lastiger gemaakt. Ik moest iedereen telefonisch op de hoogte brengen en bijna niemand mocht mij bezoeken.”

Hoe slaag je erin om toch zo positief te blijven?

“Geloof me, dat lukt ook mij niet altijd. Vooral toen ik de laatste maal het verdict te horen kreeg, sloeg de angst toch wel toe. Ik heb echter zeer snel de knop weer omgedraaid. Er zijn altijd twee mogelijkheden: je kan in een hoekje gaan zitten huilen of je kan positief zijn en er nog het beste proberen uit te halen.”

Dorine Snoeck

Privé

Dorine Snoeck (60) is gehuwd met Daniël Van Hauwaert (70) en woont in de Schuiferskapellestraat in Pittem. Ze is de mama van Alexander (41) en Maxime (30) en de trotse oma van Kjell (12), Curtis (4) en Eva (1,5).

Loopbaan

Dorine is haar loopbaan begonnen als poetsvrouw en heeft daarna 23 jaar bij de politie regio Tielt gewerkt als administratief medewerker op het gerechtelijk kantoor. Sinds 1 november 2020 is ze met pensioen.

Vrije tijd

Dorine is een bezige bij. Ze heeft thuis een grote hobbykamer, waar ze druk doende is met knutselen, breien of haken. Het coronavirus en haar ziekte hebben haar genoodzaakt om thuis te blijven en zich daar creatief bezig te houden. Daarnaast wil ze zich vooral zoveel mogelijk het haar kinderen en kleinkinderen bezig houden.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.