Krak Daniël De Rycker : “Kennis bijbrengen over bijen is mijn doel”

“Ik ben aangenaam verrast met mijn trofee als Krak van Gistel.”©TVA TVA
“Ik ben aangenaam verrast met mijn trofee als Krak van Gistel.”©TVA TVA
Redactie KW

De Gistelnaars verkozen Daniël De Rycker tot hun Krak van 2020. Als imker mocht hij de afgelopen jaren al twee erkenningen in ontvangst nemen voor zijn fel gesmaakte honing. Maar bovenal is het met passie uitdragen voor het vak en de bijhorende ambassadeursrol die Daniël de titel oplevert.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Iedereen noemt hem Danny – dus zullen wij dat ook maar doen. Pas een jaar of acht geleden begon de inwoner van de Vrijheidsstraat in Snaaskerke met het houden van bijen of imkeren. “Ik was toen nog aan de slag bij Proximus in Brussel. Op dat moment was mijn pensioen al in zicht en ik ging op zoek naar een hobby om niet in het beruchte zwarte gat te vallen. Vroeger speelde ik volleybal, maar omdat mijn knieën kapot zijn, zit sporten er niet meer in. Ik kwam uit op imkeren. Ik was altijd al begaan met de natuur en zocht daarin mijn heil. Na het volgen van een cursus in Poperinge ging de bal aan het rollen.”

En dat ‘zwarte gat’? “Ach, ik ben het nooit tegengekomen”, lacht Danny. “Ik werd secretaris bij de regionale imkervereniging Kustbie en hield me bezig met alle administratie. In 2019 kreeg ik met mijn imkerij ‘Bij de honingmaker’ zowel het kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ als de erkenning tot Vlaams streekproduct. Daar ben ik toch wel fier op. Ik heb op dit moment vijftien bijenkasten staan: bij mij thuis, in Roksem, Koekelare, Kortemark en de bijenhal nabij de Oostmolen in Gistel zelf.”

Gezondheidsagent

Helaas staat het bijenbestand wereldwijd onder grote druk. “En net daarom probeer ik op verschillende manieren om mensen kennis bij te brengen over deze belangrijke beestjes. Ook het leven van de bijen zelf verbeteren, is mijn doel”, vertelt de bekroonde imker. “Als secretaris van de Kustbie sta ik ook collega-imkers bij met raad en daad. En in de bijenhal in Gistel ontvangen we met onze vereniging ook scholen om zo kinderen kennis te laten maken met de bij, bijenkasten en het imkeren. Intussen ben ik ook gezondheidsagent bij Honeybee Valley, een kennis-, diensten- en informatiecentrum dat werd opgericht in de schoot van de Universiteit van Gent. Door samenwerking proberen ze oplossingen te vinden om het bijenbestand op peil te houden. Zo is er een wetenschappelijk onderbouwd kweekprogramma van koninginnen waarbij gezocht wordt naar de sterkste en meest resistente exemplaren om nieuwe volkeren te stichten. Op die manier proberen we de bijensterfte in te dijken.”

“Plant zoveel mogelijk bloemen en struiken”

Intussen schrijft Danny ook artikels voor The Beekeepers Quarterly, het internationaal leidinggevend vakblad voor imkers.

De prijs leeft in Gistel, en dan vooral in Snaaskerke. Collega-dorpsbewoner Roland Maene, die als gewezen zaalwachter en supervrijwilliger ook genomineerd was, eindige op de tweede plaats. “Danny is een verdiende winnaar”, zegt een sportieve Roland. “Mijn zus, die in de Zedelgemse deelgemeente Loppem woont, was trouwens ook al eens tweede. En vorig jaar werd mijn buurman André Steelandt bekroond tot Krak. Dankzij de overwinning van Daniël blijft de Krak-trofee toch maar mooi in ons gezellig dorpje.” Met Luk Lowyck (2011) en Daniël Quintens (2016) telt Snaaskerke nog enkele oud-winnaars. (Timmy Van Assche)

Sijpelt het enthousiasme verder door in de familie?

“Martine is m’n steun en toeverlaat. Ook onze zoon Maarten en schoondochter Jessica David (28) volgden een imkercursus. Samen werken we dan bijvoorbeeld aan de bijenkasten. Ik hoop dat mijn enthousiasme ook andere geïnteresseerden kan overhalen om in dit prachtige vak te stappen.”

Hoe kunnen we bijdragen tot het welbevinden van de bij?

“Alle beetjes helpen om hun overlevingskansen te doen stijgen. Het is simpel: plant zoveel mogelijk bloemen en struiken. Tijm, marjolijn, rozemarijn, munt, lavendel, klimhortensia, fruitbomen of bessenstruiken, hyacint, sneeuwklokje… (lacht) Enfin, ik zou kunnen blijven doorgaan. Eenjarige bloemen doen het bijvoorbeeld prima. En wie geen tuin heeft of op appartement woont, kan al bijdragen met een simpele bloembak.”

Maak je nog andere dingen, naast honing?

“Ik giet kaarsen met behulp van bijenwas en we doen aan korfvlechten. Dat past er allemaal goed bij. De ambacht van imkers op een positieve manier in de kijker zetten: dat is toch hét doel. Omdat ons werk belangrijk en nuttig is.”

Daniël De Rycker

Privé

Daniël (64) is dit jaar 43 jaar getrouwd met Martine Van Litsenburgh (62), voorheen onthaalmedewerkster van ziekenhuizen Sint-Jozef en Damiaan in Oostende. Ze hebben een zoon, Maarten (32).

Loopbaan

Studeerde bouwkunde aan het VTI in Oostende. Ging daarna aan de slag bij de toenmalige RTT en maakte de omslag naar Belgacom en Proximus mee. “Ik heb nooit een andere werkgever gekend en was er in totaal 44 jaar, 4 maanden en 4 dagen actief.” Daniël volgde ook informatica en Engels aan de avondschool.

Vrije tijd

Naast het houden van bijen, gaat Danny graag wandelen of een weekendje weg. Ook televisieprogramma’s op de BBC over interieur en antiek staan hoog aangeschreven.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.