https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Krak Conny Folens : “We moeten samen blijven strijden tegen kanker”

De krak van Ardooie Conny Folens samen met haar man Wim Vindevogel.©JOKE COUVREUR Joke Couvreur
De krak van Ardooie Conny Folens samen met haar man Wim Vindevogel.©JOKE COUVREUR Joke Couvreur
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Conny Folens mag zich Krak van de gemeente Ardooie noemen. Dat heeft ze ongetwijfeld te danken aan haar veelzijdige sociale inzet en haar engagement voor Kom op tegen Kanker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Conny heeft een uitgebreide interesse voor heel wat zaken. Van opleiding is ze kapster. “Na vier jaar leercontract in Ardooie en in Rumbeke heb ik gedurende 18 jaar de stiel uitgeoefend als zelfstandige op de Tassche. Toen een renovatie van het kapperssalon zich opdrong, koos is met veel traantjes om het gemis van mijn klanten, voor een carrièreswitch. Mijn drive om met jongeren te werken, dreef me naar het onderwijs, meer bepaald de kappersschool. Maar toen ik op de drempel stond van deze nieuwe loopbaan besliste een ongeval er anders over. Weg onderwijsloopbaan en opnieuw vele traantjes.”

Palliatieve zorg

Die periode van inactiviteit kreeg finaal nog een nuttige wending. “Mijn pa was in een fase van palliatieve zorg. Het gaf me de gelegenheid om hem in zijn levenseinde bij te staan. Iets waar ik bijzonder dankbaar op terugkijk.” Van haar papa erfde Conny de liefde voor toneel. Ze acteerde vele keren bij Were Die op de Tassche en kreeg rollen bij Kunst Veredelt in Roeselare. Een hele tijd later kriebelde het opnieuw en kwam ze op de planken bij het Arko Dorpstheater. “De rol die mij het meest bijgebleven is, was die van Lisa, een stom meisje dat de hele tijd geluiden moest maken. En in het stuk Steel Magnolia’s ging ik nostalgie ophalen in de rol van kapster.”

Kom op tegen kanker

In haar hart heeft Conny een afzonderlijke kamer voor Kom op tegen Kanker. “Samen met Wim en zoveel anderen zetten we ons hiervoor ten volle in. Kanker treft immers iedereen. Zelf verloor ik mijn papa aan deze ziekte en ook een heel goede vriendin op jonge leeftijd. Dank zij KoTK kunnen we onderzoek steunen en de strijd aanbinden tegen deze vreselijke ziekte. Samen maken wij vooruitgang maar we moeten volhouden op deze lange weg.”

Goede vrienden uit Kortemark lokten Conny naar daar om er actief mee te werken aan acties zoals de toogmarathon van 24 uur met medewerking van enkele BV’s zoals Vic De Wachter en Gilda De Bal.

Papa was een BT, een bekende Tasschenaar

Door de coronapandemie kon de toogmarathon vorig jaar niet doorgaan. “We mikken nu op 3 en 4 juli. Ondertussen blijven we ook de rosse centjes verzamelen. Wie nog rostjes heeft, mag ze mij bezorgen.”

Conny is ook dierenliefhebster in hart en nieren. Twee Engelse bulldogs zijn hier de revue gepasseerd en ook, twee poezen waren opgenomen in het gezin. “Nu hebben we een adoptiekatje dat hier regelmatig langskomt en die we met veel liefde koesteren;”

Conny vindt ten slotte haar genoegen in een ritje met de Harley, al dan niet in clubverband. “Genietend van de vrijheid als passgier, want door mijn ongeval is rijden spijtig genoeg geen optie.”

En de toekomst ? “Genieten van jet leven, want het duurt maar even! Dat is genieten van de Harley, de kookkunsten van Wim, het toneel en een reisje maken als het weer kan en mag. Maar vooral mijn bijdrage blijven leveren aan Kom op tegen Kanker”

Wat boeit jou op de Tassche?

“Heel veel en het is fijn om hier te wonen. Bijna dagelijks doe ik er boodschappen en ik ontmoet er steeds fijne mensen en klanten uit mijn kappersperiode.”

Wat mis je op de Tassche?

“Ons modern kerkje was een symbool voor onze kleine gemeenschap op de grens van drie gemeenten, Ardooie, Roeselare en Izegem. Na de grote brand waarbij de kerk verwoest werd, is er gelukkig een nieuwe opportuniteit gekomen. We hebben er een cultureel centrum in de plaats. En om nog eens persoonlijk te zijn: ik mis er ook mijn papa.”

Uw papa was er een BT?

“Een bekende Tasschenaar! Dat is hij zeker. Hij is overleden op 10 december 2002 en was amper 62 jaar. Twee jaar strijd tegen een kloteziekte. Hij was mijn rots in de branding en een dorpsfiguur die steeds ten dienste stond van iedereen. Tassche kermis was voor hem een hoogdag, begin augustus. Hij was er betrokken bij de organisatie van de koers. Hij was ook de zanger in het orkest van Danny Dee en stond zo op vele podia.”

Conny Folens

Privé

Geboren in Roeselare op 31 mei 1963. Gelukkig gehuwd met Wim Vindevogel. Wim en Conny zijn al 31 jaar een koppel, waarvan 17 jaar gehuwd. Ze zijn kinderloos, maar zielsgelukkig en dankbaar met twee toffe meiden (Evie en Justine) van wie ze peter en meter zijn. Ze wonen in de Pontleenstraat op de Tassche in Ardooie

Loopbaan

Conny eindigde haar lagere school op de Tassche aan de vrije basisschool. Daarna was er het middelbaar in het Instituut der Heilige Kindsheid te Ardooie. Ten slotte afgestudeerd in de kappersschool. Conny was zelfstandig kapster op de Tassche. Ze wilde overstappen naar het onderwijs, maar werd geremd door een ongeval.

Vrije tijd

Toneel, reizen, ritje met Harley Davidson (als passagier).

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.