Krak Cindy Vandevoorde : “Mooiste van ijsboerderij is contact met de mensen”

Krak van Torhout Cindy Vandevoorde (42) op haar ijsboerderij met haar man Björn Moyaert (41) en hun kinderen Sam (11), Laure (14) en Fien (16).©Johan Sabbe Johan Sabbe
Krak van Torhout Cindy Vandevoorde (42) op haar ijsboerderij met haar man Björn Moyaert (41) en hun kinderen Sam (11), Laure (14) en Fien (16).©Johan Sabbe Johan Sabbe
Johan Sabbe

Je moet er een krak voor zijn. Vanuit het niets een succesvolle ijsboerderij uit de grond stampen, tegelijk met je man meehelpen op zijn gemengd landbouwbedrijf, een gezin met drie kinderen runnen en tot een jaar geleden ook nog lesgeven in de eerste graad van het secundair onderwijs. Cindy Vandevoorde combineert het allemaal alsof het niets is en werd Krak van Torhout.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Begin 2020 heeft Cindy dan toch op één vlak gas teruggenomen. Sindsdien is ze geen leerkracht wiskunde meer aan de Middenschool Sint-Rembert. Ze pinkte een traantje weg toen ze na 19 jaar afscheid nam, maar intussen beseft ze maar al te goed dat het de juiste beslissing was. “De hoge vlucht die IJsboerderij Moereveld genomen heeft, liet me echt geen keuze.”

Het roomijs, ter plaatse bereid met verse melk van de eigen koeien, viel van bij de start in juni 2019 meteen in de smaak. Gevolg: de ijsboerderij bij de hoeve van Cindy en haar man Björn Moyaert boomde al na een paar weken. “Ik ben wel een en ander gewoon op een druk landbouwbedrijf als het onze, maar de enorme vraag naar mijn roomijs overviel me”, geeft Cindy toe. “Ik had me goed voorbereid en onder meer de opleiding ambachtelijke ijsbereider gevolgd aan Syntra West, maar dit had ik écht niet verwacht. In het drukke roomijsseizoen, van april tot eind september, heeft Björn op het landbouwbedrijf weinig aan mij. Ik ben dan zo goed als voltijds met de ijsboerderij bezig. Plus: met ons gezin van drie kinderen. Uiteraard vragen onze dochters Fien en Laure en onze zoon Sam ook aandacht.”

Mondje chocolade-ijs

Welk soort ijs het meest populair is? “Er is in elk geval keuze genoeg”, lacht Cindy. “Ik heb intussen om en bij de 25 soorten. De gewone vanille verkoopt altijd goed, maar ook smaken als stracciatella, speculoos, banaan, aardbei en caramel doen het uitstekend. Er is voorts veel vraag naar mijn suikervrije roomijs, met de smaken tropical en ananas als toppers. Alle ijs is gemaakt van de verse melk van ons bedrijf. Ik maak er een punt van om ook het ijs zo vers mogelijk te verkopen. Dat smáák je gewoon.”

Veel van mijn oud-leerlingen komen nu een ijsje bij me eten

“De klanten kunnen in het seizoen elke dag van 13.30 tot 18 uur langskomen om ijs af te halen. Of om ter plaatse in onze tearoom van een ijsje of andere lekkernijen te genieten. Dat laatste kan nu al een tijdje niet meer als gevolg van corona en dat is natuurlijk jammer. In het najaar serveer ik in normale tijden naast ijs onder andere pannenkoeken, appeltaart en chocomelk. En in de eindejaarsperiode maak ik ijstaarten, al was dat dit jaar logischerwijze minder dan anders. In januari, februari en maart is de tearoom gesloten. De automaat maakt het iedereen gemakkelijk om op elk moment van het jaar en de dag ijs af te halen. En onze zelf geteelde aardappelen.”

“Waar ik naar uitkijk? Eindelijk weer eens een normaal jaar. Zonder corona, met veel fietsers en wandelaars die hier passeren, kinderen met een bruin omrand mondje van het chocolade-ijs, veel zon overdag en ‘s nachts regen voor de gewassen op de akkers. Ik mis al geruime tijd het allermooiste van onze ijsboerderij, met name het gemoedelijke contact met de mensen. En de vreugde op de gezichten van de jongens en meisjes als ze hun ijsje of pannenkoek krijgen. Plus: het leveren voor evenementen, waarvan ik er door corona meer dan 50 heb moeten afzeggen. Maar straks komt alles weer goed.”

Een jaar geleden ben je uit het onderwijs gestapt. Mis je het?

“Ik heb door de drukte van de ijsboerderij, het andere hoevewerk en ons gezin geen tijd om het te missen (lacht) . Toen ik in januari 2020 plots niet meer naar klas moest en dit na zowat 19 jaar lesgeven, deed het wel raar. Het was uiteraard mijn eigen beslissing, maar ik had niet verwacht dat ik er zo ondersteboven van zou zijn. Ik was emotioneel toen ik mijn wiskundeboeken voorgoed opborg. Al moet ik toegeven dat het gemis snel is weggeëbd. De combinatie van het lesgeven met het werk thuis was niet langer houdbaar. Intussen zitten de decimale getallen en de vierhoeken al heel diep (lacht) . Maar ik mis het contact met de jongens en meisjes wel. Geen nood: veel van mijn oud-leerlingen komen nu een ijsje bij me eten.”

Blijft er in alle drukte nog ruimte voor hobby’s en de pauzeknop?

“Ik probeer tijd te maken om af en toe een boek te lezen. Meestal zijn dat thrillers. Kijk, ik ben bezig met eentje van de Amerikaanse schrijver Harlan Coben. Ik ben voorts actief bestuurslid van Ferm, al staan onze activiteiten door corona momenteel op een laag pitje.”

Zou je nog een nieuw project willen realiseren op jullie boerderij?

“We hebben met succes een ijs- en aardappelautomaat geplaatst. In een apart chaletje langs de straat. Daar zou ik op termijn graag een melkautomaat bij willen. Dan kunnen de mensen van nóg een vers hoeveproduct genieten. Met die melk bereid ik ons roomijs.”

Cindy Vandevoorde

Privé

42 jaar, getrouwd met Björn Moyaert (41), ze wonen op hun hoeve in de Moereveldstraat, ze hebben drie kinderen Fien (16), Laure (14) en Sam (11).

Loopbaan

Leerkracht wiskunde, stopte een jaar geleden na 19 jaar met lesgeven aan de Torhoutse Middenschool Sint-Rembert, legt zich nu toe op haar IJsboerderij Moereveld die op 1 juni 2019 van start is gegaan, helpt voorts met haar man op hun landbouwbedrijf met akkerbouw, varkensteelt en vooral melkvee, verkoopt niet enkel haar ambachtelijke roomijs, maar houdt in niet-coronatijden ook een tearoom bij de hoeve open.

Vrije tijd

Bestuurslid van de landelijke vrouwenbeweging Ferm (vroeger KVLV), boeken lezen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten