Krak Christel Patfoort : “Ik probeer iets moois te maken van zwerfvuil”

Christel Patfoort gaat creatief om met het zwerfvuil dat ze vindt.©MVO MVO
Christel Patfoort gaat creatief om met het zwerfvuil dat ze vindt.©MVO MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Christel Patfoort had helemaal niet verwacht om de titel van ‘de Krak van Nieuwpoort’ binnen te halen. Maar haar inzet voor het milieu en onze Noordzee en haar creatieve manier om mensen te sensibiliseren voor onze afvalproblematiek, overtuigden een massa mensen om voor haar te stemmen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Eigenlijk begint het verhaal dat aanleiding gaf tot Christels benoeming tot de Krak in 2016. “Ik werd toen geconfronteerd met een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven. Ik zocht dan vaak het strand op, samen met mijn hond Boris. Ik ondervond dat wandelen voor mij de ideale manier is om mijn hoofd leeg te maken”, vertelt Christel. “Na een storm lag het strand bezaaid met afval en begon ik alles wat ik vond te verzamelen in een gevonden bak. Vanaf dan nam ik altijd een zak mee om het zwerfvuil te vergaren. Op een dag postte ik een filmpje van Boris die een bak afval sleepte en toen maakte iemand me attent op de Proper Strand Lopers. Ik werd lid van deze community, die bestaat uit een netwerk van vrijwilligers en sympathisanten die via de sociale media en acties iedereen tracht bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek in onze omgeving. Na een tijdje leerde ik de mensen van de Proper Strand Lopers beter kennen. Het is een leuke bende die elkaar motiveert en aanmoedigt”, zegt Christel.

Meer mensen engageren zich voor een propere omgeving

“Intussen zijn het echte vrienden geworden en maak ik deel uit van de kerngroep. Ik steel de momenten om naar het strand te gaan. Sowieso ga ik altijd op vrije dagen, desnoods sta ik vroeger op … In de zomer ga ik vaak ’s avonds, dan is het langer licht. Mijn favoriete plek is de Oosteroever want daar is het minder druk.”

Afvalkunst

Het idee van de kunstwerkjes met afval ontstond in 2019. “Toen we met de Proper Strand Lopers op de kerstmarkt van Oostende stonden, kwam ik op het idee om kerststukjes te maken met strandvondsten en gerecupereerde kerstballen. En ja, de werkjes vielen in de smaak”, lacht Christel. “Om de afvalberg in kaart te brengen, hebben de Proper Strand Lopers enkele grote buizen waarin ze afval deponeren om het probleem zichtbaar te maken. Ik stop de kleine vondsten zoals afgebroken stukjes plastic of achtergebleven speelgoedjes in een buisje met een passende spreuk erbij. Proper Strand Loper Kristien zet voor mij de lettertjes op de buisjes. Mensen kunnen ze als geschenk geven. Tegelijkertijd brengen ze het verhaal van het plastic afval. Proper Strand Lopers van over de hele kustlijn weten wat ik zoek voor in mijn buisjes. Via een doorgeefsysteem komen figuurtjes van Knokke tot De Panne in Nieuwpoort terecht! Het geeft een goed gevoel te weten dat zovelen me steunen! De buisjes zijn te zien op de facebookpagina Noordzee Trash Art.”

“Naast de buisjes heb ik ook kerstbokalen gemaakt en nu is er een collectie visbokalen. De hele maand februari zullen de werkjes te zien zijn in de vitrine van O.666 aan de Hendrik Baelskaai in Oostende. Ik maak ook veel foto’s van afval. Iets lelijks kan ook mooi zijn; alles hangt af van hoe je het bekijkt! Het strand ligt voor mij vol met kleine gelukjes. Positieve gelukjes vind ik in de natuur en het negatieve van afval probeer ik om te buigen naar iets positiefs.”

Krijg je soms reacties als je afval verzamelt op het strand?

“Soms word ik wel aangesproken en vragen ze meer uitleg. Sommigen zeggen me dat het strand er veel properder uitziet de laatste jaren! Ik heb al velen aangezet om ook te ruimen! Zo ontstaat er een keten van mensen die zich betrokken voelen en zich inzetten. Onlangs kwam er een vijfjarig meisje met een strandvondst naar de logopedie. Ze wist dat ze me daarmee blij kon maken!”

Hoe staat je omgeving tegenover jouw inzet voor het milieu?

“Mijn zoon zit in de logistieke sector. Hij steunt me en wil in die sector zijn steentje bijdragen om de impact op het milieu te verkleinen door onder meer toepassingsmogelijkheden te bedenken.”

Welke boodschap wil je de mensen vooral meegeven?

“We wonen op een prachtige plek, we hebben de mooiste achtertuin. Geniet ervan zoveel je kan en mocht je iets zien liggen, raap het dan op. Zelf zal ik verder mijn buisjes blijven vullen. Zo maak ik mensen op een laagdrempelige manier bewust van de afvalproblematiek en dragen ze de boodschap verder uit. De opbrengst ervan gaat naar de Proper Strand Lopers.”

Christel Patfoort

Privé

Ze is de mama van Flor-Jan Frey (24) en het fantastische baasje van hond Boris.

Loopbaan

Ze deed haar lager secundair in het Sint-Bernarduscollege en haar hoger secundair in Immaculata De Panne. Ze studeerde Logopedie in het HTI Brugge (nu Vives) en volgde een postgraduaat autismespectrumstoornissen aan de Artevelde Hogeschool Gent. Sinds 1992 is ze zelfstandig logopediste en werkt ze deeltijds in BuSO Ter Strepe Middelkerke en BuBa H. Hartschool Oostende. In 2016 startte ze met haar praktijk Eetvoort voor eetbegeleiding.

Vrije tijd

Christel put energie uit fikse strandwandelingen met Boris. Dat koppelt ze aan een zinvolle bezigheid: ze verzamelt strand-afval dat ze verwerkt tot creatieve kunstwerkjes.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.