Krak Catherine Vanclooster : “Kamperend Vlaanderen ontdekte Meikensbossen”

Krak Catherine Vanclooster met haar gezin: echtgenoot Christophe De Buck en zonen Louis en Victor.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Krak Catherine Vanclooster met haar gezin: echtgenoot Christophe De Buck en zonen Louis en Victor.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Aan de rand van de Meikensbossen creëerden Catherine Vanclooster en haar man Christophe De Buck een camperplaats en die bleek meteen een schot in de roos. Het koppel lokte zo ook heel wat toeristen naar de streek en dat resulteerde in de titel van Krak van Dentergem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zelf reizen Catherine en Christophe vaak met de camper. “Onze oudste zoon Louis heeft een beperking. Tijdens de week verblijft hij in De Lovie in Poperinge en als we in het weekend met de camper erop uittrekken, dan voelt hij zich goed in zijn kleine, vertrouwde huisje. We kenden het camperwereldje vrij goed. En hier in onze regio was er wel nood aan een camperplaats. We hebben ook geluk dat onze woning de ouderlijke boerderij van mijn schoonouders en bijhorende landerijen zich bij de Meikensbossen bevinden.”

Dat ze met de titel van Krak aan de haal zou gaan, had Catherine allerminst verwacht. “Er zat veel jong geweld tussen, dus ik dacht dat die jonge gasten veel stemmen zouden kunnen ronselen. Zij zijn nogal actief op sociale media. Ik maakte ook wat reclame en bedank iedereen die voor mij stemde. Het geeft me een warm gevoel, Ik ben uiteraard blij met de titel, het is een ondersteuning van hetgeen we hier doen. Zo kunnen we onze camperplaats misschien nog wat extra bekendheid geven.”

Geocach-route

Catherine en Christophe zijn in Dentergem ook bekend van d’Oude Koestal, de feestzaal die ze verhuren. “Dat is natuurlijk een meer lokaal gegeven. Op die camperplaats komen mensen van over heel Vlaanderen. We kunnen hier ook al onze troeven uitspelen. De nabijheid van de Meikensbossen, de Sint-Annakapel, de Poelberg, maar ook de wandel- en fietsroutes die hier letterlijk voor de deur passeren. Ondertussen hebben we hier ook zelf met behulp van vrienden een geocach-route gelegd. We hopen dat dat ook nog heel wat bezoekers extra kan lokken. Er zijn al mensen die speciaal daarvoor langs zijn gekomen. We merken dat we hier ook heel wat kampeerders met honden over de vloer krijgen. Die kunnen zich hier ook helemaal uitleven.”

Voor veel jongeren zal het een verloren jaar zijn

In d’Oude Koestal vonden al wat legendarische feestjes plaats, maar of de feestzaal de deuren nog zal openen, is ook voor het echtpaar nog een open vraag. “Ik denk dat we zullen moeten kiezen”, oppert Catherine. “Het lijkt ook moeilijk verenigbaar. Langs de ene kant een feestje waarbij de muziek soms toch wat te horen valt tot buiten, al hebben we nog nooit last gehad met onze buren. Aan de andere kant de mensen die hier komen kamperen en de rust komen opzoeken. In 2020 hebben we exact één feestje gehad. Sommigen boekten hun reservaties om, maar ook nu is er geen perspectief om weer te openen. We zullen dat wat moeten afwachten. We weten ook niet of onze camperplaats een blijver zal zijn. Nu zijn we tevreden over het aantal boekingen, ook begin 2021. Maar de mensen blijven nu noodgedwongen in eigen land. Wij moesten het nu al niet hebben van de buitenlanders, zelfs de Walen vonden nog niet echt hun weg naar hier. En wat als de grenzen weer open gaan? De praktijk zal het uitwijzen. Maar iedereen blijft hier welkom natuurlijk.”

Je bent mama van twee zonen en geeft ook les: hoe vergaat het de jongeren in coronatijden?

“Louis had het in het begin wat moeilijk, hij begreep dat hele mondmaskerverhaal niet. Maar ondertussen heeft hij al beter zijn draai gevonden. Op school zijn we snel overgeschakeld op halftijds thuisonderwijs. Maar wij zitten in een praktijkgerichte opleiding en uiteraard werken die jongeren liever met dieren dan voor hun computer les te volgen. Het zal een verloren jaar zijn voor hen.”

Gaan jullie kampeerders op ontdekkingstocht door de regio?

“De meesten komen om te wandelen of te fietsen en ze brengen zo ook wel een bezoekje aan Tielt. En we trachten ook de lokale handelaars bij ons verhaal te betrekken. Zo levert de lokale bakker hier en De Naelde brengt maaltijden aan de mobilhomes.”

Bekijken jullie nu andere camperplaatsen op een andere manier als je er zelf een weekendje op uittrekt?

“Toch wel. Je kijkt welke folders er liggen, hoe ze samenwerken met de handelaars van ter plaatse, welk concept ze gebruiken… Je kan overal wel iets opsteken. En iedere streek heeft ook zijn troeven, die moet je benadrukken en trachten uit te spelen.”

Catherine Vanclooster

Privé

Catherine Vanclooster (43) is getrouwd met Christophe De Buck (48). Ze zijn de ouders van Louis (16) en Victor (13) en huizen in de Tieltseweg in Dentergem, waar ze naast de camperplaats ook d’Oude Koestal uitbaten.

Opleiding en loopbaan

Catherine behaalde in Torhout een A2-diploma tuinbouw en volgde daarna de lerarenopleiding. Ze geeft les in de richting dierenzorg aan het PTI in Kortrijk.

Vrije tijd

Catherine houdt ervan om in gezinsverband te wandelen en te fietsen. Ze trekken er ook graag een weekendje op uit met hun eigen camper. Die weekenduitstapjes beperken zich door corona voorlopig tot België.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.