Krak Carine Vandael : “Klanten weer zien stralen, geeft heel veel voldoening”

Carine met echtgenoot Bart en hun kinderen Reyn, Rany en Rens.©DM DM
Carine met echtgenoot Bart en hun kinderen Reyn, Rany en Rens.©DM DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Ze was altijd al sociaal geëngageerd en nu steekt Carine Vandael nog een extra tandje bij. In de Kerkstraat in Heist startte ze haar Figaro Hairclinic. Met een gepast haarwerk helpt de nieuwe Krak van Knokke-Heist vrouwen en mannen die lijden aan de haarziekte Alopecia. Ook mensen met haaruitval na chemotherapie kunnen bij haar terecht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een grenzeloze passie voor surfen, catamaranzeilen en de zee bracht Carine Vandael vanuit het Limburgse Bree naar onze kust. “Als jong meisje was ik al aangetrokken tot het water. De zee staat voor mij voor openheid en rust. Het is een eeuwige liefde. Als ik sterf dan wil ik op zee uitgestrooid worden”, vertelt de gediplomeerde kapster die aan het KTA Hasselt afstudeerde en in Heist nog een andere reden vond om zich diep gelukkig te voelen.

Deze titel is een erkenning en appreciatie voor mijn werk

“Ik leerde er mijn echtgenoot Bart kennen waarna ik besliste om van Bree naar Knokke-Heist te verhuizen. In 1983 opende ik mijn zelfstandig kapsalon”, aldus Carine Vandael die met haar Limburgse volkskarakter een uitgebreid sociaal leven opbouwde. “Mijn kinderen zeggen dat ik zot ben omdat ik veel te veel doe”, lacht Carine Vandael die in 2014 de drijvende kracht was achter het Figaro Cycling Team. “Een fietstocht met Think Pink was de aanleiding. Een ervaring die bleef hangen. Samen met een vriendin postte ik enkele weken later op Facebook een berichtje dat we met kapsalon Figaro gingen fietsen. We zijn met twee vrouwen gestart. Ondertussen zijn we met 40 rensters. Ieder jaar in april starten we met een tocht van 20 km. Week na week drijven we de afstand op.”

Kanker Hair Professional

Haar groot, warm hart was ook de start van de Figaro Hair

Clinic.“Enkele jaren terug klopte een klant aan die een chemobehandeling onderging. ‘Carine, mijn haar moet eraf’, zei ze. “Daar sta je dan. Ik had geen pruik, geen hoedje, geen bandana…. Ik voelde me machteloos. Toeval wilde dat AZ Sint Lucas toen een opleiding van één jaar startte tot Kanker Hair Professional. Ik kreeg er een ruime bagage aan kennis mee rond oncologie en alle nevenaspecten. Het was ook de start van vier jaar avondles. Bij Annie Kok volgde ik een opleiding ‘haarvriendelijke kapper.’ In Utrecht kreeg ik een opleiding dermatologische oplossingen. Ik volgde een cursus haarwerken en organische kleuringen, natuurkapper Europees haar…”

Nood aan gesprek

“De Hair Clinic was de missing link. Toen het huis naast het kapsalon te koop kwam, aarzelden we niet. In mijn kapsalon kan men binnenkijken. Met de Hair Clinic krijgen onze klanten de privacy die ze broodnodig hebben. Want vrouwen die kaal worden, hebben de neiging om zich op te sluiten. In de Hair Clinic is de graad van vertrouwen bijzonder groot. Ik ben er veel meer dan enkel en alleen de haarverzorgster. Mijn klanten hebben vooral ook nood aan een goed gesprek. Klanten die aan een aandoening of ziekte lijden de juiste haarlook geven en hen opnieuw zien stralen, dat geeft ontzettend veel voldoening. Ze komen bedrukt binnen en stralen wanneer ze buiten stappen.” (Dirk Meulders)

Hoe belangrijk is de Krak-titel voor jou?

“Eerlijk, ik had mijn verkiezing helemaal niet verwacht. Het is een teken dat de Knokke-Heistenaars mij nemen zoals ik ben. Het is een erkenning en appreciatie voor mijn werk.”

Hoe zwaar weegt de lange sluiting van de kapsalons?

“We moeten samen strijden tegen het coronavirus maar dit is niet rechtvaardig. Met deze sluiting heb ik het heel moeilijk. Een vertegenwoordiger vertelde me dat er straks heel wat kappers de boeken gaan neerleggen. Begrijpelijk want deze sluiting kost ons veel geld. Eén kleine troost. Mijn klanten in de haarkliniek mag ik blijven verzorgen als ze over een doktersattest beschikken.”

Hoe zie jij de toekomst?

“De crisis maakte de mensen heel stout. Ze hebben geen geduld meer. De agressie neemt toe… Nu zit alles onder een stolp. Als die omhoog gaat… wat gaat er dan gebeuren? Daar ben ik bang voor.”

Je hebt drie kinderen. Is er opvolging?

“Jammer genoeg niet. Maar klanten gelukkig maken in mijn haarkliniek dat kan ik tot mijn 75ste!”

Carine Vandael

Privé

Geboren in Neerpelt op 25 augustus 1965. Gehuwd met Bart Hungenaert. Moeder van Reyn, Rany en Rens.

Loopbaan

Opleidingen: Kapster, Institute for Professional Care VZW 2017-2018 (Kanker Hair Professional), U-Consultancy in Utrecht dermatologie, september 2017. Kapperscursus ‘Huid en haar’ bij Haarvriendelijk in 2018 Antwerpen. Kleurenconsulent sinds 2014. Haarwerker sinds september 2019.

Vrije tijd

Carine is sociaal geëngageerd en erg sportief. Steekt bij heel wat evenementen een helpende hand toe. Is de oprichtster van Figaro Cycling Club. Liep al elf marathon, onder andere in Dubai, Londen, Parijs, Milaan, Sevilla, Rotterdam en Barcelona.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.