Krak Arthur Dehouck : 800 gram bij de geboorte, maar op zijn 12de al Krak

Arthur Dehouck glundert met zijn ouders en tussen zijn zusjes©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Arthur Dehouck glundert met zijn ouders en tussen zijn zusjes©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

De prijs van de jongste krak ooit is voor Arthur Dehouck. De 12-jarige Roeselarenaar veroverde alle harten door in de eerste lockdown avonden lang telkens You’ll Never Walk Alone op viool te spelen als eerbetoon aan de zorg. “Mijn mama staat zelf in de zorg, ik weet hoe zwaar ze het daar gehad hebben.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een gesprek met de jonge Arthur Dehouck is altijd een belevenis. Amper 12 jaar, maar altijd gevat in zijn antwoorden. Terwijl zijn ene tweelingzus met mama aan het bakken in de keuken is en de andere zich ten volle tegoed doet aan de sneeuwpret, countert hij meteen onze vraag of ze makkelijk uit te elkaar te houden zijn. “Het is een twee-eiige tweeling!”

Pas op het eind van ons gesprek wordt duidelijk dat zijn leven lang aan een zijden draadje heeft gehangen. Hij verjaart op 21 maart, de start van de lente, terwijl hij eigenlijk in de zomer moest geboren worden. “Hij was uitgerekend voor juli, maar was 15 weken te vroeg geboren. Hij zou uiteindelijk 17 weken op neonatologie verblijven. We hebben lang voor zijn leven gevreesd, maar hij heeft het gehaald. Bij de geboorte woog hij 800 gram en was hij 27 cm groot.”

Twaalf jaar later zit een guitige jonge kerel voor ons. Lang zijn zijn antwoorden op onze vragen niet, maar telkens wel erg ‘to the point’. “Nee, ik heb geen speech voorbereid”, lacht hij. “Maar ik ben wel zeer blij dat ik gewonnen heb. Ik weet nu al een tijdje dat ik de Krak ben en moest dat natuurlijk nog wat geheim houden. En dat is ook aardig gelukt. Veel mensen polsen al naar het resultaat, maar ik heb ze telkens wandelen gestuurd.”

Minister verslagen

“Wie voor mij gestemd heeft? Ik was al blij om genomineerd te zijn, maar mijn ouders hebben wel wat reclame voor mij gemaakt. En zij kennen toch wel wat mensen. En ook mijn familie zal wel gestemd hebben zeker”, kijkt hij vragend naar pa en ma. “Maar ik ben door het dolle heen met mijn trofee. Vergeet niet dat ik ook een minister ( Nathalie Muylle was ook genomineerd, red. ) verslagen heb. Wie kan dat zeggen? (lacht) Ik zal toch opgelucht zijn als ik het aan iedereen mag vertellen. Jammer dat er geen prijsuitreiking is met alle Kraks, maar misschien kan dat nog geregeld worden als iedereen gevaccineerd is.”

Nieuwe techniek om viool te spelen met een mondmasker

Ondertussen staan al zijn hobby’s op een laag pitje. Maar naar school mag hij als eerstejaars in het middelbaar gelukkig nog wel. “Ik amuseer me daar en het gaat ook goed in het Latijnse. We zitten in een klas met 23 leerlingen met toch wel negen jongens. Ik droom ervan om astronoom te worden, Sinds een tijdje heb ik hier ook een telescoop waar ik naar de sterren kan kijken. Het is jammer genoeg ook al vaak erg bewolkt weer geweest. De ruimte interesseert me en het lijkt me wel cool om later sterrenkunde te gaan studeren.”

Wekenlang ging Arthur postvatten op de oprit en speelde hij op zijn viool You’ll Never Walk Alone , de bekende (voetbal)song waarvan zanger Gery Marsden begin dit jaar overleden is. “Mijn mama werkt in een woonzorgcentrum en had ook corona. Ik deed het voor alle mensen in de zorg die veel moesten werken in moeilijke omstandigheden.”

Je hebt behoorlijk wat hobby’s. Maar welke kun je ook echt uitoefenen?

“Ik krijg online muziekles, maar mag ook viool gaan spelen bij de leerkracht. Al is dat erg moeilijk met een mondmasker op, ik heb een nieuw techniek moeten ontwikkelen. De Chirowerking ligt stil en in handbal mag er nog getraind worden. Welke positie ik speel? Vooral op de linkerhoek. Ik ben nog niet zo lang weer bezig. Ik heb nog padel gespeeld, maar dat was niet mijn ding en ik tafeltenniste ook. Maar ik lees ook graag. Ik verslind de boeken van Warrior Cats, tot twee boeken per week.”

Wat mogen we je wensen voor 2021?

“Dat corona weggaat. ‘Een lief’, suggereert papa. Nee, dat hoeft nog niet!”, klink het heftig.

Wat is het eerste wat je zal doen als we weer mogen gaan en staan waar we willen?

“Ik zou eens met mijn vrienden willen afspreken. En naar een pretpark wil ik ook wel. En op reis gaan! Waar naartoe? Buiten België. We waren al eens in Italië en daar hebben we ons geamuseerd. Neem dus maar Italië.”

Arthur Dehouck

Privé

Arthur Dehouck (12) is het zoontje Bert Dehouck en Emmanuele Delanote, beiden 41 jaar. Arthur heeft twee zusjes: de tweeling Rosalie en Alice (10). Het gezin huist in de Mandellaan tegenover het voetbalveld van de Zoete Pinte.

Opleiding

Arthur volgde de lagere school aan Sint-Jozef en zit nu in zijn eerste jaar Latijnse aan Barnum en amuseert zich in het middelbaar onderwijs.

Vrije tijd

Arthur speelt viool, is lid van Chiro ’t Vlotterke en speelt ook handbal. Hij maakt ook deel uit van JOWest, een selectie van getalenteerde West-Vlaamse strijkers waarmee hij buiten coronatijden mocht optreden en mee op kamp kon. Hij leest ook graag en veel.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.